На скільки цьогоріч збільшилася ціна новорічного столу (Інфографіка)

На скільки цьогоріч збільшилася ціна новорічного столу (Інфографіка)

Фото з соцмереж

Традиційно на новорічні свята кожна господиня старається накрити стіл. Скільки ж доведеться заплатити за новорічні гуляння цього року?

Зазвичай на домашньому бенкеті є кілька салатів, основна гаряча страва, наприклад, картопляне пюре, а також запечена курка або свинячі відбивні. Не обійтися і без нарізки, яка складається із ковбаси та сиру, а також для повноцінного новорічного настрою – мандаринів та чогось солоденького.

Тож давайте порахуємо, скільки обійдеться для жителя області новорічне гуляння цього року.

Спільні продукти для двох салатів – олів’є та  оселедець під шубою обійдуться загалом недорого: картопля близько 5,50 грн/кг, морква 5 грн/кг, цибуля приблизно 5 грн/кг. Порівнюючи з минулим роком, цибуля та морква подешевшали майже вполовину, а от яйця є справжніми лідерами подорожчання. Вони добряче підстрибнули в ціні – десяток сьогодні коштує 20–25 грн.

Тож якщо приготувати приблизно 1,3 кг олів’є з картоплі, моркви, вареної ковбаси, яєць, консервованого горошку і маринованих огірків, то все це обійдеться приблизно в 75 грн, якщо врахувати 200–300 грамів усіх складових та майонез.

 А от 1,5 кг оселедця під шубою обійдеться близько в 60 грн. Сюди до попередніх інгредієнтів – моркви, картоплі, цибулі та яєць додамо буряк, який коштує 5 грн/кг та 600 грамів оселедцю за 35 грн.

Приготувати курку у цьому році обійдеться господині приблизно в 69 грн за 1,5 кг за тушку, а запечений в духовці короп коштуватиме від 60 грн за кілограм. Трохи дешевше зробити відбивні. Зараз кілограм свинини коштує 90 грн, а для приготування цієї страви на середню сім’ю вистачить півкіла, тобто 40–45 грн.

Близько 70 грн коштуватимуть півкіло різної м’ясної нарізки, до якої доречно порізати хоча б 400 грамів сиру. Останній, залежно від виробника, стартуватиме від 45 грн.  

А от для холодцю знадобиться кілограм курятини, яка у середньому коштує 42 грн, та одна свиняча ніжка – 10 грн  (25 грн/кг).  Додаємо дві морквини та дві цибулини, які обійдуться у 5 грн, і страва готова за 57 грн.

Щодо делікатесів, то тут доведеться добряче розщедритися. Так, банку оливок у середньому можна придбати за 28 грн. А от баночка лососевої ікри (130 г), залежно від виробника, у середньому коштує від 150 грн (та якщо добре вивчити пропозиції магазинів, можна натрапити на добру знижку).

Для бутербродів з ікрою ще 10 грн витратити потрібно на батон та 100 г вершкового масла, яке коштує 15 грн. Не зовсім втішна новина і для любителів червоної риби. За сто грамів філе форелі, з якої можна отримати десяток бутербродів, доведеться заплатити 100 грн, а сьомга обійдеться трохи дешевше – 75 грн за таку ж кількість.

Також досить витратними є й наступна категорія – алкоголь. Так, пляшка найдешевшого ігристого вина коштує близько 65 грн, а вино середньої якості близько 80 грн за пляшку. Щодо міцніших напоїв, то півлітри зігріваючої біленької коштує 70 грн, а середня ціна коньяку в магазинах – 110 грн.

До десерту в новорічну ніч доживають, звичайно, найстійкіші, але що за свято без фруктів та солодощів? Так, кілограм мандаринів коштує приблизно 30–35 грн, банани – близько 26 грн/кг, апельсин обійдеться 23 грн/кг, а яблука – близько 20 грн/кг. Середній ананас витягне десь на 55 грн, а от невеличкий торт можна придбати за ціною від 100 грн.



Отже, за найскромнішими оцінками, накрити стіл на компанію коштуватиме близько 1400 грн. Минулого року, за підрахунками «СК», ця сума складала 1025 грн

Скільки коштує зустріти Новий рік у Карпатах, Прикарпатті або Закарпатті, а також на Харківщині та Одесі, читайте тут.

Відомі переможці конкурсу "Справжній господар"

Олександр Ушаков

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ