Чим запам’ятається 2020 рік Коломацькій громаді

26.12.2020 14:52 Область Online
Протистояння ковіду, свої поліцейські, мільйони гривень на нові санітарні кімнати в ліцеях, вибори, відмова від газового опалення та рекордна кількість виграних проєктів розвитку – рік, що минає, приніс Коломацькій громаді з Харківської області як випробування, так і чергові перемоги. Згадаймо, що змінилося в житті коломаччан у 2020-му.

Ковід 

Подія номер один у світі у 2020 році – пандемія COVID-19 – не могла не позначитися на житті Коломацької громади. За весь час (за даними на 22 грудня) у 139 місцевих жителів лабораторно підтвердили коронавірус.

Крім удару по здоров’ю громади, ковід завдав серйозної шкоди й бюджету Коломацької селищної ради. Громада виділяла кошти на підтримку своїх лікарів, купувала засоби для дезінфекції та маски. Проте втрачала надходження від податків.

Читайте також: Володимир Гуртовий: «Спортсменам потрібно тренуватися, людям – далі жити» 

– Складно назвати точні суми втрат через карантин. Лише у квітні, коли Уряд дозволив не платити податки на землю, бюджет нашої громади недоотримав більше 1 мільйона гривень. Також не отримали частину податків від підприємств, які не працювали під час карантину, – розповів Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий.

Ще один удар по бюджету громади прийшов із Києва. Після об’єднання в 2017 році Коломацька селищна рада щороку отримувала з державного бюджету кошти на розвиток інфраструктури. Розраховували на цю підтримку й у 2020-му: підготували проєкти, погодили їх на рівні області та в Кабміні, однак субвенція так і не надійшла.

Проте цього року Коломацька громада продовжила розвиватися, ремонтувала дороги, заклади освіти і культури, вигравала в обласних та міжнародних конкурсах фінансування своїх проєктів і успішно їх втілювала. І навіть усі заплановані урочисті та святкові заходи, звісно, з дотриманням карантинних обмежень, у громаді провели.

Проблеми стали стимулами

А втім складнощі, що виникали в 2020 році, тільки підштовхнули Коломацьку громаду до нових якісних перетворень.

Одним із таких імпульсів до рішучих дій стали перевірки закладів освіти Коломаччини Держслужбою з надзвичайних ситуацій. Нагадаємо, подібні ревізії почали проводити по всій країні після пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, що трапилася в грудні 2019 року. Ледь не в кожному навчальному закладі ДСНС знаходила невідповідність вимогам пожежної безпеки. На межі закриття опинився й Коломацький ліцей ім. Героя Радянського Союзу І. Є. Єгорова.

– Звісно, було прикро, ми довго доводили в суді, що причин для закриття немає. Водночас саме ця ситуація прискорила заходи, які до нас не виконували, та й у нас руки не доходили. Зокрема, ми перевели дошкільний підрозділ ліцею на поверх нижче з умовами, що відповідають усім санітарним і протипожежним нормам. Для цього було витрачено багато сил і коштів на ремонт, – зауважив Володимир Гуртовий.

Читайте також: Коронавірус мине, треба дбати про красу: Коломацька ОТГ чепуриться на карантині 

З іншою проблемою громада зіткнулася вже восени. Коли прийшов час розпочинати опалювальний сезон, представники газової компанії відмовлялися підключати газ у будівлях, що перебувають на балансі селищної ради. Конфлікт таки владнали, проте на майбутнє в громаді вирішили поступово переходити на альтернативне опалення.

– Нам висували такі умови, якими фактично викручували руки. Тож задля незалежності від постачальника газу та заради економії бюджетних коштів ми вирішили переводити свої заклади на альтернативне опалення. На сьогодні вже встановили твердопаливний котел в одному дитячому закладі, також на тверде паливо перевели адміністративні будівлі всіх чотирьох старостинських округів (колишніх сільрад). Ще один дитячий заклад плануємо перевести наступного сезону на опалення електроенергією, для цього уже розробляється відповідний проєкт, – зазначив Коломацький селищний голова.

Одне з найважливіших перетворень 2020 року в громаді – це капітальні ремонти санітарних блоків у трьох ліцеях, Коломацькому дитсадку та Інклюзивно-ресурсному центрі. На них з бюджету селищної ради витратили близько 2 мільйонів гривень.

– Громада повністю оновила вбиральні в навчальних закладах. Їм уже було більше 30 років, тож навіть вигляд мали не дуже естетичний, не кажучи вже про стан. А тепер там замінені каналізація й водопровід, стіни й підлога викладені новою сучасною плиткою, є туалет для осіб з обмеженими можливостями, з’явилася гаряча вода, – розповів начальник відділу освіти, молоді та спорту селищної ради Вячеслав Нефідов.

Благоустрій не припиняли

Продовжували в Коломацькій громаді і роботи з благоустрою, не зважаючи на труднощі, пов’язані з пандемією коронавірусу. Зокрема, проводили своїми силами освітлення в селах Шелестове та Андрусівка. А у віддалених селах – Гладківка, Цепочкине та Миколаївка – цього року почали встановлювати ліхтарі на сонячній енергії.

Як завжди, проводили ремонти доріг. Капітально ремонтували дороги в Коломаці по вулицях Вересневій і Гетьмана І. Мазепи. Також робили поточні щебеневі ремонти доріг у всіх старостинських округах.

Створили при селищній раді комунальне неприбуткове підприємство «Лісове господарство», яке в цьому році провело інвентаризацію всіх лісопосадок на території громади.

Також цього року в Коломацькій громаді ремонтували клубні заклади у двох старостинських округах та ж. м. Новоіванівка селища. А в четвертому окрузі – в селі Шелестове – відкрили новий Центр дозвілля і культури, клубу там не було років 20. Для цього громада придбала й відремонтувала окреме приміщення.

– Я вважаю одним зі здобутків нашої громади той факт, що в цей важкий рік, намагаючись економити на всьому, нам удалося продовжити благоустрій населених пунктів. Витрати на це не скорочували, тому що потрібно підтримувати в належному стані всі наші населені пункти, – поділився Володимир Гуртовий.

Це ж стосується і комфорту жителів громади. Як ми вже розповідали, Коломацька селищна рада щороку виділяє кошти на соціальний автобус, який раз чи два на тиждень підвозить людей від сіл громади до Коломака й назад. Цього року послугу з безкоштовного пересування громадою розширили.

– Через те, що під час карантину харківські та валківські автобуси не ходили, наша громада запустила ще один соціальний автобус, який щодня з великих населених пунктів нашої громади привозить людей уранці на роботу в Коломак і відвозить ввечері додому. Він і зараз ходить, проїзд у ньому безкоштовний, – розповів селищний голова.

Поліцейські офіцери громади

В одній із перших на Харківщині у Коломацькій територіальній громаді цього року з’явилися свої поліцейські офіцери. Перед цим правоохоронці нової формації пройшли спеціальні навчання та стажування.

Двом офіцерам Коломаччини громада обладнала робочі кабінети в Коломаці та Шелестовому зі всім необхідним.

– Ми вимагаємо від них більше профілактики, показники їх нам не потрібні. Нам потрібен порядок, щоб вони були присутні на всіх наших культурних масових заходах, щоб працювали разом з нами, – зауважив Володимир Гуртовий.

Також поліцейські офіцери громади отримали від держави службові автомобілі Renault Duster, помпові рушниці, планшетні комп’ютери, бодікамери, чекові термопринтери та іншу техніку.

Вибори

Важлива подія 2020 року для всієї України – це місцеві вибори, що відбулися 25 жовтня. У Коломацькій громаді, за словами селищного голови, цього року передвиборча кампанія велася не надто чесно, оскільки було дуже багато охочих отримати владу.

– За два місяці до голосування вже майже не було можливості працювати через весь бруд, який лився на селищну раду від опонентів, – поділився Володимир Гуртовий.

Проте, сам процес голосування пройшов без суттєвих порушень, а результати підрахунку голосів Коломацька громада однією з перших в області передала до ЦВК. І уже 11 листопада відбулося пленарне засідання І сесії IX скликання Коломацької селищної ради – перше на Харківщині після виборів.

Традиційно, на такому зібранні оголосили результати виборів. Володимир Гуртовий удруге поспіль склав присягу як Коломацький селищний голова, адже очолював громаду і в минулому скликанні – з моменту об’єднання всіх рад Коломацького району в 2017 році.

Продовжили свої повноваження і більшість депутатів селищної ради минулого скликання. Так, серед 22 обранців громади тільки четверо – новачки.

– Я повністю задоволений депутатами, яких вибрали. Це люди, які дійсно вболівають за розвиток громади. 18 із 22 – це депутати попереднього скликання, які довели, що вони можуть працювати на благо односельців, – сказав Володимир Гуртовий.

Секретарем селищної ради обрали Олену Обихвост. А заступниками селищного голови з питань діяльності виконавчих органів селищної ради стали Віталій Талавиря та Ольга Леващук.

Із чотирьох старостинських округів тільки в одному залишився попередній староста, в інших цю посаду отримали нові керівники. Розглядаючи кандидатури старост, перш за все керувалися вподобаннями місцевих жителів. Отже, старостою Покровського старостинського округу затверджено Леоніда Тільного, Різуненківського старостинського округу – Станіслава Нетудихатку, Шелестівського старостинського округу – Євгенія Талавирю, Шляхівського старостинського округу – Сергія Беспалого.

Конкурси

Запам’ятається 2020 рік коломаччанам і активною грантовою діяльністю. Усього одинадцять мініпроєктів цього року подали на обласний конкурс «Разом в майбутнє» жителі Коломацької громади. Перемогу, а отже, і співфінансування з обласного бюджету, здобули шість ідей громади.

Нагадаємо, за умовами обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», ідеї переможців отримують фінансування з трьох джерел: половину суми виділяє обласний бюджет, 45 % надає місцевий бюджет, решту вносить сам автор задуму.

Так, завдяки реалізації мініпроєкту «Діти – наше майбутнє» громада придбала та встановила обладнання для спортивного дитячого майданчика по вулиці Перемоги в Коломаці.

– Мікрорайон, у якому побудували цей майданчик, віддалений від центру селища, а там проживає багато дітей. Тож такий об’єкт для дозвілля був дуже потрібний, – зауважив Володимир Гуртовий.

Ще один мініпроєкт, який презентували в Коломаці цього року, називається «Фітнес для всіх». Він дозволив громаді придбати обладнання для фітнес-центру, який працює в селищі.

До слова, заняття фітнесом у Коломаці – безкоштовні! Зарплату тренерці платить селищна рада. Ремонт приміщення для занять також узяла на себе громада.

Загалом проєкт «Фітнес для всіх» обійшовся у 80 тисяч гривень. На ці кошти вдалося закупити загалом 165 елементів: степ-платформи, устаткування для кросфіту, гімнастики, силових видів спорту та фітнес-станцію.

Третій мініпроєкт полягав в облаштуванні території центрального парку Коломака доріжками для бігу, скандинавської ходьби, катання на роликах, самокатах, скейтбордах і велосипедах із встановленими дорожніми знаками, розміткою, місцями для паркування і лавками. Загальний бюджет цього проєкту склав майже 300 тисяч гривень.

Також був проєкт у Коломацькій ТГ «З думкою про майбутнє» – він дозволив придбати меблі для дитячого садка в Шелестовому.

А в рамках романтичного мініпроєкту «Весільна акварель» громада встановила альтанку і кований місток біля ставка для проведення весільних церемоній.

Ще один мініпроєкт «Про дітей дбаємо – настрій зберігаємо» допоміг придбати обладнання для медичного кабінету Різуненківського ліцею. Завдяки цій перемозі закупили медичне обладнання, інвентар та меблі, зокрема ширми, шафу для зберігання ліків, холодильник, паровий стерилізатор, медичні ваги та ростомір, інгалятор та інше.

Загальна вартість обладнання та робіт склала понад 203 тисячі гривень, половину цих коштів надала обласна рада, решту – Коломацька селищна рада і власне автори мініпроєкту.

Медицина

Завдяки конкурсу мінігрантів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» Коломацька селищна рада придбала для своїх амбулаторій у селах Новоіванівка, Шелестове, Різуненкове та в селищі Коломак чотири 12-канальні кардіографи.

Крім цього, в рамках проєкту для жителів громади придбали три пульсоксиметри, які вимірюють насиченість крові киснем. Його рівень зазвичай падає під час пневмонії, тож ці прилади допомагають діагностувати ознаки COVID-19.

Читайте також: Як медицину наблизити до сільського населення: майстер-клас від Коломацької громади

Ще корисні придбання – дерматоскоп, необхідний для виявлення захворювань шкіри та онкологічних захворювань, та аналізатор сечі, якого раніше в лабораторії Центру не було.

– У нас вже були гематологічні та біохімічні аналізатори крові, але дуже не вистачало аналізатора сечі, одного з найбільш поширених, загальноприйнятих і затребуваних серед наших пацієнтів приладів діагностики різних захворювань. Відтепер наша лабораторія може обробляти понад 30 аналізів за день, робити це швидко і якісно, – розповів головний лікар Центру первинної медичної допомоги Коломацької селищної ради Володимир Шаптала. 

За його словами, безкоштовно пройти обстеження на новому обладнанні та здати аналізи можуть усі жителі громади, які підписали декларацію із сімейний лікарем.

– Саме завдяки якісній діагностиці більшість хвороб можна виявити на ранніх стадіях, що значно підвищує ефективність лікування та швидкість одужання людей, – запевнив головний лікар.

Зі свого боку Коломацький селищний голова підкреслив, що його радує активність суспільних і професійних ініціатив мешканців громади щодо участі в різного роду грантових конкурсах. Адже залучення грантових коштів – це величезна підтримка селищного бюджету.

Загальна сума проєкту склала 276 488 гривень, з них 248 522 гривні – грантові кошти, а 27 966 гривень – кошти місцевих бюджетів.

ЦНАП

У рамках участі в 4-му раунді Фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» з покращення якості надання адміністративних послуг Центр надання адміністративних послуг Коломацької селищної ради одержав за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги сучасні офісні меблі та сучасну комп’ютерну техніку.

– Я задоволений такою кількістю виграних проєктів і їх втіленням у життя громади. Щиро дякую Харківській обласній раді за обласні конкурси, що суттєво підтримують розвиток громад. І не можу втриматися від подяки конкурсній комісії за високу оцінку наших ініціатив. Це означає, що наша громада, економічний відділ, що займається проєктуванням, на правильному шляху – шляху розвитку, – зазначив Володимир Гуртовий.

За його висновком, тут наведений не повний перелік досягнень у непростих умовах 2020 року – це справді відчутні й дієві перетворення в інтересах і на благо жителів громади, що стали можливими завдяки децентралізації. 

Автор: Юлія Горобець