Артезіанська свердловина змінила смак чаю у жителів Харківщини

11.09.2012 15:00 Суспільство
www.tkrkt.ru www.tkrkt.ru
У селищі Великий Бурлк запустили в дію артезіанську свердловину. Про це «СК» повідомили у Великобурлуцькій райдержадміністрації.

До останнього часу водопостачання Великого Бурлука здійснювалося з свердловини розташованої за кілька кілометрів від селища - у селі Катеринівка. Водогін, по якому потрапляла вода до жителів районного центру дуже старий і тому на ньому часто виникали аварійні ситуації.

– Вода подається в Великий Бурлук за 9 км. На цій ділянці мережа — як сито, а відтак дуже великі втрати води   при транспортуванні, - розповів СК заступник голови Великобурлуцької райдержадміністрації Тетяна Нестайко.

Вона зазначила, що питання про будівництво свердловини безпосередньо у селище постало ще у  2006 році. Тоді почали розробляти проектно-кошторисну документацію. Це перша глибоководна свердловина у районі, глибина якою 420 м, усі інші були до 100 м. Вода якісна, лужна. Тепер у планах районної влади провести реконструкцію водогону у самому селищі.

У Великому Бурлуці 3100 споживачів користується послугами централізованого водопостачання, що становить 74% до кількості всього населення селища і раніше на якість води було чимало нарікань.
– Вода зі старої свердловини перевищувала усі допустимі санітарні норми по жорсткості, - повідомила  СК начальник відділу житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Ніна Зажарська.

Вона зазначила, що запуск нової свердловини дасть змогу місцевому водоканалу значно зекономити кошти на електроенергії, які будуть направлятися на модернізацію підприємства та водогону.

– Зараз 35% місячних видатків – це сплата за електроенергію. Це дуже великі витрати...Проектна потужність свердловини 40-50 куб метрів на годину, я вважаю, що тепер селище буде повністю забезпечене водою, - сказала начальник відділу.

Жителі селища кажуть, що нова вода стала набагато м’якшою на відміну від води катеринівського водогону, тепер смак чаю зовсім інший.

Перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб повідомив, що потужність свердловини 750 куб. м на добу. Будівництво було завершено у 2011 році, вартість виконаних робіт склала 2 млн 539 тис. грн, в тому числі близько 2 млн грн з обласного, близько 470 тис. грн з державного та 53 тис. грн з місцевого бюджету.
- Після проведення тестування та усунення недоліків, з 4 вересня води стабільно подається в мережу. Проведені лабораторні аналізи води підтвердили її відповідність санітарним нормам «Вода питна», – зазначив Валентин Дулуб.

Також на цьому тижні було відновлено централізоване водопостачання у селі Нове Дергачівського району, в якому 15 серпня цього року трапилося руйнування  водонапірної вежі VБР-15. Ремонтні роботи закінчені 8 вересня, водопостачання в Новому відновлено та здійснюється цілодобово.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта