Вино Хванчкара та Кіндзмараулі виробляють на Малій Арнаутській?

20.06.2013 13:52 Суспільство
http://www.equipnet.ru/ http://www.equipnet.ru/
В Україні поширюються грузинські вина, проте експерт Євпаторійського «Будинку вина» Наталія Неронова зазначає, що треба бути обережним,

обираючи грузинське вино, адже більшість грузинських вин, представлених на вітчизняному ринку, виробляються… в Україні.

– На етикетках таких вин пишуть, що вино виготовлено з грузинських виноматеріалів. По суті, жодного відношення до Грузії ці вина не мають. Якщо ви бачите на полиці супермаркету грузинське вино вартістю нижче 100 гривень, то на етикетці буде зазначено дрібним шрифтом, що це вино виготовлено або під Херсоном, або в Одеській області. Тому справжніх грузинських вин не так уже і багато. Простий спосіб обрати справжнє грузинське – це звернути увагу на колір акцизної марки. Якщо вона зелена – вино виготовлено у нас, якщо фіолетова – у Грузії.

Головна відмінність кримських та грузинських вин – у сортах винограду, з яких воно виготовлено. Наприклад, сорт винограду «Сапераві» вирощують як у Грузії, так і в Криму, куди його було завезено близько 100 років тому.

– А такі сорти як «Хванчкара» та «Кіндзмараулі» у Криму відсутні, тому немає кримського вина, яке за смаком дорівнює грузинському вину, виготовленому з цих виноградних сортів, – каже Наталія Неронова.

Для нас смачно те, що солодке. Тому дехто, купуючи дорогі французькі вина, очікує неймовірного смаку, а потім розчаровується. Так вважає Наталія Неронова.

– Таке вино, на думку пересічного українця, кисле. Наприклад, у нас не так поширено вживання дуже сухого шампанського брют, ми надаємо перевагу напівсолодкому шампанському. Але культура вживання вина у нас підвищується. З кожним роком приїжджає багато людей, які знаються на вині, і є тенденція дедалі більшого попиту сухих вин. Якщо кілька років тому туристи в Криму обирали десертні вина, то зараз просять сухе, максимум – напівсухе вино. Виникає розуміння, що вино створено не для того, щоб напитися. Вино – це акомпанемент до трапези.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №71 від 15.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта