Ціна газу для населення найближчим часом може зрости

15.03.2016 12:30 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Якщо до 1 квітня Кабінет Міністрів не прийме постанову про 2 етап підвищення цін на газ по меморандуму з МВФ, для населення ціна буде автоматично збільшена до ринкового рівня, який сягає близько 10 гривень за 1 куб. м.

На даний момент, ціни на газ для населення регулюються постановою КМУ №758 від 1 жовтня 2015 року про покладення "спеціальних зобов'язань" на НАК "Нафтогаз України" щодо забезпечення газом населення і становлять 7,188 гривень / куб. м (верхня ціна) і 3,6 гривень / куб. м (нижня ціна, так звана "соціальна").

Термін його дії закінчується 1 квітня.

За словами джерела в Секретаріаті Кабінеті Міністрів, остаточний проект постанови про затвердження регульованих цін на газ для населення на період після 1 квітня поки не розроблений - повідомили в прес-службі регіональної газової компанії "Харківгаз"

Підписаний в минулому році меморандум з МВФ передбачає, що 1 квітня уряд повинен встановити нові ціни на газ, піднявши так звану "соціальну ціну" до 75% від рівня імпортного паритету (імовірно 5,5 гривень / куб. М).

В умовах політичної кризи уряд Арсенія Яценюка може вчасно не затвердити ціни на газ для побутових споживачів і з 1 квітня населення буде змушене платити за ринковими цінами.

У разі, якщо уряд не встановить нових цінових лімітів, "Нафтогаз" зможе реалізовувати газ населенню як постачальник "останньої надії".

Як випливає з інформаційного повідомлення на сайті "Нафтогаз України", поставки в рамках "останньої надії" у лютому здійснювалися за ціною 6 943,48 за тис куб.м без урахування ПДВ, тарифів на транспортування магістральними та розподільними трубопроводами.

Отже, це означає, що кінцева ціна газу для побутових споживачів складе близько 9,89 грн за куб.м.

Раніше Голова правління Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк прогнозував, зниження максимальної ціни на газ для населення на 10% і збільшення соціальної ціни на 50% з квітня 2016 року.

Дмитро Вовк також припустив, що після збільшення ціни на газ для ТКЕ до 75% рівня імпортного паритету, НКРЕКУ збільшить ціну на централізоване опалення в середньому на 80%.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта