Черга позичальників. Як стягнути борг із роботодавця

05.01.2015 09:39 Влада
До редакції "СК" звернувся читач. Підприємство, де він колись працював, винне чоловікові гроші. Разом із тим підприємство заборгувало і перед іншими особами та повинно виплатити кошти згідно з рішенням суду.

Однак, за словами читатча, грошей підприємства не вистачить на виплату всіх боргів.

Він запитує, як ці гроші належить розподілити між усіма особами, яким винне підприємство.

За поясненням ми звернулися до спеціалістів Головного управління юстиції у Харківській області. Як розповіла начальник відділу правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правоосвітньої діяльності Тетяна Жицька, ця ситуація регулюється статтею 44 Закону України «Про виконавче провадження». Вона чітко встановлює, що у разі, якщо сума, стягнута з боржника, недостатня для задоволення всіх вимог за виконавчими документами, вона розподіляється державним виконавцем між стягувачами в порядку наступної черговості.

У першу чергу задовольняються забезпечені заставою вимоги щодо стягнення з вартості заставленого майна.

У другу – вимоги щодо стягнення аліментів, відшкодування збитків та шкоди, завданих внаслідок кримінального або адміністративного правопорушення, каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, а також у зв’язку з втратою годувальника.

У третю – вимоги працівників, пов’язані з трудовими правовідносинами та зобов’язання за єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У четверту – вимоги стягувачів за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, вимоги щодо збору на обов’язкове державне пенсійне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
У п’яту – вимоги щодо податків та інших платежів до бюджету, вимоги органів страхування з обов’язкового страхування (крім вимог щодо збору на обов’язкове державне пенсійне страхування).

І наостанок задовольняються всі інші вимоги.

– До того ж вимоги стягувачів кожної наступної черги задовольняються після задоволення в повному обсязі вимог стягувачів попередньої черги, – наголошує Тетяна Жицька. – У разі, якщо стягнута сума недостатня для задоволення в повному обсязі усіх вимог однієї черги, вимоги задовольняються пропорційно до належної кожному стягувачу суми. Вимоги стягувачів щодо виплати заборгованості із заробітної плати задовольняються в порядку надходження виконавчих документів. Стягнута з боржника сума розподіляється між стягувачами згідно з виконавчими документами, за якими відкрито виконавчі провадження на день зарахування стягнутої суми на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №149 від 13.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта