Базарні молоко і сир небезпечні для здоров'я - результати експертизи

05.10.2012 13:35 Суспільство
http://novostiua.net http://novostiua.net
У домашньому молоці і сирі, що продаються на харківських ринках, виявили кишкову паличку і навіть антибіотики. Такі результати експертизи оприлюднив науково-дослідний Центр споживчих експертиз "Тест".

Для експертизи були куплені 4 зразки домашнього молока і 4 зразки домашнього сиру на ринках Харкова. За словами директора Центру Валентина Безрукого, молоко, яке продається на ринку не можна вживати у сирому вигляді, його обов'язково треба кип'ятити, а сир можна вживати у стравах після термічної обробки.
- Всі чотири зразки молока мали серйозні проблеми з мікробіологією, а значить, продукт небезпечний при вживанні у сирому вигляді, - розповідає Валентин Безрукий. - Перевірене молоко містило кишкову паличку і підвищену кількість МАФАМ (загальна мікробна засемненість). Крім того, один зразок молока містив антибіотики.
Результати експертизи також виявили, що жирність сиру була значно нижчою за характерну для домашнього сиру - всього 5,8-6,6%, в той час як магазинний сир випускається найчастіше із 9% жиру. Лише один зразок містив  12,8% жиру. Також базарний сир показав нижчу кислотність порівняно з промисловими нормами. Через недостатньо активне сквашування в одному сирі виявилось замало корисних молочнокислих бактерій. Два зразки сиру містили кишечну паличку.
Експерт зазначив, що показники базарного сирого молока порівнювали із нормами для пастеризованого, адже за таких норм молоко вважається безпечним. Але базарне домашнє молоко не витримує такого порівняння. Адже вживання його у сирому вигляді може призвести до харчового отруєння, особливо при зниженому імунітеті або якщо його вживають діти.
 

Автор: Администратор сайта