Меморіальну дошку Герою Радянського Союзу відкриють в Харкові

25.10.2016 05:58 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Меморіальну дошку Герою Радянського Союзу Григорію Мацу відкриють 25 жовтня на будинку по вул. Гуданова, 9/11.

Ініціювали та профінансували виготовлення і встановлення меморіальної дошки представники громадських організацій - Харківського обласного комітету «Дробицький яр» і Харківського музею Голокосту, - передає сайт Харківської міської ради.

Початок церемонії відкриття - о 14:00.

Довідка. Григорій Зельманович Мац народився 2 січня 1920 року в селищі Перещепине (нині - Новомосковський район Дніпропетровської області) в родині рабина.

Командир батареї 45-мм гармат 8-го гвардійського винищувально-протитанкового дивізіону 7-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії 52-ї армії 2-го Українського фронту, гвардії старший лейтенант Григорій Мац брав участь у Другій світовій війні з 1942 року. Звільняв Курськ, Охтирку, Полтаву, Кременчук. Брав участь у форсуванні Дніпра. У листопаді 1943 року батарея під командуванням Григорія Маца прийняла бій в районі Черкас, кілька разів відбивши атаки гітлерівців, знищивши 14 танків і 4 бронетранспортери. У боях командир отримав кілька поранень, як здалося його бойовим товаришам - смертельні. Тому в 1944 році старшому лейтенанту Григорію Мацу за поданням командира дивізіону було присвоєно звання Героя Радянського Союзу посмертно. Однак, на щастя, доблесний офіцер-артилерист залишився живий.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта