Парк розваг, фітнес для всіх і дитячий спортмайданчик з’явились у Коломаці

фото: Коломацька селищна рада фото: Коломацька селищна рада
У центральному парку Коломака тепер є ціла зона для катання на скейті, велосипеді чи роликах. На селищному стадіоні кожен охочий може прийти позайматися фітнесом із необхідним обладнанням та за підтримки тренера. А для дітлахів, які мешкають далеко від центру, спорудили яскравий спортивний майданчик. Усе це – ідеї жителів громади, які підтримала селищна рада, а облрада дала половину коштів на реалізацію.

Робили гуртом

Усього одинадцять мініпроєктів цього року подали на обласний конкурс «Разом в майбутнє» жителі Коломацької ОТГ. Перемогу, а отже, і співфінансування з обласного бюджету, здобули шість ідей громади.

Нагадаємо, за умовами обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», ідеї переможців отримують фінансування з трьох джерел: половину суми виділяє обласний бюджет, 45 % надає місцевий бюджет, решту вносить сам автор задуму.

Отже, 21 вересня Коломацька громада презентувала перші три мініпроєкти, які перемогли цього року в обласному конкурсі. Усі вони націлені на активне дозвілля, заняття спортом і взагалі здоровий спосіб життя мешканців ОТГ.

Так, завдяки реалізації мініпроєкту «Діти – наше майбутнє» громада придбала та встановила обладнання для спортивного дитячого майданчика по вулиці Перемоги в Коломаці.

Як розповів Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий, цей проєкт був поданий Коломацькою районною спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) і, зокрема, Юрієм Бровком. До того ж утілити ідею спорудження такого спортмайданчика для дітей пробували ще два роки тому: написали заявку, надіслали її на обласний конкурс, проте отримали відмову. Та не здалися, тому підправили проєкт і через рік знову подали його на конкурс – цього разу вже успішно.

– Мікрорайон, у якому побудували цей майданчик, віддалений від центру селища, а там проживає багато дітей. Тож такий об’єкт для дозвілля був дуже потрібний, – зауважив Володимир Гуртовий.

За його словами, ініціативна група взяла активну участь у втіленні проєкту, не обмежившись тільки поданням успішної заявки на конкурс.

– Автори ідеї самі знайшли спонсора, який допоміг їм вирівняти майданчик, самі вирубували кущі, наводили лад. Тобто у них було велике бажання реалізувати цей проєкт, – зазначив голова селищної ради.

Загалом спорудження цього дитячого спортмайданчика коштувало 298 тисяч гривень, зокрема співфінансування з обласного бюджету склало 149 тисяч гривень, із селищного бюджету на нього виділили 134 тисячі гривень, решту коштів зібрали автори проєкту.

Безкоштовний фітнес

Ще один мініпроєкт, який презентували в Коломаці цього тижня, називається «Фітнес для всіх». Він дозволив громаді придбати обладнання для фітнес-центру, який працює на території центрального стадіону селища.

До речі, заняття фітнесом у Коломаці – безкоштовні! Зарплату тренерці платить селищна рада. Ремонт приміщення для занять також узяла на себе ОТГ. А от обладнання закупили завдяки перемозі мініпроєкту, який подала Молодіжна рада Коломацької селищної ради.

Загалом проєкт «Фітнес для всіх» обійшовся у 80 тисяч гривень, із яких з обласного бюджету профінансовано 40 тисяч гривень, із селищного бюджету – 36 тисяч гривень, а внесок конкурсанта склав 4 тисячі гривень. На ці кошти вдалося закупити загалом 165 елементів: степ-платформи, устаткування для кросфіту, гімнастики, силових видів спорту та фітнес-станцію.

Парк мрії

Цікаву історію має третій мініпроєкт Коломацької громади, який також представили громадськості 21 вересня. Авторами цієї ідеї виступили представниці жіночої громадської організації «Коломаччанка». Спершу активістки звернулися до селищної ради з пропозицією якось допомогти в облаштуванні рідного селища. Порадившись, спільно з головою громади вирішили провести конкурс на кращий проєкт реконструкції центрального парку Коломака. А ідею, яка перемогла, власне, і подали на обласний конкурс мініпроєктів «Разом в майбутнє».

– У нашому конкурсі на кращий проєкт реконструкції парку перемогла пропозиція розбити його на чотири зони, в одній з яких планувалося зробити можливість для розваг дітей. Отже, жіночій організації ми запропонували написати проєкт з облаштування території парку доріжками для бігу, скандинавської ходьби, катання на роликах, самокатах, скейтбордах і велосипедах із встановленими дорожніми знаками, розміткою, місцями для паркування і зеленими насадженнями, лавками, – розповів Володимир Гуртовий. 

Загальний бюджет цього проєкту склав майже 300 тисяч гривень, зокрема з обласного бюджету було надано 150 тисяч гривень, Коломацька селищна рада виділила 135 тисяч гривень, самі автори ідеї зі свого боку внесли 15 тисяч гривень.

За словами селищного голови, нічого подібного до цього в громаді раніше не було. І наразі оновлений парк користується надзвичайною популярністю серед місцевих дітлахів.

Незабаром нові відкриття

Ще чотири проєкти в Коломацькій ОТГ, які також цього року виграли часткове фінансування з бюджету області, зараз готуються до відкриття. Так, незабаром громада презентує мініпроєкт «З думкою про майбутнє», який дозволив придбати меблі для дитячого садка в Шелестовому.

Так само вже майже готовий романтичний мініпроєкт Коломацької ОТГ «Весільна акварель» – у його рамках громада встановила альтанку і кований місток біля ставка для проведення весільних церемоній.

Наступний мініпроєкт «Про дітей дбаємо – настрій зберігаємо» передбачає придбання обладнання для медичного кабінету Різуненківського ліцею.

А обладнання для ФАПів і амбулаторій Коломаччини дозволила придбати перемога громади в конкурсі мінігрантів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді».

З першими реалізованими цього року мініпроєктами жителів Коломацької ОТГ привітав перший заступник голови Харківської обласної ради Віктор Коваленко. Особливо він відзначив згуртованість громади у прагненні покращувати рідні селище і села.

– Пишаюсь тим, що громада краю активно долучилася до участі в реалізації важливих для покращання інфраструктури Коломаччини проєктів. Залучення широкого кола співгромадян, особливо молоді та дітей, до спорту, а саме на це спрямовані проєкти, які отримали сертифікати Харківської обласної ради сьогодні. Переконаний, що ваші ініціативи матимуть продовження і це дуже вдалі інвестиції, адже нема нічого важливішого за здоров’я дітей та молоді. Харківська обласна рада завжди підтримуватимете ініціативи громад, – сказав Віктор Коваленко.

За його даними, з 2012 по 2020 роки громада Коломаччини на обласний конкурс «Разом в майбутнє» подала 69 мініпроєктів. Перемогу здобули 30. Загальна сума їх фінансування склала 3,9 мільйона гривень, зокрема співфінансування з обласного бюджету було майже 2 мільйони гривень, місцеві бюджети виділили за вісім років 1,7 мільйона гривень, а конкурсанти внесли близько 200 тисяч гривень. 

Читайте також: «Щоб дітям було безпечно і комфортно»: як Коломацька ОТГ готувалася до навчального року 

Голова селищної ради Володимир Гуртовий розповів, що на таку активну участь у спільних проєктах жителів громади надихнув досвід країн Євросоюзу.

– Представники нашої громади двічі були в Польщі з ознайомчими візитами. Коли ми повернулися першого разу, мене питали: «Як нам змінюватися?». Ми зрозуміли, що насамперед треба змінювати наше мислення. З людьми треба працювати так, щоб кожний розумів: те місце, де він живе, передусім потрібне йому, а потім уже всім іншим, – зазначив Володимир Гуртовий. – Приємно допомагати людям, які чогось хочуть. Ми на правильному шляху.

Автор: Юлія Горобець