Міліція вже не «загубить» клопотання. Адвокат про безоплатну правову допомогу

14.11.2014 10:10 Влада
mosday.ru mosday.ru
Безоплатну вторинну правову допомогу в Україні відтепер надаватимуть і за зверненням самих затриманих та їх близьких родичів, а не лише правоохоронців.

Що робити, якщо вас забрали до міліції, куди телефонувати та яку допомогу можна отримати, «СК» розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Мін’юсту, адвокат Андрій Вишневський.

– Андрію Володимировичу, уже набули чинності зміни до Закону «Про безоплатну правову допомогу», які були внесені після нещодавнього прийняття Верховною Радою Закону «Про прокуратуру». Хто тепер має право на вторинну правову допомогу?

– Відбулися суттєві зміни, спрямовані на розв’язання проблем, які виникали у процесі реалізації прав на захист і на безоплатну вторинну правову допомогу протягом першого року її надання. Зокрема, розширилося коло суб’єктів, які мають право на таку допомогу. Так, з 1 січня 2013 року це право мала особа, яку затримали – чи то за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення чи то по відношенню до котрої застосовано адміністративне затримання. Особам, яких затримали за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, така допомога могла надаватися лише протягом перших 72 годин з моменту затримання. Далі затриманий, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, мав право заявити клопотання слідчому про залучення захисника коштом держави. Але це клопотання, унаслідок, скажімо так, не зовсім законної поведінки слідчого, могло десь загубитися. Тобто, виникав суттєвий ризик порушення права на захист. І реалізація цього права залежала від сторони обвинувачення. Зміни, які внесено, полягають у тому, що тепер кожна затримана особа має право на безоплатну правову допомогу з моменту затримання і до завершення кримінального провадження.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 131 від 01.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта