Паспорт, шлюб, бізнес на місцях. Київ планує "відпустити" адмінпослуги восени

21.05.2014 10:29 Влада
http://glyadyk.com.ua/ http://glyadyk.com.ua/
Уряд затвердив перелік адмінпослуг, які будуть надаватися на місцях.

Про це сьогодні сказав голова Державної реєстраційної служби України Ігор Алексєєв у ході робочої поїздки до Харкова.

- Це важливий крок до децентралізації, шлях до відкритості послуг, їх прозорості і якості. Коли послуги надаються на місцях, місцева влада зацікавлена в тому, щоб створити для своїх громадян умови для зручності в оформленні документів, - сказав Ігор Алексєєв. - Укрдержреєстр підтримав цю ініціативу. Ми не тримаємося за ці послуги. Вважаємо, що це ініціатива, яка має здійснюватися на місцях.

Серед адмінпослуг, які тепер будуть надаватися на місцях, послуги з реєстрації бізнесу (заснування і ліквідація підприємств), а також всі послуги з реєстрації нерухомості. Послуги, які зараз надають РАЦСи, поки що залишаться у повноваженнях Державної реєстраційної служби. Як пояснив Ігор Алексєєв, це пов'язано з термінами оформлення документів.

Розширення повноважень місцевих центрів надання адмінпослуг передбачає, зокрема, і те, що ці органи переберуть на себе частину функцій міграційної служби. Зокрема, там можна буде оформлювати внутрішні і закордонні паспорти. Щоправда, поки що реалізувати цю ініціативу неможливо - необхідно внести низку змін до законодавства. Голова Державної реєстраційної служби заявив, що невдовзі будуть створені ініціативні групи для вирішення цього питання.

- Ми розраховуємо до осені вийти на комплексний законопроект, провести його через Верховну Раду і вже рухатися у частині повноцінної передачі повноважень на місця, - сказав він.

А от строки реєстрації, попри реформу у системі,  не зміняться. За словами Ігоря Алексєєва, наразі служба ледве вкладається у відведений час. Наприклад, зараз більшість послуг з реєстрації нерухомості закон приписує виконати не пізніше ніж через п'ять днів. Раніше на ту ж процедуру реєстраційній службі відводилося 14 днів. При цьому кількість працівників не змінилася.

- Ми, звісно, намагаємося виконувати реєстрацію за два-три дні, але, об'єктивно кажучи, служба ледве вкладається у відведені п'ять днів, - сказав Ігор Алексєєв.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта