Млинці сушилися, танцювали, з них робили ляльок: як Харківщина відзначила Масницю. Фото

11.03.2019 14:00 Область Online
Фото: http://valky-rda.kh.gov.ua Фото: http://valky-rda.kh.gov.ua
На минулому тижні в області відзначали Масницю, або ще Масляну, Сиропуст, Колодія. У цьому році свято проводів зими і зустрічі весни проходило з 4 по 10 березня.

Дуже яскравим було святкування Масляної на Валківщині. У суботу 9 березня на площі райцентру люди зібралися для того, щоб потанцювати, поїсти млинців і навіть навчитися кулінарній майстерності. У ході свята творчі колективи району розважали гостей свята веселими піснями та запальними танцями. Працював «Млинний двір» з майстер-класами з приготування вареників, млинців, оладок, яєчні на салі. Окрім цього, у рамках святкування відбувся традиційний фестиваль «Валківської слив`янки». Крім цього, дорослі і діти могли взяти участь у цікавих конкурсах та розвагах.Так, жителька Старих Валок Ліда Павлівна виграла у лотерею порося, Наталія Онопченко з Кобзарівки – теля, а Ірина Ладна з Валок – телевізор. До слова, на народні гуляння у Валки завітав екс-тренер національної збірної України з футболу Мирон Маркевич. Гість зауважив, що Харківщина та харківський «Металіст» - це його  життя та що радий перебувати на Валківщині. Також Мирон Маркевич вручив юним футболістам місцевої ДЮСШ «Спорт для всіх» м’ячі. 

Як зустріли Масницю у Харкові дивіться тут: 



 Фото: http://valky-rda.kh.gov.ua


Фото: www.facebook.com/ValkivskaRDA/


 

На Вовчанщині у цей день свято розпочалося з ходи святково і яскраво прикрашеної колони, у якій були колективи підприємств, установ, організацій та навчальних закладів міста і делегації громад. Далі на головній площі району відбувся конкурс-парад символів Масляної, у якому виграв колектив Вовчанського медичного коледжу. На святкуванні виступали творчі ансамблі й творчі колективи громад району. Усі пригощалися млинцями з чаєм та брали участь у різноманітних конкурсах, головним з яких був конкурс, де треба було залізти на стовбур за подарунком. У кінці свята, за традицією, було спалене опудало Баби-зими. 

Святкова хода у Вовчанську. Фото: http://vovchrayrada.kh.ua


У Дворічанському районі Масляну відзначали 6 березня. Організатори свята підготували ярмарок, конкурсно-розважальну програму для дорослих та дітей, частування млинцями та варениками, концертні виступи кращих творчих аматорських колективів та солістів-виконавців Дворічанського району.


У Нововодалазькому районі 9 березня теж відбулося класичне свято Масляної, люди брали участь у різних конкурсах, співали народні пісні, а Весна і Зима пригощали усіх млинцями. Зокрема, у Новоселівському старостинському окрузі млинцями, варениками та іншими смаколиками пригощали односельців.

Фото: http://vodolaga-gromada.gov.ua


У Балаклійському районі 9 березня на Масляну відбувся справжній кулінарний фестиваль, де було безліч частувань і смаколиків. Свято розпочалося з театралізованого відкриття,  у якому взяли участь безліч колективів району. Протягом свята на площі ходили ходулісти з кошиками і пригощали глядачів ласощами.

Фото: balakliya-rda.gov.ua


Краснокутщина 10 березня також ярмаркувала на головній площі району у день Масляної. Усі охочі могли пригоститися млинцями, а розважали гостей свята творчі колективи Краснокутщини. Не обійшлося і без традиційних розваг і конкурсів.

Фото: krasnyikut-rda.kh.gov.ua


У Чугуєві 9 березня святкування видалося теж дуже традиційним. На майдані відбувалося театралізоване дійство за участю Діда Мороза та Снігуроньки, Весни, ряджених, аматорів сцени, всіх бажаючих. Переможцям конкурсів та найбільш дотепним глядачам вручалися призи, а кульмінаційним моментом, як і повинно бути, стало спалення зимового опудала.


фото: http://chuguevrda.gov.ua

У Циркунівській ОТГ народні гуляння відбулися як в Циркунах, так і в Тишках. Творчі аматорські колективи показали свою майстерність. Молодь взяла активну участь у конкурсах та змаганнях. Каша та млинці, на будь-який смак. Між селами громади було організовано маршрут, щоб жителі ОТГ змогли відвідати обидва майданчики свята.




фото: www.facebook.com/groups


 

У Коломацькому районі 6 березня  на центральній площі селища, а також у селі Шелестове відзначали Масляну так: 





Читайте також: На Харківщині до міста обласного значення хоче приєднатися сільрада

 

Автор: Євгеній Плавніков