Харків'янам не доплатили 74 мільйона зарплати

29.01.2014 08:14 Суспільство
http://112.ua/ http://112.ua/
Станом на 1 січня борги по зарплаті на підприємствам Харківщини становить 74,3 млн грн.

Як повідомили у Головному управлінні статистики Харківської області, сума заборгованості із виплати заробітної плати, що мала місце на окремих підприємствах, установах та в організаціях області (за результатами щомісячного державного статистичного спостереження «Стан виплати заробітної плати», без урахування найманих працівників статистично малих підприємств і у фізичних осіб – підприємців), станом на 1 січня 2014 року дорівнювала 74,3 млн грн. За місяць вона скоротилась більш, ніж на третину, або на 48,4 млн грн, порівняно з початком 2013 року – на 16,2% (або на 14,3 млн грн).

Серед регіонів України за темпом росту (зменшення) боргу, відносно 1 січня 2013 року, області належало 19 місце.

Обсяг боргу працівникам області на початок січня п.р. складав 3,6% від фонду оплати праці, нарахованого за грудень 2013 року. Найвищим цей показник був у працівників, зайнятих професійною, науковою та технічною діяльністю – 12,5%, на підприємствах переробної промисловості – 11,2%.

Основна частина невиплаченої заробітної плати серед видів економічної діяльності припадала на підприємства промисловості (46,1 млн грн або 62% від загального показника), а серед міст та районів області – належала працівникам організацій та установ Харкова (80,4% або 59,7 млн грн). Серед районів Харкова найвища сума невиплаченої заробітної плати спостерігалась на підприємствах Жовтневого району (17,2 млн грн, або 23,2%), серед міст та районів області – у працівників Ізюма (36,4% від загального показника по районах області).

В той же час, на початок 2014 року взагалі не мали заборгованості із виплати заробітної плати працівники Барвінківського, Близнюківського, Великобурлуцького, Дворічанського, Зачепилівського, Золочівського, Ізюмського, Коломацького, Красноградського, Куп'янського, Лозівського, Нововодолазького, Первомайського, Печенізького, Сахновщинського районів та Чугуєва.

Із загальної суми заборгованості економічно активним підприємствам належало 41,4% боргу, суб’єктам господарювання, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом – 46,7%, економічно неактивним підприємствам, тобто призупинившим виробничо–господарську діяльність у 2013 і попередніх роках, – 11,9%.

Порівняно з попереднім місяцем сума невиплаченої заробітної плати на економічно активних підприємствах зменшилась у 2,3 раза, або на 39,2 млн грн, переважним чином, за рахунок підприємств промисловості, де за цей період заборгованість скоротилась на 33,6 млн грн.
Чисельність працівників економічно активних підприємств, які своєчасно не отримали заробітну плату, на початок січня п.р. складала 8 тис. осіб, або 1,3% від загальної чисельності штатних працівників області. Сума боргу в середньому на одного працівника дорівнювала 3859 грн, що на 18,7% більше, ніж розмір середньомісячної заробітної плати в цілому по області за грудень 2013 року.

Сума невиплаченої заробітної плати працівникам підприємств–банкрутів складала 34,8 млн грн. Більш половини з неї належить працівникам, які зайняті у промисловості, а серед міст та районів області – на підприємствах міст Харкова (76,2%) та Ізюма (14,7%).

Економічно неактивними підприємствами, тобто призупинившими виробничо–господарську діяльність у 2013 і попередніх роках, не виплачено 8,8 млн грн. Більша частина цієї заборгованості належала працівникам, які раніше працювали у промисловості (72,1%).

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта