Новий податок: маєш дві однокімнатні квартири - плати

10.01.2013 14:26 Влада
http://ibud.ua http://ibud.ua
Тепер власники великих квартир та будинків, а також власники двох квартир платитимуть податок за зайві квадратні метри.

Податківці пояснили, що якщо у власності є два об'єкти житлової нерухомості, за один потрібно буде заплатити. Власники маленьких квартир і будинків теж будуть платити податок на нерухомість. Про це розповів сьогодні журналістам на прес-конференції директор департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС В'ячеслав Бусарєв. повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

Він зазначив, що податком не обкладатимуть власників нерухомості, якщо житлова площа їх квартири менша за 120 кв. м., а житлова площа будинку - менше 250 кв. м. При цьому він уточнив, що така пільга поширюється тільки на один об'єкт нерухомості, а якщо у громадянина є дві квартири або квартира і будинок, то, відповідно до закону, він звільняється від сплати податку за один об'єкт за вибором, а за другий він платить податок в повному обсязі.

- Якщо у власника два об'єкти, один з них, наприклад, 50 кв. м, а інший 40, за один з них треба буде платити податок, - сказав він.

На зауваження журналістів, що спочатку цей податок позиціонували як податок на "зверхплощі" для багатих, а насправді під нього підпадуть навіть пенсіонери, Бусарєв сказав:

- Це не податок на багатих, це податок на нерухоме майно. Тож, володар двох об'єктів житлової нерухомості зобов'язаний заплатити.

За його словами, громадяни зможуть звернутися в податкову службу із заявою про розстрочення платежів.

- Ми зобов'язані будемо розглядати заяви таких громадян для того, щоб соціальне навантаження зняти з людини за платежем. По кожному індивідуально. Але я вам можу навести позитивний приклад  по пенсіонерам, вони всі в обов'язкових платежах виконують свої зобов'язання. Вони дуже дисципліновані платники , - сказав він.

За словами Бусарева, в середньому в рік за квартиру середньої житлової площі сума сплати складе приблизно 300 гривень, за будинок середньої житлової площі - 800 гривень.

Триста і вісімсот гривень на рік - це великий платіж, але він можливий, - вважає він.

Автор: Администратор сайта