Дядя Фара про "бальну" систему у Правилах дорожнього руху: корупції не уникнути

07.04.2015 11:12 Суспільство
www.yaplakal.com www.yaplakal.com
Українських водіїв найближчим часом можуть очікувати нововведення.

Про них 4 квітня у ході виїзного засідання Кабінету Міністрів розповіла перший заступник глави МВС Ека Згуладзе. За словами чиновниці, в Україні планується змінити систему контролю за дотриманням правил дорожнього руху і сплати штрафів, а інспекторів ДАІ на дорогах замінять камерами спостереження.

Вітчизняні автолюбителі уже відреагували на презентовані нововведення. Як розповів засновник союзу автоклубів Дядя Фара, «бальну систему» давно реалізовано в декількох Європейських країнах, теж не позбавлених корупційних схем, але проте, вона добре себе зарекомендувала.

– З точки зору безпеки на дорогах, на мій погляд, якщо людина розуміє, що за правопорушення буде одразу стягнено велику суму грошей як штраф, то це є куди сильнішим стримувальним фактором, ніж перспектива втратити якісь там умовні бали. Важливо розуміти, яким чином буде проводитися покарання: якщо йдеться про автоматичну систему фіксації порушень і списування балів без участі людини, то чому б ні – система може спрацювати!

Якщо ж ці бали буде списувати співробітник патрульної служби, то це вже корупційна складова, – ділиться засновник союзу автоклубів. За його словами, реформа ДАІ принесе результат лише в тому разі, якщо працюватиме не вибірково, а тотально, і поширюватиметься не тільки на простих українців, а й на слуг народу – депутатів, прокурорів, суддів тощо.

Коли ж запропоновані інновації стануть реальністю, вирішуватимуть спочатку у Кабінеті Міністрів, а потім у Верховній Раді. Наразі МВС надало на розгляд Кабміну чотири законопроекти: про національну поліцію, про особливості оплати роботи окремих категорій працівників органів внутрішніх справ, про сервісні послуги і сервісні центри МВС України, а також про внесення змін до деяких законодавчих актів України з удосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №41 від 07.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта