Як увійти в зиму без хвороб. Поради лікарів

10.10.2015 09:13 Суспільство
http://slovovolyni.com/ http://slovovolyni.com/
Із різким настанням холодів не кожен організм зміг швидко пристосуватися до 0 та +3 на термометрах. Як результат: нежить, кашель, температура...

Чудодійної пігулки чи мікстури, яка б убезпечила нас від різних вірусних та бактеріальних захворювань, на жаль, поки не вигадали. Єдине, що у наших силах, - допомогти своєму організмові стати переможцем на ринзі з невидимим ворогом, який несподівано може до вас завітати. 

Передусім, кажуть лікарі, потрібно дотримуватися елементарних речей: одягатися по погоді, збалансовано харчуватися та підвищувати свій імунітет.

- Сьогодні має місце фактор переохолодження: на вулиці дуже прохолодно, як і вдома та офісах, опалення ще не увімкнене. Тому слід добре одягатися, аби не перемерзати. Є добра примовка: тримай ноги у теплі, а голову у холоді, її не слід забувати. Особливо це стосується молоді, яка так любить бігати роздягнутою, - каже лікар-інфекціоніст Обласної клінічної інфекційної лікарні № 22 Ніна Меркулова.

Окрім елементарних речей, як-от добре харчування та одягання, слід не забувати про добрий відпочинок, а особливо уникати перевтоми та добре висипатися. А ще займатися загартуванням і не забувати про заняття спортом.

Лікар радить вживати зараз більше овочів та фруктів, які багаті вітамінами, особливо С: солодкий перець, цибуля та часник, капуста, обліпиха, калина, малина та ін. Якщо заморозили улітку смородину, то вона взагалі чудово відлякує віруси. Це саме робить хрін, імбир, який можна додавати до чаю, лимон...

Вітамінні «аптечні» препарати, радить медик, краще приймати, коли є конкретна потенційна загроза захворіти.

- Коли у першу добу людина починає захворювати — спостерігається температура висока, нежить, кашель, то можна застосовувати противірусні препарати. Їх також можна вживати здоровій людині для профілактики. Це здоров’ю не завадить, - радить лікар.

Разом із тим, констатує Ніна Меркулова, кожний організм — індивідуальний, і краще покластися на фахівця, який випише ліки, а не призначати їх сам собі.

- На жаль, маємо 100 % вільний доступ до препаратів в аптеці. Тому люди часто купують те, що рекламують, чи що сусіди порадять. А потім це не рідко призводить до не бажаних наслідків, - попереджає медик.

Ще одним варіантом, як убезпечити себе від вірусів і зокрема грипу, є
вакцинація, яка поєднує високу специфічність, профілактичну ефективність та економічність. Своєчасне проведення профілактичних щеплень сприяє зниженню рівня захворюваності на грип, запобіганню епідемічних ускладнень та зменшує ризик виникнення летальних випадків.

Вакцинацію потрібно робити перед епідсезоном, бажано у вересні, але й зараз можна зробити. За 40 днів має виробитися імунітет, і на рік грип людині не страшний.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта