Половина риби на харківських ринках продається без ліцензії

24.12.2013 11:54 Суспільство
http://akvatoria.org.ua/ http://akvatoria.org.ua/

Як повідомили у прокуратурі Харківської області, правоохоронці перевірили додержання місцевою владою та органами державного контролю вимог природоохоронного, ветеринарно-санітарного та іншого законодавства в акваторіях водосховищ Харківської області та в межах їх прибережно-захисних смуг.

Як повідомив заступник прокурора області Леонід Лахтюк, перевірки виявили порушення використання природних ресурсів водосховищ. Зокрема, вони зафіксовані у роботі користувачів Краснопавлівського, Великобурлуцького, Орільського, Печенізького, Муромського, Берeкського, Олександрівського, Рогозянського та Трав'янського водосховищ.
Серед причин такої ситуації - недостатній контроль за використанням та відтворенням водних біоресурсів з боку державних відомств, у тому числі – Харківдержрибохорони, Держекоінспекції області, територіальних управлінь ветеринарної медицини.

Перевірки підприємств, що займаються промисловим виловом риби, як правило, здійснюються безсистемно та поверхнево. А деяких користувачів водосховищ упродовж кількох років інспектори взагалі «не турбували» своїми візитами.

Унаслідок такої безконтрольності окремі рибгоспи працюють без відповідних ліцензій, і далеко не всі підприємці, що займаються вирощуванням та виловом риби, мають ветеринарно-санітарні паспорти, що підтверджують її якість та безпечність.

Так, цього року було видано ветеринарних свідоцтв лише на 93 тонни риби, тоді як виловлено майже вдвічі більше – 175 тонн (дані Управління відтворення використання водних біоресурсів та врегулювання рибальства у області). А це значить, що на ринок міг потрапити товар сумнівної якості.

Для усунення порушень на ім'я начальників державної екологічної інспекції та Головного управління ветеринарної медицини внесено відповідні подання.

Також виявлені випадки недотримання природоохоронного законодавства місцевими органами влади. Зокрема, менше 10% території прибережних захисних смуг Печенізького водосховища охоплені землевпорядними роботами з визначення їх меж. Є випадки, коли місцеві ради надають такі землі у власність громадян під забудову.

Зараз у Печенізькому районному суді розглядається позов прокуратури щодо скасування державного акту на 0,3 га землі прибережно-захисної смуги водосховища і недопущення запланованого там будівництва.

Загалом за результатами вказаних прокурорських перевірок до суду направлено позови на загальну суму 53 тис. грн. Розпочато 3 кримінальні провадження. Прокуратурою внесено 34 подання, за якими до відповідальності притягнуто 75 посадовців, в тому числі 67 – органів державного контролю.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта