Короткий перепочинок для гаманця. Що буде з цінами на продукти

22.03.2016 10:55 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
У лютому в Харківській області значно подешевшали яйця, натомість майже на 20 % подорожчала капуста. На ціни далі впливатимуть курсові коливання, податкова політика та експорт.

Попит падає 

Після новорічних злетів на цінниках харківські покупці нарешті зітхнули з полегшенням. Ціни на продукти харчування порівняно з попереднім місяцем нарешті почали знижуватися, і серед них найсуттєвіше подешевшали яйця – на 25 %. За даними Держстату, якщо ще у січні за десяток курячих яєць можна було віддати до 25 гривень, то на початку лютого середня споживча ціна по області становила близько 16,55, а під кінець другого місяця року – уже 13,69. Станом же на 10 березня середня ціна склала 12,83 гривні за десяток.

Експерти зазначають, що на подешевшання курячих яєць вплинуло декілька факторів. Перший – сезонний. Узимку кури несуться менше, а у весняно-літній період їхня продуктивність збільшується. Відповідно, навесні дещо падає попит на цей продукт. Як відзначає голова Громадської спілки «Міжрегіональний союз птахівників та кормовиробників України» Вадим Шиян, падіння попиту склало близько 30 %. Звісно, під Великдень попит знову зросте, відповідно й ціни підскочуть, але наскільки саме – спрогнозувати можна буде за два тижні до свята. Крім того, на ціну яйця на внутрішньому ринку вплинуло зменшення експорту.
– У Харківській області скоротився експорт. Через недавні проблеми з Ізраїлем багато постачальників не стали продовжувати контракти з нашими виробниками, або перестали укладати нові. Через це на внутрішньому ринку утворився надлишок цього продукту, – вважає Вадим Шиян.

До останнього часу Ізраїль був одним з ключових напрямків експорту української яєчної продукції. Після скандалу з виявленням сальмонели експорт свіжих курячих яєць у цю країну так і не відновився. Як далі розвиватимуться події, поки що залишається незрозумілим. Тим часом, усього в січні – лютому Україна експортувала яєць у шкаралупі на 6,167 млн дол. Найбільшим імпортером цього продукту у ці два місяці були ОАЕ, Ірак та Катар.

Увага на «молочку»
Порівняно з минулим місяцем незначно подорожчало й молоко – на 0,8 %. Однак виробники застерігають – собівартість і виробництва, і переробки цього продукту невпинно зростає. І тут знову у внутрішній ринок втручається фактор експорту.
– Квота щодо експорту в Європу по молоку вибирається аж бігом, і тому у нас спостерігається перевиробництво молока. Так, суто з економічної точки зору фактори подорожчання є: дорожчає зерно, інфляція. Я не знаю, яку маржу закладає завод, але зараз купують молоко у сільгосппідприємств приблизно по 6 грн/л, у минулому році було 5–5,5 грн/л, – вважає директор СТОВ «АФ ім. Т. Г. Шевченка» Вовчанського району, доктор економічних наук, професор, заступник голови постійної комісії Харківської облради з аграрної політики Олег Супрун.
За словами аграрія, останнім часом собівартість виробництва молока збільшилася більшою мірою за рахунок нової податкової політики.

– Якщо раніше у розпорядженні товаровиробника (у тому числі тваринника) залишалося 100 % НДС, то сьогодні залишають тільки 85 %. Але тваринництво тісно пов’язано з рослинництвом, у якому, у свою чергу, залишається 15 % НДС. Це впливає на вартість кормів. Крім того, збільшується рентна плата – у 21 раз збільшили податок на землю, – говорить Олег Супрун.
Не варто забувати й про курс валют, адже у сільгоспвиробництві присутня імпортна складова (насіння кукурудзи, яка потім піде на корм скоту, засоби захисту рослин та ін.). Навіть невеликі коливання у євро чи доларах, пояснює аграрій, виявляються досить значними у гривні.
Так само дорожчає й переробка молока. Як розповів виданню «Сегодня» голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, кінцева ціна продукту зараз залежить від вартості сировини (яка цього року буде приблизно на 10–15 % вищою) та знову ж таки девальвації гривні (цього разу беруться до уваги імпортні упаковка, пально-мастильні матеріали та деякі харчові інгредієнти). У перспективі, за прогнозами експерта, подорожчання сировини призведе до підвищення відпускної вартості найдешевшого молока з 10 грн/л до 11–11,50 грн/л. На магазинній полиці це буде ще на 25 % дорожче – близько 15 грн/л.

Мовою цифр
Індекс споживчих цін по області у лютому 2016 року становив 99,6 %. Зокрема, знизилися ціни на продукти харчування та безалкогольні напої на 0,5 %, серед яких найбільш суттєво – на яйця на 25 %. Крім того подешевшали овочі та фрукти (огірки, помідори, цибуля ріпчаста, ківі, банани, гриби – на 4,9–20 %); окремі види м’ясної продукції, сало, спреди – на 1,2–5 %; оселедці, жива риба і охолоджена риба – на 1,5–3,6 %.
У лютому було зафіксовано зниження цін на тютюнові вироби на 3,6 % за рахунок подешевшання сигарет з фільтром медіум класу на 12,5 %.
Разом з тим спостерігалося подорожчання деяких продуктів харчування, а саме: капусти – на 18,9 %; бобових, лимонів, перцю, сухофруктів, яблук, часнику, буряку, винограду – на 1,2–9,5 %; печива, кави, цукерок шоколадних, вафель, тортів, круп гречаних – на 1,2–6,1 %; ковбас варено-копчених, фаршу м’ясного, олії соняшникової, сиру і кисломолочного сиру (творогу), масла вершкового, кисломолочної продукції, сметани – на 3,3–4,9 %. Ціни на алкогольні напої зросли значною мірою за рахунок підвищення цін на слабоалкогольні напої на 10,9 % та пиво, виготовлене за ліцензією на 5,8 %.

Христина Островська, кореспондент

Автор: Администратор сайта