Карантин у Коломацькій ОТГ: наради скасувати, стареньких провідувати частіше

23.03.2020 14:36 Коломак
Через загрозу розповсюдження коронавірусу Коломацька селищна рада відмовилася від щотижневих нарад, призупинила фінансування нових бюджетних програм, усі консультації надає населенню тільки телефоном. Єдиний виняток становлять самотні літні люди – їх тепер частіше провідують соцпрацівники.

«Сьогодні виклики часу зобов’язують нас бути свідомими своєї відповідальності за своє життя і життя тих, хто поруч. Світова практика боротьби з коронавірусною інфекцію свідчить про надзвичайно важливу роль вчасного й у повному обсязі запровадження карантинних заходів», – зазначив у своєму зверненні до громади 19 березня Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий.

Він повідомив, що, зважаючи на останні рішення, прийняті в цьому напрямі Кабінетом Міністрів, Верховною Радою України, селищна влада оперативно запроваджує симетричні заходи на території Коломацької ОТГ, розуміючи відповідальність за забезпечення спільних і узгоджених дій на території всієї країни.

«Карантинні заходи, запроваджені в нашій громаді, селищній раді, як і в області та Україні, прошу сприйняти з розумінням. Попри те, що вони здебільшого мають непопулярний характер, варто усвідомлювати: ми повинні запобігти появі цієї халепи на Коломаччині», – наголосив Володимир Гуртовий.

Зокрема, він повідомив, що в рамках карантину Коломацька селищна рада тимчасово припинила фінансування нових бюджетних програм, капітальних видатків, крім невідкладних.
У закладах освіти призупинено навчальний процес, запроваджено дистанційне навчання для учнів, гнучкий режим роботи – для педагогів та працівників.

Медичні заклади громади працюють у штатному режимі. Проте головним лікарям доручено приділити увагу функціонуванню фізкабінету у вихідні дні.

Крім того, за словами голови ОТГ, соціальні робітники відділу з надання соціальних послуг тепер відвідують підопічних одиноких людей похилого віку в посиленому режимі, першочергово забезпечуючи їх продуктами та медикаментами.

А фахівці із соціальної роботи служби у справах дітей, навпаки, працюють з дітьми в телефонному режимі. 

Читайте також: Регіональну надзвичайну ситуацію введено на Харківщині

Власне в селищній раді відмінено робочі щопонеділкові наради, скасовано заплановані масові, культурно-мистецькі, розважальні, спортивні заходи. Людей просять звертатися до відділів ради тільки за гострої необхідності, а всі консультації перевели в телефонний режим.

«У селищній раді, її відділах, у тому числі з найбільш інтенсивним прийомом громадян (ЦНАП, земельний), консультативні послуги громадянам надаються лише по телефону. Їх номери розміщені на вхідних дверях. У випадках невідкладності (оформлення поховання, народження тощо) довідки будуть видавати після телефонного звернення», – повідомив Володимир Гуртовий.

Усю необхідну інформацію Коломацька селищна рада готова надавати за номерами (05766) 56230, 56342 або за зверненням на електронну пошту: [email protected].

До слова, аналогічні заходи запровадили також у Коломацькій райдержадміністрації та районній раді.

Також голова громади попросив батьків контролювати, щоб діти, поки навчальний процес призупинено, були вдома, а не в місцях масового скупчення людей. А до роботодавців звернувся із проханням поставитися з розумінням до графіку роботи тих працівників, у кого є діти дошкільного віку, і забезпечити в колективах, які мають працювати в умовах карантину, дотримання найвищого рівня санітарії: дезінфікувати робочі місця, ручки дверей тощо.

Залишатися вдома й за перших ознак респіраторних захворювань відразу телефонувати до лікаря голова ОТГ закликав тих, хто приїхав з країн, де зафіксовано спалахи коронавірусу. 

Читайте також: В Україні є перша людина, яка одужала від коронавірусу

«У жодному разі не займаєтесь самолікуванням, а от самоізоляція (перебування вдома) – бажана», – додав Володимир Гуртовий. 

Також він попросив медиків системно інформувати жителів про стан справ у громаді з питань коронавірусу.

За словами селищного голови, продуктові магазини та аптека в Коломацькій ОТГ працюють. Жителі громади в переважній більшості ставляться до ситуації з розумінням, ажіотажу немає.

«Переконливо прошу всіх жителів Коломацької об’єднаної територіальної громади й надалі виявити соціальну відповідальність. Не панікувати. Дотримуватися карантинних вимог. Бути свідомими та відповідальними не лише за себе, а й за оточуючих. Карантин подобатися не може, проте, від його дотримання залежить наше з вами здоров’я і життя наших близьких», – зауважив Володимир Гуртовий.

Автор: Юлія Горобець