В одному з ТРЦ Харкова шукали потенційних гіпертоніків та діабетиків

11.12.2014 15:21 Суспільство
http://zdorovee.com/ http://zdorovee.com/
Жителів Харкова і області обстежували серед кас і магазинів.

Експрес-обстеження проходило в рамках соціальної акції «Майстерня здоров'я», організованої Громадською радою при МОЗ України.

За словами організаторів, у супермаркетах легше знайти потенційних пацієнтів через їхнє скупчення.

У ТРЦ на людей чекали мобільні кабінети лікарів. Там усім бажаючим безкоштовно вимірювали артеріальний тиск та рівень цукру у крові. Отримавши результати, люди також мали змогу тут же проконсультуватися з лікарями.

- Акція проходила в одному з торговельно-розважальних центрів Харкова. Сьогодні вона тривала три години, - розповідає заступник голови Громадської ради МОЗ України Олена Євстігнеєва. - За попередніми даними було обстежено близько 150 осіб. Із них у 70 % виявлено завищенний рівень тиску, у 25 % - такий же рівеь цукру. Із обстежених людей 20 % вперше дізналися, що мають проблеми з підвищеним тиском. 

За словами медиків, в області сьогодні гостро стоїть проблема серцево-судинних захворювань.

- За минулий рік по Харківщині зафіксовано понад 8 тис. інсультів, через них померло 2,5 тис. людей. Наша область має вищий середній показник загалом по Україні,- сказала головний позаштатний невролог МОЗ України Тамара Міщенко.

Акція «Майстерня здоров'я» проходить увосьме. Цього року у ній беруть участь 15 українських міст, серед яких і Харків. Щороку завдяки акції вдається провести понад 300 тис. обстежень. За останні п'ять років без державних коштів удалося оглянути більше 1 млн громадян. Надалі акцію обіцяють проводити й в поліклініках Харківської області. Детальніший графік обстежень місцеві медики обіцяють невдовзі оприлюднити.

Щорічно в Україні фіксується більше 120 тис. випадків інсульту, 30 % з них - у працездатного населення. Приблизно 45 тис. українців від інсульту помирає.

Загалом щорічно інсульт стає причиною 6 млн смертей у всьому світі. За прогнозами лікарів у 2023 році ця цифра виросте до 8 млн, а 68 млн людей житимуть із перенесеним інсультом

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта