Гроші для фермерів — кого з аграріїв підтримує держава цього року

26.03.2019 13:30 Агропром
Фото: www.ukrainer.net Фото: www.ukrainer.net
Цього року на малих і середніх сільгоспвиробників чекають компенсації на придбання насіння, техніки та обладнання, субсидії і здешевлення кредитів. Роз’яснюємо, що змінилося в державних програмах, якими може скористатися місцевий агробізнес.

Якщо стисло про головне, то цього року для фермерських господарств і сільськогосподарських кооперативів передбачено:

  •  90% компенсації вартості дорадчих послуг
  •  80% компенсації вартості насіння сільгоспкультур вітчизняного виробництва
  • 70% компенсації кооперативам вартості придбаного вітчизняного обладнання
  •  40% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва
  • здешевлення кредитів
  • А ще – бюджетна субсидія на один гектар новоствореним фермерським господарствам і субсидія на одного члена не новоствореного фермерського господарства.

Задля того, щоб фермерські господарства, зокрема молоді фермери та обслуговуючі кооперативи, отримали спрощений доступ до державних грошей, наприкінці січня Уряд видав постанову № 126 «Про внесення зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств». Цим документом Уряд доповнив чинний Порядок новими напрямами та удосконалив, власне, самі механізми державної підтримки.

Для фермерів

Отже, досвідчені фермерські господарства (які працюють уже більше ніж три роки) зможуть скористатися бюджетною субсидією в розмірі 12 000 гривень (на один гектар, за умови не більше від 20 га) на одного члена фермерського господарства. Однак максимальний обсяг грошей, які може отримати таке фермерське господарство, встановлено на позначці в 40 000 гривень. Цю суму можна автоматично отримати, якщо голова фермерського господарства не старший за 35 років.

Одночасно документом визначено, що членам чи голові сімейного фермерського господарства, як застрахованим особам, надаватиметься допомога через доплату до єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за окремим порядком, установленим Урядом.

Крім цього збільшено з 60 000 до 80 000 гривень максимальну суму компенсації вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва. Також фермери зможуть отримати 90 % компенсації витрат, пов’язаних з наданими дорадчими послугами з агрономії, ветеринарії, зоотехнії, бухгалтерського обліку, маркетингу, юридичних консультацій. Але така компенсація не може перевищувати 10 000 гривень.

Максим Святченко з Харківського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств підрахував, що минулого року державну субсидію отримали 135 фермерських господарств області. Із цієї кількості 58 – тих, хто стартував саме торік. За словами фахівця, сьогодні в області активно створюються сільськогосподарські підприємства в галузі садівництва, зокрема з вирощування малини. Новинкою для нас є також равликові ферми. Шість таких господарств на Харківщині, за даними Максима Святченка, планують подаватися на держпідтримку. Частина молодих малих і середніх підприємців не цурається тваринництва.

Одним з них є голова господарства Seven Gardens Family Farm з Дергачівського району Євген Твердохлібов. Його ферма, якій цього лютого виповнився рік, спеціалізується на розведенні кіз і сироварінні. Євген розповів, що минулого року їм ледве вдалося взяти участь тільки в одній програмі держпідтримки. Ферма отримала від Державного фонду підтримки фермерських господарств поворотний безвідсотковий кредит. Спочатку подавалися на 500 000 гривень, однак вдалося отримати 250 000 гривень на п’ять років. Однією з умов отримання позики стала наявність майна, вартість якого має перевищувати у 1,5 раза суму, що видається.

– Річ у тому, що для мене видалася доволі складною сама система отримання допомоги. Є багато умов, яким новоствореному підприємству потрібно відповідати. З одного боку, все логічно і потрібно, аби уникнути зловживань, з іншого ж – занадто важко їм відповідати. Не можу сказати, наскільки цей баланс оптимальний, – ділиться Євген Твердохлібов.

Фермерське господарство Євгена Твердохлібова Seven Gardens Family Farm спеціалізується на розведенні кіз і сироварінні. Цьогоріч молодий підприємець розраховує отримати допомогу від держави. Фото www.facebook.com/SevenGardensFarm

Одначе, попри складнощі, молодий підприємець збирається подаватися на державну підтримку й цього року. Каже: хоча сума невелика (до речі, із 40 000 гривень допомоги потрібно буде ще сплатити 18 % податку), та в наших реаліях будь-якій копійці знайдеться місце.

Його слова підтверджує Максим Святченко.

– Невеликі суми субсидіювання наші фермери переважно витрачають на закупівлю запасу палива, добрив. Дехто докладає гроші й погашає частину раніше взятого кредиту, – наводить приклади представник Фонду.

Він додає, що сьогодні малий і середній агробізнес має нові побажання. І наводить приклад, коли фермери, у власності яких площі від 50 га й більше і які своїми силами хочуть збирати урожай, а не орендувати техніку, висловлюють побажання про збільшення суми кредитування з 500 тисяч гривень до 1–1,5 мільйона гривень. Ця сума дозволила б їм придбати серйозну техніку, як-от комбайн чи трактор.

Наш герой з Дергачівщини Євген Твердохлібов отриману позику від держави витратив на будівництво приміщення для утримання кіз. Зараз, каже, йому бракує не стільки фінансової допомоги, як консультацій.

– Скажімо, від спеціального бюро, яке б надавало безкоштовні консультації, зокрема з бухгалтерського обліку, якихось юридичних моментів. Для новостворених підприємств це дуже потрібно. Звичайно, є схема з компенсацією послуг дорадників, однак вона поки що нереалізована, бо немає, власне, самих ліцензованих дорадників, – пояснює фермер.

Читайте також: У квітні на Харківщині зросте кількість отримувачів монетизованої субсидії

Для кооперативів

Для господарських спільнот також є свої нововведення. Доповнено перелік напрямів діяльності кооперативів, які можуть одержувати фінансову підтримку. Зокрема, додалися кооперативи із заготівлі та переробки продукції бджільництва.

Кооперативи зможуть отримати відшкодовування 70 % вартості придбаного не тільки вітчизняного обладнання, а й техніки для транспортування сільськогосподарської продукції. Також уточнено процедуру, періодичність отримання фінансової підтримки через уповноважені банки та функції регіональних комісій з надання фінансової підтримки кооперативам.

На що пішли гроші

Минулого року на фінансову підтримку українських фермерів було витрачено 6,4 мільярда гривень. Із цієї суми Харківщина використала майже 150 мільйонів гривень. Зокрема:

  • 19 фермерських господарств отримали 440 тисяч гривень компенсацій за придбане насіння
  • 42,7 мільйона гривень часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки (задоволено 318 заявок).
  • на здешевлення кредитів пішло 10,1 мільйона гривень
  • на підтримку фермерських господарств – 4,8 мільйона гривень.
  • 5 садівничих господарств минулоріч отримали компенсацію на 9,6 мільйона гривень.
  • найбільше держпідтримки в нашому регіоні отримало тваринництво – 76,9 мільйона гривень, зокрема на вирощування молодняку ВРХ було нараховано 15,5 мільйона дотацій. До того ж два сільськогосподарські підприємства з Красноградського та Балаклійського районів отримали часткове відшкодування вартості будівництва молочного комплексу та реконструкції птахокомплексу (33,4 мільйона гривень).

Усього, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, з виділених минулого року 6,4 мільярда гривень державної підтримки було реалізовано 4,1 мільярда гривень. Тож цього року сума держпідтримки  дещо менша – 5,9 мільярда гривень.

Як пояснили «СК» у Департаменті агропромислового розвитку ХОДА, деякі сільгоспвиробники кажуть, що не хочуть зв’язуватися з державною підтримкою, тому що «після цього до них приходять органи, які перевіряють правильність використання цих грошей».

Та недобір, кажуть, пов’язаний у першу чергу з нерозвиненим у нашому краї кооперативним рухом, який торік не отримав ні копійки держдопомоги. За даними Департаменту, в області із зареєстрованих 16 кооперативів на ділі працюють тільки два.

– Кажуть, для створення кооперації потрібно мінімум 1,5 мільйона гривень, і знову ж таки залежно від того, який це напрям. Треба зібрати колектив, який буде зацікавлений у цій справі. Тому люди вважають, що це економічно невигідно, – пояснює заступник директора Департаменту – начальник управління соціально-економічного розвитку Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Євгеній Філатов.

Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Биков наводить ще одну причину: взяти кредит кооперативам складно через відсутність застави та поручителя. Також, на його думку, потребує законодавчого вирішення питання оподаткування обслуговуючих кооперативів.

– Для порівняння, Дніпропетровська і Київська області на розвиток своєї кооперації отримали гроші в рамках грантових програм від Канади ще п’ять років тому. Тому сьогодні там добре розвинена кооперація. До неї звикли. Ми ж тільки ступили на цей шлях, – каже Іван Биков.

Плани на рік

Цьогорічні 5,9 мільярда гривень розподілять по областях відповідно до поданих заявок від фермерських господарств. У ХОДА висловлюють надію, що хоч у 2019-му сума державної допомоги трохи менша, та фермери будуть активнішими і виберуть усю суму.

За підрахунками Харківського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, цього року в області зможуть отримати державну субсидію від 200 до 300 господарств.

Податися на отримання фінансової допомоги фермери та кооперативи Харківщини зможуть орієнтовно вже у квітні, після того, як у Міністерстві буде затверджено порядок використання коштів. Усю важливу інформацію можна знайти на офіційному сайті Міністерства, Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, Харківського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, а також у районних підрозділах агропромислового комплексу.