На Краснопавлівському водосховищі чекають сорок мільйонів на покращення води (ФОТО)

22.08.2013 07:17 Влада
фото Ігоря Тесло фото Ігоря Тесло
Найближчим часом до Краснопавлівського водосховища з ріки Дніпро має надійти 130 млн куб. м води.

Як зазначив начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Віктор Антоненко, на ці цілі потрібно 40 млн грн з державного бюджету, що будуть витрачені для забезпечення роботи 12 насосних станцій.


Краснопавлівське водосховище є стратегічним водним об'єктом відразу ж для трьох областей: Харківської, Донецької і Луганської. Це водосховище, окрім забезпечення міста Харків водою на рівні 60 млн куб. м, також підживлює водою річку Сіверський Донець.

Вона у свою чергу забезпечує водою Донецьку та Луганську області. Зараз на Краснопавлівському водосховищі знаходиться десь 150 млн куб. м води, а взагалі водосховище за своїми стандартами розраховано на 450 млн куб. м.


Як розповіла заступник начальника Сіверсько-Донецького БУВР Наталія Білоцерківська, останніми роками у зв'язку з відсутністю весняного паводку, а також в умовах підвищеної фільтрації та випарування суттєво зменшився рівень води в річці Сіверський Донець. По існуючим нормативам водосховище має наповнюватися водою двічі на рік — весною та осінню, але цього не відбувається через брак коштів.

У поточному році з водосховища було випущено 9 млн куб. м води, але подальше скидання несе загрозу ресурсу питної води для Харківської області. У зв'язку з цим з початку серпня попуск води був припинений. Він буде відновлений тільки після поповнення водних запасів у вересні.


Стосовно якості води, то як розповіла виконуюча обов'язки начальника басейнової лабораторії моніторингу вод Сіверсько-Донецького БУВР Олена Полторацька, то вона в принципі відповідає всім стандартам. Хоча у зв'язку з аномальною спекою подекуди у воді збільшився вміст важких металів. Але рівень знаходиться у допустимій нормі.

- Найближчим часом будуть виділені кошти на прокачування води з річки Дніпро в Краснопавлівське водосховище, - підкреслив заступник Директора Департаменту комунального господарства Юрій Коваленко. - Як тільки почнеться прокачування води, буде проведений попуск води з водосховища в річку Сіверський Донець. Гроші вже виділені, роботи розпочнуться орієнтовно у вересні. 

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта