Орден за подвиг на війні вручили ветерану через сімдесят років (ФОТО)

22.05.2013 09:47 Влада
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Давати нагороду воїну за те, що він сам відбив атаку гітлерівців, у радянські часи вважали економічно не доцільним.

Через 68 років після закінчення війни ветеран Великої Вітчизняної Дмитро Шевченко нарешті отримав заслужену нагороду — орден “Червоної Зірки”. Дідусь уже й не чекав, що зможе носити на грудях довгоочікувану нагороду. І от 21 травня до села Мартинівка Красноградського району прибув особисто голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Сергій Семенов, аби вручити ветерану “Червону Зірку”.

Відновити справедливість стало можливим після копіткої праці обласної ради, російського консульства, і молодіжної пошукової організації “Фенікс-К”, ентузіасти якої, власне, і відшукали документа, який свідчить про те, що Дмитро Іванович був висунутий на нагороду. Саме вони знайшли на спеціальних Інтернет-порталах, де зберігається інформація про подвиги співвітчизників у Другій світовій війні, нагородного листа на ім’я Дмитра Івановича Шевченка.

- У листі йшлося про те, що він висунутий на нагороду орденом "Червоної Зірки", але цей орден йому не вручили, - розповів пошуковець Сергій Головко.

Ентузіаст каже, що ордена у 1945 році ветеран так і не отримав через складність самої процедури. Поки вона тривала, частину Дмитра Івановича розформували, а його перевели в іншу. Потім війна закінчилася, і через економічну недоцільність орден не вручили. А у військкоматі, куди звертався ветеран згодом, відмовили.

У нагородному листі написано, що орден "Червоної зірки" Дмитро Іванович отримує за те, що сам керував кулеметним розрахунком. Всі його бойові товариші загинули, а він продовжував мужньо відбивати атаку гітлерівців. У нерівному бою убив близько 40 фашистів.

- Мене призвали на фронт, коли мені йшов 18 рік. У 1943 році. Важко було, багатьох друзів втратив, дев’ять місяців не виходив з бою. Пройшов усю Німеччину, Чехословаччину, Естонію, Латвію. А орден дали за операцію у Польщі, коли у складі групи з шести чоловік ми кілька разів відбивали атаку супротивника. Вижив один я, -зі сльозами на очах згадує Дмитро Іванович.

Вісім місяців пішло на те, щоб нагорода потрапила до рук героя.

- Разом із Генеральним консулом Російської Федерації в Харкові Сергієм Семеновим та обласним військовим комісаром Олексієм Середою ми звернулись до Міністерства оборони Російської Федерації, використовуючи матеріали пошукової організації «Фенікс-К», та знайшли підтвердження. Наказом по 229 стрілецькій Одеській дивізії 21 Армії Першого Українського Фронту молодший сержант Дмитро Іванович Шевченко нагороджений орденом «Червоної Зірки», - розповів Сергій Чернов.

Голова облради каже, що знайти орденську книжку і саму нагороду у такі терміни — це рекорд. І нагородження Дмитра Івановича — символічне, адже цього року відзначають 70-річчя звільнення Красноградського району, Харківської області і всієї України від німецьких окупантів.

Та? на жаль, Дмитро Іванович не єдиний, хто не отримав заслуженої нагороди вчасно. У роки війни не було вручено близько 2,5 млн орденів та медалей.

- До тих пір, поки не буде поховано останнього солдата, поки не буде вручена остання нагорода, ми не можемо зупинятися у пошуках, - сказав Сергій Чернов. -
Це наш синівський обов’язок.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта