Що робити, якщо хочете змінити ім'я та прізвище. Коментар Харківського РАЦС

21.01.2013 13:22 Влада
http://svit24.net http://svit24.net
Як зрозуміти, що у РАЦСі вам відмовили незаконно

Тенденції у виборі імен для новонароджених змінюються мало не щодня. На зміну популярним ще рік тому «Маркам», «Назарам» і «Маріям» приходить мода на імена «Злата», «Тимур», «Ніколь». І хоча часто фантазії батьків у виборі імені для новонародженого можна тільки дивуватися, що ж робити в ситуації, коли з тих або інших причин виникла необхідність його змінити?

Цивільним кодексом України визначено право особи на ім’я. Нерозривно з ним пов’язано особисте немайнове право на зміну імені, пояснила «СК» спеціаліст Жовтневого відділу ДРАЦС Харкова Ірина Сєргєєва.

За її словами, під іменем у широкому розумінні цього слова мається на увазі не тільки власне ім’я громадянина, але і його ім’я по-батькові та прізвище. Відповідно до Цивільного кодексу України, фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я. А підліток 14-15 років має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесено до актового запису про її народження за заявою матері.

Також прізвище, власне ім’я та по батькові фізичної особи можуть бути змінені у разі її усиновлення, визнання усиновлення недійсним або його скасування відповідно до закону. І, звісно, прізвище фізичної особи може бути змінено у разі реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу або визнання його недійсним.

Заяви про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) громадян України, які проживають на території України, приймає, розглядає, а також веде їх облік відділ державної реєстрації актів цивільного стану за місцем їх проживання. Громадянам України, які постійно проживають за кордоном, з цього питання слід звертатися до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

Заява про зміну імені подається у письмовій формі за умови пред’явлення паспорта громадянина України, а у разі, коли заявник постійно проживає за кордоном, – за умови пред’явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

До заяви про зміну імені додаються: свідоцтво про народження заявника; свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі); свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано); свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей); свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено; фотокартка заявника; квитанція про сплату державного мита.

За законом, відмовити людині у зміні призвища відділ ДРАЦС може тільки в тих випадках, якщо: заявник перебуває під слідством, судом, адміністративним наглядом; заявник має судимість, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку; за наявності офіційного звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника; подання заявником неправдивих відомостей про себе.

Відмова у наданні дозволу на зміну імені може бути оскаржена в суді в установленому порядку.

Державна реєстрація зміни імені не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім’я, та її малолітніх і неповнолітніх дітей, крім передбачених законом випадків, а також повнолітніх дітей.

Олександр ГРЕЧАНИЙ, матеріал з газети "Слобідський край" №9 від 19.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта