Наші на Євробаченні — харківські музиканти збираються підкорити Європу

08.02.2019 16:00 Культура
Колаж: СК Колаж: СК
Уже цієї суботи, 9 лютого, відбудеться перший півфінал національного відбору на міжнародний пісенний конкурс Євробачення-2019. За право представляти Україну в Ізраїлі цього разу змагатимуться троє виконавців з Харківщини. Про них – у сьогоднішній розвідці «СК».

Нагадаємо, минулого року в українському національному відборі здобув перше місце переможець шостого сезону вокального шоу «Х-Фактор» 20-річний Mеlovin (Костянтин Бочаров) з композицією Under The Ladder. Однак уже на самому Євробаченні в Лісабоні молодий виконавець зміг посісти лише 17-те місце. Перемогу ж торік отримала представниця Ізраїлю Нета Барзілай з піснею Toy.

За право представити Україну в Тель-Авіві на Євробаченні-2019 боротимуться під час національного відбору 16 співачок, співаків і гуртів. Більшість з них співатимуть англійською, однак є низка композицій українською.

Оцінюватимуть виступи Джамала, Андрій Данилко та Євген Філатов, а також глядачі – шляхом голосування.

LETAY

Серед тих, хто співатиме рідною мовою, – харківський музикант Ілля Рєзніков, який нині виступає із сольним проектом LETAY. Цього учасника ви можете згадати за його виступом два роки тому на національному відборі з композицією World Is Calling. Із першої своєї спроби, каже Ілля Рєзніков, він зробив висновки. Цього разу акцент робитиме на шоу.

Фото надане героєм публікації

– Намагатимемося зробити захопливе шоу, не зовсім характерне для національних відборів. Хочеться розповісти цікаву історію не тільки самою піснею, – поділився Ілля. – На відміну від попереднього виступу, цього разу виступатимуть не тільки музиканти, а й актори. Наша історія покаже незвичайний погляд на конкурсну пісню, яку запропонував режисер Семен Горов. Будуть сильні образи, трохи трюків і трохи чарівництва.

LETAY презентує на сцені пісню «Мила моя».

– Коли ми прийшли на прослуховування, показали два варіанти пісні – оригінальний і англомовний. Разом з журі ми вирішили представити на конкурсі оригінал, а англомовну версію запишемо та опублікуємо окремо. Між іншим, можливо, будуть версії і іншими мовами, але це поки що «секрет», – поділився із «СК» виконавець.

Ілля Рєзніков – доволі досвідчений музикант. Майже десять років тому він створив у Харкові гурт «We Are», який виконував поп-рок музику англійською. Колектив випустив два альбоми. Гурт розпався у 2016-му.

З того часу Ілля змінює напрям музики, стиль і береться за новий проект. Так три роки тому з’явився LETAY. Коли Ілля переїхав з Харкова в Київ, його проек­том почав займатися відомий музичний менеджер і продюсер Віталій Климов, який працював свого часу з гуртами «Табула Раса», «Океан Ельзи» та співачкою Альоною Вінницькою. На цю весну LETAY підготував вихід повноцінного альбому.


VERA KEKELIA

Харків’янка Віра Кекелія в національному відборі на міжнародний співочий конкурс братиме участь уперше. Глядачам і слухачам вона відома завдяки участі в популярних талант-шоу – «Суперзірка», «Голос країни». В останньому, зокрема, виконавиця дісталася суперфіналу під опікою тренера харків’янина Сергія Бабкіна. Свого часу Віра також була учасницею дівочого поп-гурту «А.Р.М.І.Я.». Минулого року вона була голосом проек­ту «Танці з зірками», а також стала учасницею шоу «Жіночий квартал».

Фото: www.unian.net

У 2018-му Віра починає активно розвивати сольну кар’єру. Цього року виходить її перша самостійна пісня і кліп, який вона присвятила коханому, чоловікові Роману Дуді, теж учаснику «Голосу країни». Згодом уже вдвох вони записують спільну композицію «Тобі».

Саме коханий Роман Дуда став співавтором композиції Wow, з якою Віра спробує підкорити українців, а якщо це вдасться, то згодом – і Європу.

Віра розповіла, що своїм виступом хоче надихнути слухачів вірити в себе і здійснювати свої мрії вже зараз.

– В основі цієї пісні лежить частково моя особиста історія, яка, я впевнена, близька кожному. В усіх рано чи пізно буває період розчарування – у собі, інших, навколишньому світі. Але якщо повірити в себе і свої сили, то все можна змінити, – поділилася співачка. – Моя пісня про те, що саме за вірою приходять зміни на краще, і кожному з нас під силу створити свій WOW-світ, у якому хочеться жити.


 MARUV

Такий псевдонім собі взяла ще одна співачка – учасниця національного відбору, Анна Корсун. Дівчина родом з Павлограда Дніпропетровської області – за освітою радіофізик, випускниця НТУ «Харківський політехнічний університет». Минулого літа MARUV прогриміла на всіх українських і не тільки радіостанціях і стала відкриттям 2018 року. Виконавиця створила сміливий і місцями провокативний образ: глибокий голос із переходом на шепіт, високі підбори, латекс, мереживо. Тому не дивно, що її композиція Drunk groove у стилі поп-електро стала однією з найпопулярніших минулого сезону, а кліп на цей хіт переглянули в YouTube більш ніж 83 мільйони разів. Тепер дівчина має виступи по всьому континенту, а на осінь запланувала тур у США.


Фото: coub.com

Молода співачка зізнається, що рада такому успіхові, адже задля цього дуже важко й давно працювала. Ще будучи студенткою, вона співала в університетському гурті. Потім підробляла співачкою в харківському стриптиз-клубі. Свого часу Анна брала участь у «Голосі країни» та «Х-факторі». Тоді вона співала у складі гурту «The Pringles», створеного ще під за часів студентства в Харкові. Саме з ним у 2015-му дівчина бере участь у конкурсі «Нова хвиля» і посідає там третє місце. Наступного року гурт випробує себе в українському відборі на Євробачення, однак пройти далі півфіналу не вдалося. Цього ж разу MARUV торуватиме стежку європейського конкурсу самотужки. До слова, минулого року вона вже намагалася це зробити з хітом Drunk groove, однак тоді не вийшло.

«Мені сказали, що потрібна вокальна пісня. Я також запропонувала іншу композицію, у якій можна показати голос, але вона теж не підійшла. Я вважаю, що насправді в Євробаченні немає об’єктивності. Там потрібні певні персонажі – рокери, поп-виконавці, група клоунів, новачки. Усе, що я хотіла взяти від конкурсів, я вже взяла», –  казала MARUV у серпні в інтерв’ю «КП».

І цьогорічної участі в національному відборі на Євробачення MARUV не планувала. Однак коли були оголошені всі учасники відбору, з’ясувалося, що співачка Tayanna (Тетяна Решетняк) відмовляється від участі. Тому її місце запропонували MARUV.

І вже цієї суботи ми знову побачимо Анну Корсун у нацвідборі на Євробачення з англомовною композицією For You, написаною у співавторстві з турецьким музикантом.

Перший півфінал національного відбору Євробачення дивіться цієї суботи, 9 лютого, о 19.00 на каналі СТБ.

У другому півфіналі виступить ще одна харків’янка, солістка гурту KAZKA. Про неї читайте наступного тижня.

Читайте також: Ірина Білик: «Справжнє кохання витримає тисячі кілометрів»