На Харківщині випустили магістрів для ОТГ

06.02.2019 17:30 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Очолити об’єднану територіальну громаду чи старостинський округ або ж працювати у виконкомах громад – саме за такими професіями можуть працювати магістри спеціальності «Публічне управління та адміністрування об’єднаними територіальними громадами», яких 6 лютого випустили з Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова.

Публічне управління – нова спеціальність не тільки для харківських вишів, а й для освітніх закладів країни, а першопрохідцями нової спеціальності стали 35 випускників, серед яких – досвідчені керівники апаратів і відділів міських, сільських та селищних рад і адміністрацій.

– Сьогоднішній випуск – це відповідь на основний виклик для нашої держави в часи реформи місцевого самоврядування, підготовка якісних кадрів. Саме нові кадри мають по-новому організувати роботу на місцях і довести, що прийняте законодавство є ефективним, а реформа – самодостатньою, – зазначив під час привітання магістрів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Фото: "СК"

Як розповіла завідувач кафедри менеджменту та публічного адміністрування Марина Новікова, ідея розробки освітньої програми щодо підготовки фахівців з адміністративного управління об’єднаними територіальними громадами виникла після того, як Україна стала на шлях реформи місцевого самоврядування та децентралізації. І вже у 2016 році університет набрав перших студентів на нову спеціальність.

Програму було розроблено викладачами університету спільно з Харківською обласною радою та Лозівською міськрадою. До речі, остання не тільки підтримала ідею створення освітньої програми, а й відправила на навчання своїх студентів – чинних працівників міськради.

Фото: "СК"

– Така позиція є прикладом для інших, адже у 2016 році не було Лозівської ОТГ, яка вже сьогодні об’єднала 19 сільських рад і є найбільшою в Україні. Але керівник, ініціативна група та фахівці, які згуртувалися та розуміли перспективи, підтримували реформу та зробили ставку на підготовку кадрів. Це говорить про далекоглядність, масштаб мислення, і так повинно бути в інших громадах, регіонах і в державі в цілому, – додав Сергій Чернов.

Читайте також: У Харківській області розпочали підготовку стратегії розвитку регіону на сім років

На його думку, підготовка кадрів – важливе завдання для громад, адже від знань її фахівців залежить ефективність роботи будь-якої команди. Також голова облради висловив надію, що в майбутньому серед обов’язкових пунктів планування витрат з бюджету ОТГ з’являться кошти на підготовку кадрів.