Водообмін на Краснопавлівському водосховищі: подробиці

16.07.2012 12:27 Влада
Починаючи з 1 липня поточного року, протягом 52 діб почала здійснюватись подача води по каналу Дніпро – Донбас у рамках проведення водообміну Краснопавлівського водосховища,

у результаті якого буде досягнута відмітка наповнення та нормативні показники якості води, що дозволять забезпечити стійке водопостачання столиці Слобожанщини та Харківської області на наступний рік.

На період проведення водообміну Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів разом з Управлінням каналу Дніпро – Донбас буде забезпечена координація дій,  щоденний контроль якості води у водосховищі.

Рік тому все було інакше

У минулому році в Краснопавлівському водосховищі склалась близька до критичної ситуація: рівень наповнення  водосховища наблизився до відмітки резервного об’єму, а показники якості по мінералізації погіршились до наднормативних. Спільними зусиллями облдержадміністрації, Асоціації органів місцевого самоврядування, Державного агентства водних ресурсів України, Міністерства екології та природних ресурсів вдалося досягти поліпшення  екологічної ситуації в регіоні.

У сучасних умовах розвитку економіки східних регіонів України, коли скоротилися потреби у воді, змінився і режим роботи Краснопавлівського водосховища. Згідно проекту передбачалась постійна подача води по каналу в річку Сіверський Донець і відновлення води у Краснопавлівському водосховищі.

Однак у зв’язку з відсутністю фінансування на виконання цих заходів, останній водообмін, як зазначив начальник Харківського регіонального управління водних ресурсів Віталій Жук,  проводився у 2008 і 2010 роках, коли було подано 226 і 121 млн м3  відповідно, що дозволило покращити якість води до нормативних значень і забезпечити безперебійне водопостачання міст Харкова, Лозової, Первомайського, а також населених пунктів Харківського і Дергачівського районів Харківської області.

За цей період під час відсутності проведення чергового водообміну у минулому році в Краснопавлівському водосховищі склалась близька до критичної ситуація, рівень наповнення  водосховища наблизився до відмітки резервного об’єму, а показники якості по мінералізації погіршились до наднормативних. Відтак, для поліпшення екологічного стану Краснопавлівського водосховища та забезпечення якісною питною водою міста Харкова і населених пунктів  області,  обласною державною адміністрацією були направлені звернення до Кабінету Міністрів України щодо необхідності виділення фінансування на проведення водообміну Краснопавлівського водосховища у поточному році.

Разом з тим за рішенням Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області було направлено звернення міністру екології та природних ресурсів Едуарду Ставицькому щодо сприяння у вирішенні питання проведення водообміну у Краснопавлівському водосховищі як природоохоронного заходу, спрямованого на поліпшення  екологічної ситуації в регіоні.

Завдяки спільним зусиллям, активній роботі керівництва і апарату Державного агентства водних ресурсів України та Міністерства екології та природних ресурсів Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова  від 31 травня 2012 року щодо виділення коштів у сумі 34 млн грн для подачі 124 млн м3 дніпровської води та проведення водообміну Краснопавлівського водосховища. На виконання ухваленого рішення Держводагентством України  розроблений регламент проведення водообміну Краснопавлівського водосховища, який був погоджений з усіма учасниками водогосподарського комплексу Харківської, Донецької і Луганської областей.

Довідка
Басейн Сіверського Дінця в межах України є складним водогосподарським комплексом, який включає густонаселений регіон   Слобожанщини та Донбасу з його промисловим потенціалом і вимагає значних обсягів води для повного забезпечення потреб населення і галузей економіки. При цьому забезпеченість природними запасами води тут найнижча в Україні.

Для подолання дефіциту природних ресурсів свого часу було створено систему водосховищ багаторічного регулювання – Печенізького і Червонооскільського –  для акумулювання повеневого стоку річок басейну Сіверського Дінця, а також каналів і магістральних водоводів для перерозподілу водних ресурсів, у тому числі для міжбасейнового перекидання по системі каналу Дніпро – Донбас. У системі каналу створене Краснопавлівське водосховище проектним об’ємом 410 млн м3, яке розташоване у Лозівському районі Харківської області. Воно наповнюється дніпровською водою і служить додатковим джерелом водопостачання для потреб міста Харкова та області, а також для підтримки водності річки Сіверський Донець для Донецької і Луганської областей.

Для перекидання води із Дніпродзержинського водосховища та подачі її у Краснопавлівське водосховище діє 12 насосних станцій, за допомогою яких вода долає перепад рівнів рельєфу місцевості висотою 68 метрів на відстані 230 кілометрів. Експлуатацію цього комплексу споруд здійснює Управління каналу Дніпро – Донбас Державного Агентства водних ресурсів України. Для потреб міста Харкова та інших міст і районів області  із Краснопавлівського водосховища щорічно подається близько 60 млн м3 води. При цьому водосховище повинне мати у своєму розпорядженні достатню кількість води відповідної якості для потреб питного водопостачання, яка залежать від природних факторів його формування та характеризується підвищеними показниками жорсткості води річок і струмків, що впадають у Краснопавлівське водосховище.

Ігор Бережний, матеріал з газети "Слобідський край" №84 від 14.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта