Чекали на відкриття 20 років: у Пісочині запрацювали школа та дитячий садок

03.09.2020 16:45 Пісочин
2 вересня у Пісочині відбулася знаменна подія – у мікрорайоні «Надія» запрацював освітній комплекс, який включає дитячий садок та початкову школу. Цей заклад побудували менше ніж за два роки в рамках програми «Велике будівництво», що ініційована Президентом України Володимиром Зеленським.

З новозбудованим освітнім комплексом у Пісочині Глава Держави приїхав познайомитися особисто.

– Побачили дитячий садочок із сучасною технікою. Побачили школу з вчителями, враженнями дітей. У новій школі все є – інтерактивні дошки, і меблі, і техніка, прекрасні музичний та спортивний зали. В принципі тут питань з точки зору будівництва немає, – сказав Володимир Зеленський.

За словами голови Пісочинської селищної ради Олега Чернобая, люди, які проживають у мікрорайоні «Надія», чекали цього відкриття понад 20 років.

– Ще два роки тому багато хто не вірив, що з’явиться новий сучасний європейський заклад. Добре пам’ятаю як тут було будівельне сміття, а наразі – початкова школа та дитячий садочок. Це – історична подія для нашої громади, довгоочікувана та радісна, – зазначив Олег Чернобай. – Мені дуже приємно бути поряд з вами, бачити наших дітей з посмішками. Хочу побажати їм хорошого навчання. Батькам бажаю терпіння, щоб виховати і передати любов своїм дітям. Низький уклін освітянам за щоденну роботу, за виховання наших дітей. Дуже дякую вам, шановні пісочинці, за підтримку, бо тільки разом з вами, разом з підтримкою Харківської обласної державної адміністрації, Харківської районної адміністрації, Кабінету Міністрів України нам удалося реалізувати такий значущий соціальний об’єкт, як початкова школа і дитячий садочок у мікрорайоні «Надія».

Читайте також: На Харківщині відремонтували майже 300 кілометрів доріг

Велика потреба

За останні три роки це вже третє відкриття важливого об’єкта соціальної сфери у Пісочині. Спочатку, у вересні 2017 року, в центрі Пісочинської ОТГ відкрили збудовану з нуля школу в мікрорайоні «Мобіль». Менш ніж за півроку в селищі з’явився фізкультурно-оздоровчий комплекс, який звели буквально за один рік. А тепер громада отримала ще один важливий соціальний об’єкт, у якому була велика потреба.

На території мікрорайону «Надія» та у приватному секторі поряд з ним живуть більш 3 тисяч жителів, з них дітей віком до шести років – понад 340. Тому, за словами Пісочинського селищного голови Олега Чернобая, будівництво такого дитячого закладу в цій частині селища було дуже актуальним.

– Перед початком будівництва Пісочинською селищною радою було проведено низку зустрічей з жителями селища, під час яких було схвалено план розвитку мікрорайону «Надія», що передбачає будівництво дитячого садка та початкової школи. Тільки під час обговорень до Пісочинської селищної ради надійшло понад 90 звернень від батьків з проханням надати їхнім дітям місця в новому дитячому садку. Після такого масштабного громадського обговорення було прийнято рішення про проектування та будівництво закладу освіти, – розповів Олег Чернобай.

Побудувати садок саме у цьому місці планувалось ще багато років тому. Завод металопластикових вікон «Надія» вже звів будівлю, але через відсутність фінансування будівництво було припинено. Згодом Пісочинська селищна рада отримала будівлю від Фонду державного майна України, провела експертизу та встановила, що відновлювати її недоцільно. Так з’явилась ідея побудувати новий комплексний заклад освіти, який почали зводити 22 вересня 2018 року.

Читайте також: Свято, на яке чекали: як у Нововодолазькій ОТГ проводжали літо та зустрічали осінь

Яскравий дизайн

Не минуло і двох років як цей сучасний і затишний заклад відкрив двері для маленьких пісочинців. Під час будівництва освітнього комплексу використали новітні енергозберігаючі матеріали та технології. Заклад облаштований сучасними системами протипожежної сигналізації, системою вентиляції з рекуперацією повітря, новітнім енергозберігаючим обладнанням та системою освітлення. Система безпеки закладу теж на високому рівні – на території комплексу встановлено понад 40 відеокамер. Також проведено швидкісний Інтернет.

Дитячий садок, який відвідуватимуть 120 дітей (молодші та старші групи), був заповнений на 100 % уже в липні. В школі початкову освіту здобуватимуть 240 учнів.

У дитсадку облаштовано ігровий майданчик із сучасними ігровими комплексами. Кожна група обладнана мультимедійною дошкою, проектором, ноутбуком та принтером.

Учні початкової школи навчатимуться у просторих кабінетах зі зручними меблями та займатимуться фізкультурою в спортивній залі з яскравим дизайнерським оформленням.

Для фізичного розвитку дітей на території комплексу за окремим проектом побудовано міні-стадіон зі штучним покриттям. Юні дослідники матимуть змогу відвідати культурний осередок школи – сучасну медіатеку.

Для дітей з особливими потребами обладнано сучасний ліфт, душову та туалетну кімнати. Кухня та пральня оснащені італійським та іспанським обладнанням.

Створили робочі місця

На будівництво освітнього комплексу в мікрорайоні «Надія» було витрачено 95 мільйонів гривень. Пісочинська селищна рада виділила 29 мільйонів гривень, Харківський район надав 7 мільйонів гривень. Решту коштів виділив Державний фонд регіонального розвитку.

– Ми не тільки відкрили комплекс, а й створили нові робочі місця – для вихователів, викладачів, нянь, охоронців, працівників благоустрою. До речі, під час будівництва об’єкта ми підійшли комплексно до реконструкції і благоустрою всього мікрорайону, де замінили труби водопроводу, зробили дороги, парковки, тротуари, – сказав Олег Чернобай.

Перед новим навчальним роком Пісочинська ОТГ відкрила також відремонтований дитячий садок у Коротичі.

– Пісочинська селищна рада завжди приділяла і буде приділяти увагу розвитку освітніх закладів, – підкреслив Олег Чернобай. – Окрім нового освітнього комплексу, ми в селищі Коротич відкрили оновлений дитячий садок. Там зробили новий ремонт, і взагалі створилиі комфортні умови для наших маленьких коротичанців. На майбутнє у нас ще багато планів, які ми обов’язково реалізуємо.

Читайте також: Лозівській ОТГ – два роки: що змінилося в громаді після об’єднання