Про неправильне використання медиками антибіотиків розповів лікар-педіатр

16.11.2016 12:58 Суспільство
Фото: budzdorovstarina.ru Фото: budzdorovstarina.ru
Разом із низькою обізнаністю пацієнтів щодо використання антибіотиків не рідко масло у вогонь підливають і самі медики.

Про це говорить харківський лікар-педіатр, кандидат медичних наук Андрій Пеньков. Він засвідчує низький рівень обізнаності наших людей у поводженні з антибіотиками. Інколи, за його словами, батьки маленьких пацієнтів дійсно стають ініціаторами призначення антибіотиків, бо вони знаходяться у підвищеному стані тривожності і бояться за здоров’я своєї дитини. А призначення антибіотику, на їх думку, найбезпечніший варіант виходу із ситуації. Деякі ж, навпаки, бояться антибіотиків.

- Рідко, але буває навіть зустрічаємо супротив призначенню антибіотиків навіть у тих випадках, коли вони дійсно необхідні, - розповідає «СК» Андрій Пеньков, - Та лякає інше: деякі мої колеги безпечно та інколи безпідставно призначають та користуються антибіотиками різних груп та різних поколінь. Наприклад, приписують антибіотики, якими лікують важкі інфекції, у легших випадках. Це називається нерозумне використання антибактеріальних препаратів.

Як пояснив медик, умовно є поняття домашніх інфекцій та внутрішньо лікарняних. Для перших та других існують різні групи антибіотиків. І коли навіть у лікарні борються з інфекцією «з дому», то її потрібно лікувати антибіотиками, які резистивні стосовно основних збудників домашніх бактеріальних інфекцій.

ВАКЦИНИ ЧИ ГРИП: ЩО ПРИЙДЕ РАНІШЕ НА ХАРКІВЩИНУ

- Усе це описано у медичній літературі, але часто лікарі не дотримуються правил. Це лякає. І це говорить про те, що у нашій країні поки не існує державного інфекційного контролю і відповідної політики, - констатує лікар і наводить приклад США, де питання антибіотикорезистентності знаходиться під контролем Білого дому, тобто там використання антибактеріальних препаратів — є питанням національної безпеки!

Порада лікаря-педіатра, слід зрозуміти, що більшість інфекцій, які бувають у дітей, — це вірусні інфекції, і тут використання антибіотиків неефективне. 

- Не обов’язково перед призначенням антибіотиків, проходити лабораторне дослідження. Є низка інфекцій, які насправді не потребують цього. Скажімо, у шестимісячної дитини розвивається отит чи, наприклад, ангіна, бактеріальне запалення. Уточнюючий аналіз крові бажаний, і він допомагає лікареві. Адже бувають  і нюанси, коли захворювання починається, як вірусне, але виявляється, що там є і бактеріальне захворювання, - додає Андрій Пеньков.

Більше по темі читайте у свіжому номері "СК" за 17 листопада.

Довідка. Із
 14 по 20 листопада Всесвітня організація охорони здоров’я проводить Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. Вона покликана привернути увагу світової спільноти до глобальної проблеми стійкості до антибіотиків і довести інформацію про передову практику в цій області до широких верств населення, працівників охорони здоров'я та осіб, відповідальних за вироблення політики, з тим, щоб запобігти подальшому поширенню цього явища.


"Антибіотики є цінним ресурсом, який необхідно зберегти. Їх слід використовувати для лікування бактеріальних інфекцій тільки за призначенням кваліфікованого лікаря або ветеринара. Антибіотики не можна зберігати «про всяк випадок» або ділитися ними з іншими людьми", - наголошують у ВООЗ.

Тетяна Василець

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта