На скільки подорожчали популярні новорічні страви

На скільки подорожчали популярні новорічні страви

Фото: eurasiatx.com

За рік салат «Олів’є» подорожчав на 26 %, салат «Оселедець під шубою» — на 24 %, а ціна на м’ясний холодець за рік зросла на 41 %.

Таку інформацію опублікував на своїй сторінці у Facebook генеральний директор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

За традиційним рецептом для приготування салату «Олів’є» знадобиться відварна картопля, середня ціна на яку сьогодні становить 5,8 грн за кг, або 3,5 грн за 600 г. Відварну моркву можна придбати за 6,4 грн за кг, або 1,6 грн за 250 г, цибулю – за 5 грн за кг, або 1 грн за 200 г. Кілограм вареної ковбаси коштує 74,8 грн, або 44,9 грн за 600 г, за десяток яєць просять 23,8 грн, або 11,9 грн за 5 шт.

Ціна на солоно-мариновані огірки сягає 24,3 грн за 500 г баночку, консервований зелений горошок – 23,6 грн за 420 г бляшанку, майонез – 16,7 грн  за 270 г упаковку.

«Тобто в 2017 році, за місяць до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату, яких буде достатньо для родини та не менш ніж 10 гостей, коштуватиме нам 127,5 грн, - пише Олексій Дорошенко. – У минулому році приготування такого салату обійшлося у 101 грн».

Ще один популярний салат на новорічному столі – «Оселедець під шубою». За інформацією Асоціації, порівняно з 2016 роком ціна основних інгредієнтів зросла на початок грудня на 24 %. Зокрема вартість картоплі піднялася на 18 %, буряку – на 50 %, моркви – на 64 %, цибулі – на 19 %, яєць – на 22 %, філе оселедця – на 25 %.

Так, картопля коштує 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, морква – 6,4 грн за кг, або 1,9 грн за 300 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 0,7 грн за 150 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 7,1 грн за 3 шт. Філе оселедця слабосоленого 0,5 кг обійдеться в 39 грн, а 100 г майонезу обійдеться у 6,7 грн.

«За місяць до новорічних свят салат коштуватиме нам 61 грн. За рік цей салат подорожчав на 12 грн», - додав Дорошенко.

Дорожче, аніж торік, обійдеться українцям і приготування м’ясного холодцю, ціна якого за рік зросла на 41 %.

Сьогодні середні ціни на свинину з кісткою складають 100 грн за кілограм, або 80 грн за 800 г, яловичину – 112 грн за кілограм, або 90 грн за 800 г, моркву – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибулю – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 г. Загальна сума приготування холодцю склала 172,3 грн.

Читайте також: Тваринники розповіли про зміну ціни на м'ясо з нового року

«За даними Держстату, на кінець листопада минулого року традиційна новорічна страва нам обходилась майже в 122,6 грн. Тоді свинина коштувала 69 грн за кілограм, або 55 грн за 800 г, яловичина – 83 грн за кілограм, або 66 грн за 800 г, морква – 3,9 грн за кілограм, або 0,8 грн за 200 г, цибуля – 4,2 грн за кілограм, або 0,8 грн за 200 г. Тобто за рік морква додала 64 %, свинина – 44 %, яловичина – 34 % й цибуля – 19 %. Загалом приготування м’ясного холодцю за рік подорожчало майже на 50 грн, або на 41 %», – порахував експерт.

Олександр Ушаков