У Харкові обговорили реформу місцевого самоврядування

29.03.2013 13:45 Влада
http://ru.tsn.ua http://ru.tsn.ua

Ключовою темою загальних зборів уповноважених представників Асоціації, що відбулися 29 березня, стало обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Дана концепція розроблена з метою визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

- Початок реформ місцевого самоврядування - це один з найважливіших кроків у державі, що робиться за останні роки, - сказав Президент Асоціації Сергій Чернов. - Він спрямований виключно на модернізацію країни, на реалізацію ратифікованої Європейської хартії місцевого самоврядування, на євроінтеграційні процеси, на виконання міжнародних зобов'язань, і, найголовніше, з часом повинен сприяти покращенню життя людей і розвитку територіальних громад.

У документі запропоноване вирішення багатьох проблем, починаючи від питань методологічного, доктринального характеру і закінчуючи практичними.

За словами голови комісії Конституційної Асамблеї з питань адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування Світлани Серьогіної, цей документ відрізняється своїм комплексним характером, адже він торкається кількох напрямків реформ.

- Перш за все, це забезпечення доступності і якості публічних послуг, визначення обгрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування, створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних інтелектуальних повноважень, - пояснила Світлана Серьогіна. - Це важливий напрямок залучення населення до прийняття управлінських рішень і сприяння форм муніципальної демократії, і, нарешті, встановлення механізмів державного контролю за законністю рішень органів місцевого самоврядування і якістю наданню населенню адміністративних та соціальних послуг.

Одним із серйозних напрямків реформи є створення власних виконавчих органів місцевого самоврядування, що тягне за собою функціональну переорієнтацію місцевих державних адміністрацій. Передбачається, що кардинально зміниться статус районних, обласних рад та місцевих державних адміністрацій.

- Якщо ми передбачаємо формування власних виконавчих органів, департаментів, відділів на районному і обласному рівні, це тягне за собою впровадження нового колективного суб'єкту місцевого самоврядування, - каже Світлана Серьогіна.- Нарешті місцеві державні адміністрації перестануть виконувати не властиві їм функції місцевого самоврядування, а увага їх буде зосереджена на контрольно-наглядових функціях.

Концепція буде реалізуватися в два етапи. Перший підготовчий триватиме з 2013 по 2015 рік, другий етап впровадження триватиме з 2015 по 2020 рік.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта