Громадам віддають землі: як використають отримані гектари на Краснокутщині

17.12.2020 13:54 Область Online
Станом на 17 грудня в Харківської області землі в комунальну власність отримали 40 громад. Загалом - більше 100 тисяч гектарів.

За даними Головного управління Держгеокадастру в Харківській області, загалом 46 територіальним громадам мають передати близько 156 тисяч гектарів.

Серед них – Краснокутська селищна рада. Цій новоствореній громаді, до складу якої увійшло 13 рад колишнього району, 9 грудня передали у власність 324 земельні ділянки.

Загальна площа земель складає близько 7,7 тисячі гектарів.

За словами очільниці ради Ірини Карабут, рішення про прийняття земельних ділянок депутати розглянуть на найближчій сесії, яка відбудеться 22 грудня. А зараз у громаді поступово вивчають ситуацію із земельним ресурсом.

– Попередньо ознайомившись зі списком, можу сказати, що у власність ми отримали проінвентаризовані землі, які перебувають або в постійному користуванні фермерських господарств, або ж в оренді. Тобто більшість земель – це ті, які вже використовуються, й вільних ділянок немає, – розповіла Ірина Карабут.

Тому в громаді запланували обов’язково укласти додаткові угоди з користувачами, де, ймовірно, переглянуть розмір орендної плати для ефективнішого наповнення місцевого бюджету.

– Зараз орендна ставка в цих договорах складає 3–4 % від нормативної грошової оцінки. І це дуже мало. Тому питання орендної плати ми будемо розглядати на комісії та, врахувавши думку депутатів, жителів, переглянемо на сесії, – зазначила селищна голова.

Водночас у громаді залишається поки що відкритим питання щодо громадян, які вже оформили кадастрові номери на земельні ділянки, але ще не отримали їх у власність.

– Зараз склалася така ситуація, що, оскільки земля переходить у комунальну власність громади, саме селищна рада має надавати її у власність громадян. Але в акті прийому-передачі саме цих земельних ділянок немає. Тому ми можемо сподіватися лише на те, що в Земельний кодекс України внесуть відповідні зміни і тоді ми автоматично отримаємо у власність ці земельні ділянки та зможемо передавати їх у власність людей, – зауважила Ірина Карабут.

Читайте такожПогорільці з Дворічанщини, які втратили житло й документи, отримають гроші від області

А поки земельне питання у громаді залишається найпріоритетнішим. І на думку очільниці ради, аби навести лад у цій сфері, необхідно перш за все провести інвентаризацію всієї землі, яка є на території громади.


Нагадаємо, загалом землі мають отримати 46 громад Харківської області. Передача державних сільгоспземель у комунальну власність територіальних громад відбувається в рамках децентралізації. Перша передача у 2020 році відбулася наприкінці листопада. У грудні землі вже отримували вісім громад, а потім ще 14. Останній земельний траш ради області отримали 15 грудня.