Вакцини чи грип: що прийде раніше на Харківщину

04.11.2016 10:50 Суспільство
Фото: соцмережі Фото: соцмережі
За повідомленнями МОЗ України, цьогорічні вакцини проти грипу в регіонах мали надійти ще наприкінці жовтня. Тепер строки здвинулися на місяць.

Чекаємо на появу в аптеках двох вакцин, які зареєстровані та дозволені до застосування  для профілактики грипу: ВАКСІГРИП (виробництва Франції) і ДжіСі Флю/ GC FLU (виробництва Південної Кореї). Вони містять у собі оновлені штами чотирьох вірусів, зокрема A/California і A/Hong Kong, вірус B/Brisbane і B/Phuket.

Першого листопада на сайті ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» з’явилося повідомлення про те, що 31 жовтня у лабораторії з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів завершено аналіз медичних імунобіологічних препаратів ДжіСі Флю/ GC FLU Вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований) та ВАКСІГРИП Спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка.

Якщо вакцини зареєстровані, то до кінця тижня мали з’явитися в аптечних мережах області. Разом із тим в Управлінні охорони здоров’я ХОДА 3 листопада повідомили "СК", що вакцин у регіоні нема.

- Вакцин поки немає, і як мені повідомили у МОЗ, вони мають пройти остаточну реєстрацію 6 листопада. Їх розповсюдженням буде займатися обласний аптечний склад, - прокоментувала телефоном в. о. начальника Управління, заступник начальника Управління – начальник відділу з медичної діяльності Галина Сіроштан.

Керівник відділу закупівель КП «Обласний аптечний склад» Тетяна Керницька озвучила ще одну дату. З її слів, вакцина ВАКСІГРИП має з’явиться на складі підприємства  22 листопада, а вакцина ДжіСі Флю — в середині наступного тижня. 

- Нам пообіцяли такі дати, бо перша вакцина ще досі проходить лабораторну перевірку, а друга саме чекає на розмитнення. До того, вакцини потраплять до аптеки лиш за умови, що нам також до цього часу видадуть висновок державного центру експертного аналізу, - говорить Тетяна Керницька. - Без цього документа не можна реалізовувати лікарські засоби. На нього ми чекаємо вже місяць.

Вона також повідомила, що за попереднім замовленням вакцини ВАКСІГРИП надійде 1 тис. доз, а ДжіСі Флю й того менше (в Україні замовлено всього 150 тис. доз на всю країну). Тому, за словами фахівця, лікарні та замовники вакцини терміново переглядають обсяги своїх замовлень. Партія ввозитиметься частинами. У першу чергу вакцини розійдуться лікарнями і скоріше за все для вакцинації медпрацівників.

У КП «Обласний аптечний склад» озвучили ціну цьогорічних вакцин. Уроздріб за одну дозу ВАКСІГРИПУ потрібно буде заплатити 192 грн, а за дозу ДжіСі Флю — 179 грн. Після того, як вакцина з’явиться у Харкові, вона також розійдеться районами у ті заклади, які зробили відповідне замовлення. 

Відповідно до оперативної інформації МОЗ про епідемічну ситуацію з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в Україні, станом на 30 жовтня показники захворюваності на грип та ГРВІ в усіх регіонах України не перевищували епідемічні пороги. За звітний тиждень із 24 по 30 жовтня на грип та ГРВІ в Україні захворіло 162689 осіб, із них понад 66 % - діти віком до 17 років. 

Довідка. Медики відзначають, що  ідеальний час для людини вакцинуватися проти грипу — початок вересня, та його ми вже прогавили, хоч і не зі своєї волі. Разом із тим лікарі радять робити щеплення впродовж усього сезону. І всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. А імунітет проти грипу формується протягом двох тижнів.

Новини у тему:
СИТУАЦІЮ ІЗ ВІРУСОМ ГРИПУ В ОБЛАСТІ ПРОКОМЕНТУВАЛИ ЕПІДЕМІОЛОГИ

ЯКІ ВАКЦИНИ І ЩЕПЛЕННЯ ПОТРІБНО РОБИТИ ДОРОСЛИМ. КОМЕНТАР ІМУНОЛОГА


Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта