На Харківщині збережуть житло для сиріт

13.06.2012 16:09 Влада
Житла для дітей-сиріт не вистачає Житла для дітей-сиріт не вистачає
На сьогоднішній день з 600 дітей, які потребували забезпечення соціальним житлом відразу після виходу з державних закладів отримали житло лише 15 дітей.

В інших областях з житлом для дітей-сиріт проблеми ще більші. Про це повідомила начальник служби у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації Тетяна Печерських. Вона проінформувала, що до комплексної програми розвитку гуманітарної сфери Харківської області буде внесений розділ, який захистить житлові права дітей-сиріт.

– Ми вносимо до комплексної програми розвитку гуманітарної сфери ще один підрозділ, який буде стосуватися саме захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Це питання є дуже важливим оскільки на території області проживає близько 5000 таких дітей і практично близько 80% з них не мають свого житла, – зазначила вона.

В програмі буде передбачені заходи по збереженню того житла, яке вже є у дитини. Зокрема мова йде про встановлення опіки над житлом, зокрема у сільській місцевості.  За словами Тетяни Печерських сільські та селищні ради взагалі не виділяють коштів, щоб зберегти житло для дитини та підтримувати його в придатному стані.
– Коли дитина повертається в рідне село, то не тільки не має вікон і дверей, а взагалі – цегли. Сьогодні на рівні Мінрегіонбуду розробляється державна програма з захисту житлових прав дітей і надання дітям соціального житла. Від області направлені пропозиції і вони всі враховані з урахуванням кількості дітей які будуть сиротіти в наступні п’ять років, – сказала вона.

Крім цього головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним на Кабмін направлені пропозиції щодо внесення змін до Житлового кодексу України в частині заборони продажу житла, яке належить дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування протягом 10 років після повернення їх з державних виховних закладів.

– Багато дітей продають своє житло і потім теж опиняються на вулиці. Тут треба враховувати, що дитина не соціалізована, не пристосована до життя. Дуже часто з’являються ділки, які намагаються заволодіти цим житлом. Дитина женеться за грошами, продає житло та залишається на вулиці.

Вона також повідомила, що в області вже створений реєстр житла, яке належить дітям соціально незахищених категорій, який оновлюється щоквартально.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта