Ціна перемоги в Другій світовій війні для харків’ян

09.05.2016 06:18 Суспільство
Фото з соцмережі Фото з соцмережі
Немає на Харківщини родини, яку б Друга світова війна обійшла стороною. Перемога над фашизмом далася людству дуже дорогою ціною. І ось через 70 років українці знову змушені брати до рук зброю, щоб боронити свою землю.

Другий рік поспіль Україна відзначає 8 та 9 травня за європейськими традиціями. Законом України встановлено 8 травня Днем пам’яті та примирення, а 9 травня -  Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр. Гаслом  цих пам’ятних дат стало "Пам'ятаємо. Перемагаємо". Символ свят – червоний мак, автором якого є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

В результаті Другої світової війни Україна зазнала найбільших значних втрат серед усіх учасників - загинуло 19,1% населення (в той час республіки СРСР), тобто фактично кожен п'ятий її житель. З 8 млн загиблих - 5,5 млн цивільного населення.

Харків був найбільш населеним містом Радянського Союзу, яке побувало в фашистській окупації під час Другої світової війни. Населення регіону 1 травня 1941 року становило 901 тисячу осіб, перед окупацією у вересні 1941 разом з евакуйованими - 1 млн 500 тис., а після звільнення в серпні 1943 р - 180-190 тисяч чоловік.

Харків став одним з найбільш зруйнованих міст в Європі. Були знищені десятки пам'ятників архітектури, вивезені в Німеччину численні художні цінності, в тому числі картини Рубенса і Веласкеса з художнього музею, збиток місту склав 33,5 мільярда рублів. Відвідавши місто в 1943 році, письменник Олексій Толстой писав: «Я бачив Харків. Таким був, напевно, Рим, коли в п'ятому столітті через нього прокотилися орди німецьких варварів. Величезне кладовище...».

На відміну від Одеси, Києва, Севастополя, Москви Харків так і не отримав звання Міста-героя. І це не дивлячись на те, що у чотирьох битвах за місто і за час його дворазової окупації СРСР і Німеччина втратили більше людей, ніж будь-де ще в історії Другої світової. Одна з версій, що саме через великі втрати Сталін відмовився давати Харкову звання Міста-героя.

- Легенд ходить багато, чому Харкову не присвоїли звання Міста-героя. Але факт залишається фактом, місто не один раз подавалося на присвоєння звання. Але з незрозумілих причин, пов'язаних з системою управління СРСР, клопотання відкладалися, - розповідає голова ради Харківської обласної організації ветеранів України Анатолій Хиневич. - При Незалежній Україні наша ветеранська організація ініціювала присвоєння Харкову звання Міста військової слави. На наше клопотання було підготовлено законопроект, але для його прийняття не вистачило голосів у Верховній Раді.

Проте в липні 2013 року Харків отримав почесне звання Міста військової слави. Депутати міськради затвердили цей статус на місцевому рівні.

За визволення Харківщини віддали своє життя 206 765 воїнів, ім’я більшості загиблих (120 234) залишилися невідомими. За визволення Куп’янського райну віддали життя 1825 воїнів, Лозівського — 1500, Нововодолазького — 1858, Первомайського — 2016, Печенізького — 454. Найбільше бійців загинуло під час боїв за Харківський та Чугуївський райони — 6630 й 4418 воїнів.

У минулому році у Першій столиці на Меморіалі Слави відкрили стелу з іменами героїв-земляків, нагороджених вищими державними нагородами часів війни. На стелі увічнені імена 260 героїв. У їх числі - три двічі Героя Радянського Союзу, 224 Героя Радянського Союзу, 31 повний кавалер ордена Слави, двоє - чотири рази нагороджені медаллю «За відвагу».

На жаль, сьогодні про події тієї війни можуть розповісти тільки два Герої  Радянського Союзу — генерал-майор  Михайло Карпєєв та генерал-майор  Федір Пуртов.

ПІД ПОСИЛЕНОЮ ОХОРОНОЮ ПРОЙДЕ СВЯТО НА ХАРКІВЩИНІ

Взагалі в живих сьогодні на Харківщині залишилося 5 805 учасників бойових дій у Другій  світовій і Японській війнах. Серед них: 33 — партизанів-підпільників, 302 - учасники Японської війни, 2 - син полку і юнга,

1563 - учасники бойових дій на території інших держав. Кількість учасників оборони Міст-героїв: Ленінград - 13 осіб, Москва – 51, Мінськ – 2, Київ – 14, Одеса – 4, Севастополь – 2, Сталінград – 53. Також сьогодні на Харківщині проживає 3 127 учасників визволення України. Є й учасники визволення країн Європи: Чехословаччина – 41 ветеран, Румунія – 37, Польща – 92, Угорщина – 56, Югославія – 18, Норвегія – 8, Австрія – 42, Німеччина - 301.

Вчені стверджують, що пам'ять про трагічні події минулого зберігається в пам'яті максимум трьох поколінь. Починаючи з четвертого покоління обривається зв'язок часів. До 2014 року молоді українці про жахіття війни знали з розповідей старших людей, фільмів, книг. Та з окупацією Криму й початком АТО на Донбасі змушені були самі взяти зброю, щоб боронити цілісність України.

СУДДЯ-СНАЙПЕР МАМАЛУЙ РОЗПОВІВ, ЩО БУДЕ РОБИТИ РАДНИКОМ ГУБЕРНАТОРА

За два роки конфлікту на Сході країни учасниками антитерористичної операції стало понад 7 тисяч жителів Харківської області, 180 з них загинули. Значна частина загиблих — прикордонники.

На сьогодні статус учасника бойових дій на Донбасі отримало близько 6,5 тис жителів області. 

Мирослава Кольцова, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта