Чистота повітря в Харківській області. Коментарі медиків

31.07.2017 07:28 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Всього по Харківській області за шість місяців 2017 року дослідили 13 275 проб атмосферного повітря, з них з перевищенням гранично допустимих концентрацій (далі — ГДК) склало 516 проб (3,9 %).

Найбільша питома вага проб атмосферного повітря з перевищенням ГДК (вище середніх по області показників) зареєстрована у Дворічанському, Шевченківському, Печенізькому, Ізюмському, Сахновщинському, Куп’янському,  Барвінківському, Борівському, Харківському, Зміївському, Золочівському, Валківському, Чугуївському, Первомайському районах, містах Первомайський, Куп’янськ, Чугуїв, Ізюм та Лозова. Про це повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

У Харкові досліджено 5800 проб атмосферного повітря. Перевищення ГДК виявлено у 223 пробах (3,8 %).

У пробах атмосферного повітря вміст пилу неорганічного перевищував ГДК  до двох разів, ангідриду сірчистого — до 1,7 раза, азоту діоксиду — до 1,3 раза, вуглецю оксиду —    до 1,7 раза, формальдегіду — до 1,3 раза, аміаку — до двох разів.

Найбільший рівень забруднення атмосферного повітря, як за кількістю проб з перевищенням ГДК, так і за кратністю перевищення, традиційно спостерігається  в місцях проживання населення в зоні впливу автотранспортних магістралей: з 4512 досліджених проб перевищення ГДК виявлено в 465 пробах (10,3 %).

На межі санітарно-захисних зон підприємств з 8159 досліджених проб перевищення ГДК виявлено в 48 пробах (0,6 %), в місцях відпочинку населення з 604 досліджених проб перевищення ГДК виявлено в 3 пробах (0,5 %).


Олександр Ушаков

Автор: Менеджер сайта