Пляжі Харківщини, на яких дозволила відпочивати СЕС (ПЕРЕЛІК)

28.05.2012 10:14 Суспільство
http://www.tula.rodgor.ru http://www.tula.rodgor.ru
За традицією, пляжний сезон почнеться 1 червня.

Досі жодне водоймище ще не отримало паспорта, однак, за прогнозами обласної СЕС, до середини червня відбудеться масове відкриття пляжів, території яких зараз активно упорядковують, а також беруть проби води для перевірки її бактеріологічних і хімічних показникв.

– Процес оформлення паспорта пляжу є довгим і трудомістким. Підприємства, які відповідають за водоймища, мають стежити за чистотою, забезпечувати наявність медичної та рятувальної служби, підтримувати в належному стані малі архітектурні форми: роздягальні, грибки, лави, гірки, пісочниці. До обов’язків власників також входить очищення акваторії купання. Для цього професійні водолази мають обстежити дно водоймища та прибережну територію на наявність корч, скла, металевих предметів, – розповідає завідувачка відділення комунальної гігієни обласної СЕС Владлена Гарник. – На пляжі обов’язково мають бути туалети, контейнери для сміття. Вивіз останнього повинен здійснюватися не рідше одного разу на день. СЕС Харківської області робить рейдові перевірки пляжів із середини квітня.

Де скупатися найближчим часом?

– Пляж – це не просто будь-яка прибережна територія, де людина може скупатися. Пляжем може вважатися лише спеціально оснащена ділянка біля водоймища, яка експлуатується згідно з чинними правилами, – роз’яснює Владлена Гарник. – Ми виділяємо міські пляжі та пляжі при оздоровчих закладах. Цього року передбачається функціонування 80 баз відпочинку для дорослих, з яких більш ніж 50 мають власний пляж. Що стосується міських пляжів, то по області їх працюватиме близько 20. У минулому році шість пляжів працювало в Харкові, два – у Харківському районі, шість – у Куп’янському районі, два – у Балаклійському, по одному – у Богодухівському, Борівському, Вовчанському, Дворічанському, Зміївському, Золочівському, Ізюмському, Красноградському, Дергачівському та Барвінківському.

Найближчим часом планується відкриття пляжних комплексів в Олексіївському лугопарку й на Безлюдівці. Півострівна частина Журавльовського гідропарку буде доступною для харків’ян і гостей міста після закінчення Євро–2012.
Минулого року не всі міські пляжі були відкритими. Головною причиною цього стала неспроможність організацій, які відповідають за пляж, забезпечити належний рівень інфраструктури та обслуговування. Так, приміром, гідропарк «Жовтневий» не отримав паспорта, оскільки акваторію купання не було о й очищено. Аналогічна ситуація склалася з Основ’янським гідропарком і Петринківським водоймищем.

Найчистіша вода – у червні

На 13 травня обласна СЕС взяла по області 27 проб води. У 26 ти випадках якість води відповідала нормі, і лише в одному зразку, взятому в Харкові, рівень мікробіологічних показників перевищував припустимий.

– Зазвичай ми беремо проби води раз на два тижні, у разі необхідності  перевіряємо й частіше. Після весни якість води непогана. Вона може знижуватися тоді, коли на вулиці тривалий час стоїть спека, тобто, у липні – серпні. Цього року сильних паводків не було, тому зараз вода належної якості, – повідомляє Владлена Гарник.

Обласна СЕС радить відпочивати на пляжах у червні, коли вода є найчистішою.

Важливо!
– Вода на пляжах Харківської області не джерельна, тому вживати її для пиття не можна. Якщо під час купання людині до носа чи рота потрапила вода з річки, то її, звичайно, бажано виплюнути, а потім прополоскати рот. у жодному разі не можна мити у водоймищах фрукти та овочі, посуд. Якою б не була вода в річці, після купання треба прийняти гігієнічний душ, – радить Владлена Гарник.

Купатися на закритих пляжах небезпечно, попереджають фахівці. До речі, поки що всюди висять застережні написи на кшталт: «Купатися заборонено».

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №63 від 26.05.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта