Неймовірна історія спасіння дівчинки на Золочівщині

04.03.2018 10:00 Область Online
Фото: Юлія Івасюк/Facebook, poltava.info Фото: Юлія Івасюк/Facebook, poltava.info
Катання із засніженої гірки ледь не закінчилося трагедією для дванадцятирічної Світлани. Через оманливий сніговий замет, дівчинка не побачила двадцяти метрів обриву та опинилася під тонами снігу. А коли рятувальники дістали її з-під снігової навали, дитина вже не дихала.

Не помітила обриву й провалилась

По обіді 2 березня у селі Івашки дві школярки – 12-річна Світлана Жидик та 11-річна Поліна Пащенко – вирішили піти покататися на гірку. Негода, що вирувала у попередній день, вщухла та накрила село чималим шаром снігу.
Для катання школярки довго обирали місце і от Світлана знайшла круту й довгу гірку та закликала подругу гайнути на санчатах разом.
Проте Поліна відмовилася, мовляв з'їжджатимемо, але по черзі. Це і врятувало дівчат від трагедії. Адже через снігові замети Світлана навіть не помітила обриву та за кілька секунд провалилась у яр біля ставу, глибиною 20 метрів. Дівчинка опинилася у сніговій пастці, адже її накрило товстим шаром снігу.
– Страшніше те, що дівчата збирались спускатись з гірки разом, і якби так було, то в найкоротший час біди їх би напевно ніхто не кинувся шукати, адже це нормально, коли діти гуляють вдень. І час їх не дуже обмежується, принаймні до вечора, - розповіла односельчанка дівчаток Юлія Івасюк.


12-річну Світлану шукали усі небайдужі мешканці села та рятувальники.

Рятували всім селом

Після того, як Світлана зникла у сніговій лавині, Поліна зрозуміла, що самотужки не допоможе подружці, та кинулася шукати порятунку від дорослих.
– Полінка бігла по вулиці. Найближче до місця пригоди була прохідна місцевого спиртзаводу. Дівчинка достукалася до охоронців і попросила про допомогу, але вони якось нейтрально поставилися до події, сказали, що не можуть покинути пост і допомогли тільки знаряддям, – розповіла односельчанка.
Дівчинка продовжила галасувати та натрапила на 60-річного пана Миколу. Вони побігли разом шукати і відкопувати зниклу дівчинку.
Поліна дзвонила усім людям, які траплялися в її телефонній книзі, і зупиняла кожного, кого бачила на вулиці. Завдяки розголосу дівчинки, Світлану шукали усі небайдужі мешканці села.

Поліна зрозуміла, що самотужки не допоможе подружці, та кинулася шукати порятунку від дорослих (На фото дівчинка із своєю мамою).

– Дізнавшись про подію, у халаті та капцях прибігла на місце події і мама дівчинки. Жінка плакала й кричала, аби допомогли її доньці, – додала Юлія.
На місце події приїхали рятувальники та «швидка». Весь час пошуків Поліна постійно телефонувала до подруги і хоч телефон був на беззвучному режимі, але вібрація допомогла зорієнтуватися шукачам. Врешті один із чоловіків крикнув односельцям, що побачив ніжки дівчинки. І далі все як у тумані, згадує очевидиця події: рятувальники обережно дістали бездиханне посиніле тіло Світлани та почали робити дитині штучне дихання.  
– За кілька хвилин люди замовкли і місце нещасного випадку охопила тиша... І тут один із рятувальників крикнув «Дихає», – переказує Юлія.

За дві хвилини дихання відновилось і дівчинку підняли на гору, де на неї вже чекала бригада медичної допомоги. Саме у кареті швидкої Світлана й прийшла до тями.

Дівчинку доставили до Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги №4. І вже 3 березня у прес-службі ХОДА повідомили, що стан її стабільний. За словами медиків, обійшлося без суттєвих пошкоджень. Пацієнтка навіть уже прийняла перших відвідувачів – «надзвичайників», які повернули її до життя.

Марічка Зорянська