Рецептами екзотичних новорічних страв поділились провідні харківські кухарі

29.12.2012 08:02 Суспільство

Набридло щороку готувати для святкового столу традиційні олів’є, шубу та холодець?

«СК» вирішила знайти нові, цікавіші рецепти страв з доступних інгредієнтів. Досвідом із нашим кореспондентом поділилися студенти та викладачі Харківського державного університету торгівлі та харчування.

Фантазії на тему закусок

Готуючи холодні закуски до столу, кожна господиня фантазує по-своєму. Для канапе традиційно використовують шматочки м’яса, сиру, креветок, маринованих грибів і різних овочів. Компонують ці закуски за власним бажанням. Студенти-технологи запропонували рецепт оригінальної закуски.

Рулетики із сьомги з сиром

300 г філе сьомги;
200 г білого напівсолодкого вина;
300 г нежирного сиру;
2, 5 ч. л. меду;
1 ст. л. лимонного соку;
сухі трави: орегано, базилік, коріандр (можна взяти вже готову суміш італійських трав);
пучок кропу;
сіль за смаком.

Спочатку необхідно нарізати рибу тонкими смужками, аби вона гарно замаринувалася. Потім слід змішати вино, трави, одну чайну ложку меду, сіль і занурити в цю суміш рибу на 1,5–2 години. Сир для начинки необхідно подрібнити (у блендері або через сито) й розтерти до утворення однорідної маси. Потім додати до нього нарізаний кріп, решту меду й лимонний сік, трави, сіль і перець за смаком, а також можна додати трохи олії, аби маса була більш еластичною. Далі сформувати із сиру циліндри й обмотати їх маринованою сьомгою. Прикрасити рулетики можна шматочками лимона та зеленню кропу.
Це один салат – ніжний, така закуска напевно прикрасить новорічний стіл.

Салат з креветками і фруктами

2 авокадо;
200 г консервованих полуниць;
300 г чищених креветок;
200 г звичайного фруктового йогурту.
Усі інгредієнти необхідно дрібно порізати й заправити йогуртом. Салат можна подавати  у вафельних мушлях. Страва на смак ніжна, солодкувата.

Десерт із млинців і груші

Не обійтися в Новий рік і без десертів. Можна додати до святкового столу трохи французького присмаку, приготувавши його за пропонованим рецептом.
Млинці, фаршировані грушею.
3 яйця;
0,5 л молока;
150 г борошна;
2 ст. л. цукру;
6 груш для начинки;
3 ківі для соусу;
олія для млинців.

Спочатку необхідно приготувати звичайні млинці, рецепт яких знає кожна господиня. Потім беремося за груші. Фрукти необхідно очистити від шкірки та насіння, загорнути у фольгу й запікати в духовці 10–15 хвилин, поки вони не розм’якнуть. Поки груші запікаються, щоб не гаяти час, можна зробити соус. Ківі необхідно очистити й нарізати кубиками, які слід проварити в невеликій кількості води, доки фрукт не стане м’яким. Далі проварене ківі з невеликою кількістю води подрібнити у блендері (можна використати товкач).

Готові груші розрізати на кружальця товщиною в 0,5–1 см. Далі необхідно взяти млинці й вирізати з них кружальця такого самого діаметру, як і груша. Потім складаємо піраміду, чергуючи млинці зі шматками груші, й поливаємо зверху соусом з ківі. Запікаємо піраміду у фользі (можна просто викласти на деко, змазане вершковим маслом) протягом 5–7 хвилин, щоб десерт закарамелізувався зверху і мав стійку структуру.

Свинина з джемом

Яке ж свято без головної страви? Традиційно українці люблять готувати фаршировану птицю чи буженину. Для тих, хто хоче поласувати на Новий рік «солодким» м’ясом, пропонуємо рецепт святкової свинини під ягідним соусом. Для приготування м’яса на 5–7 порцій вам знадобиться:
1 кг свинячого філе;
2 ст. л. брусничного або вишневого джему;
2 ст. л. меду;
2 ст. л. лимонного соку;
гвоздика й сіль за смаком.

Спочатку необхідно зробити соус для свинини: змішати джем, мед і лимонний сік. У шматку свинини по діагоналі зробити надрізи глибиною 3-4 сантиметри таким чином, щоб утворилися ромби. Потім викласти м’ясо у форму для запікання, посолити і змастити соусом. У кожен ромб встромити бутон гвоздики. Потім м’ясо необхідно поставити в духовку й запікати 45–55 хвилин при температурі 180 градусів. До речі, замість свинини можна використати м’ясо індички.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №150 від 15.12.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта