Ремонт доріг та економія завдяки сонцю: ТОП-5 подій року в Циркунівській ОТГ

12.12.2019 12:13 Область Online
Фото: Циркунівська сільська рада Фото: Циркунівська сільська рада
Перша в Україні черепиця, яка допомагає заощаджувати на «комуналці», ремонт доріг, які не відновлювалися десятиріччями, та власна комунальна техніка – такими подіями запам’ятається рік для Циркунівської об’єднаної терито­ріальної громади.

Дороги та безпека

Серед позитивних змін, які отримала Циркунівська громада після об’єднання, – це можливість ремонтувати дороги завдяки збільшенню фінансових надходжень до сільського бюджету. Так, раніше на вулиці Зарічанській у Циркунах дорожнє покриття взагалі було відсутнє, а жителі села змушені були користуватися ґрунтовою дорогою. Проте цього року на вулиці поклали близько двох кілометрів нового асфальту. Нову дорогу отримали й жителі Русько-Тишківського старостинського округу – тут капітально відремонтували покриття на вулиці Центральній.

Загальна вартість капітальних ремонтів на цих двох дорогах сягнула 3 мільйонів гривень. Ці кошти надійшли громаді в рамках допомоги від держави на розвиток інфраструктури новостворених ОТГ. Нагадаємо, субвенція на інфраструктуру визначається пропорційно до площі території та кількості сільського населення об’єднаної територіальної громади з рівною вагою обох цих показників. Ці кошти громада може витрачати на капітальний ремонт об’єктів комунальної інфраструктури, відбудову шкіл, дитсадків, реконструкцію об’єктів водопостачання або ж впровадження енергоефективних заходів, закупівлю транспортних засобів. У Циркунівській ОТГ ці гроші вирішили спрямувати на найболючіше питання для сіл та селищ – ремонти дороги.

Також цього року вже за кошт об’єднаної громади провели поточний ремонт дороги в Русько-Тишківському старостинському окрузі. Тут робота кипіла на семи вулицях: Зелена, Макарова, Пушкінська в Руських Тишках, а ще – Спортивна, Іванівка, Мая­ковського та Арсентієва в Черкаських Тишках. Загалом на ремонт доріг по округу витратили більш ніж 1,4 мільйона гривень.
Довгоочікуваним для громади був і ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Харків – Липці – Борисівка.

Цю дорогу, якою користуються не тільки жителі Циркунів, а й велика кількість харків’ян, не ремонтували близько 20 років. Тож на момент початку робіт деякі ділянки шляху стали просто непроїзними, зокрема по вулиці Соборній. Кошти на реконструкцію двокілометрової ділянки цієї дороги, у тому числі на нове асфальтне покриття, виділив обласний бюджет. Крім того, задля безпеки на новій дорозі з початку грудня запрацював сучасний світлофор. 

– Світлофор запрацював на вулиці Соборній, неподалік зупинки транспорту навпроти місцевого ліцею. Це необхідно, аби діти переходили дорогу регульовано та безпечно. Колись тут був регульований перехід, але він не працював багато років, – розповів Циркунівський сільський голова Микола Сікаленко.
Тому, аби розв’язати цю проблему, спочатку з місцевого бюджету на виготовлення проект­но-кошторисної документації виділили 230 тисяч гривень. Після цього безпосередньо на спорудження світлофора з обласного бюджету спрямували близько мільйона гривень.

Комунальна техніка

Вирішили цього року в Циркунівській ОТГ й інше проблемне питання – відсутність комунальної техніки. Зі створенням об’єднаної терито­ріальної громади у 2018 році тут запрацювало місцеве комунальне підприємство «Благоустрій 2018». Але відповідної техніки для успішної роботи підприємство не мало. Тому головним подарунком до Дня села, яке в Циркунах відзначали 23 серпня, став новий сміттєвоз та інші комунальні обладунки, необхідні для благоустрою території.
– Обласним коштом було куплено сміттєвоз, а за гроші громади було придбано трактор з навантажувачем і відвалом для чищення снігу взимку, причіп і дробарку для дерева, – розповів сільський голова.

Сміттєвоз обійшовся в 1,6 мільйона гривень, на решту техніки з бюджету ОТГ було виділено ще майже мільйон гривень. Комунальне поповнення стало у пригоді громаді, адже підприємство, яке колись вивозило сміття, через заборгованість і низький рівень підписання договорів з населенням відмовилося це робити. Тому з кінця листопада в тестовому режимі сміття по громаді почали збирати на новому сміттєвозі безкоштовно.

Перша в Україні сонячна черепиця

Цього року на даху амбулаторії в селі Руські Тишки обладнали першу в Україні сонячну черепицю. За словами Миколи Сікаленка, спочатку в закладі капітально відремонтували дах, а потім на його південному боці вирішили встановити черепицю.
Проект, вартість якого склала 800 тисяч гривень, реалізували за сприяння Благодійного фонду «Здоров’я для всіх». Монтаж сонячної покрівлі на амбулаторії в селі Руські Тишки розпочали в середині  листопада, і вже 3 грудня вона запрацювала. З цього дня Русько-Тишківська амбулаторія почала заощаджувати на опаленні.
54 квадрати черепиці, з яких складається «сонячний» дах, за годину можуть генерувати приблизно 6,5 кВт електроенергії. Норма споживання самої амбулаторії сягає близько 3 кВт на годину.

Тому міні-станція повністю забезпечує електрикою все медобладнання та освітлення в денний період за максимальної потужності. Уночі ж у закладі вмикатимуть стандартне електроживлення. 

Нагадаємо, як уже писав «СК», наприкінці минулого року на даху Циркунівської амбулаторії з’явилася невеличка сонячна електростанція, і тоді у громаді замислилися над розвитком альтернативної енергетики. Сонячні панелі потужністю 6,5 кіловата сьогодні допомагають економити близько 10 % від щорічної суми, яку бюджет ОТГ витрачає на комунальні платежі амбулаторії.

Свій дільничний

Також цього року Циркунівська об’єднана територіальна громада зробила ще один крок до безпеки й опинилася серед 14 громад на Харківщині, де працюватиме власний поліцейський. Проект «Поліцейський офіцер громади», який стартував в Україні у травні 2019 року, – наступний крок у реформі Національної поліції. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, а й житиме там.

Оскільки поліцейський офіцер стане повноправним представником своєї громади, яка за умовами проекту візьме на себе частину оплати його роботи, тому й звітуватиме він не тільки перед керівництвом поліції, а й перед самою громадою.
У Циркунах уже зробили ремонт поліцейського пункту, в якому через деякий час на постійній основі почнуть працювати двоє дільничних. На ремонт пункту з місцевого бюджету спрямували близько 60 тисяч гривень.

Особлива увага – освіті

Одним з масштабних і довгоочікуваних проектів у громаді стала часткова реконструкція фасаду Русько-Тишківського ліцею, який не ремонтували більш ніж 30 років. Сума проекту склала майже 200 тисяч гривень. Також у закладі частково відремонтували покрівлю. Загалом цьогорічні витрати на Русько-Тишківський ліцей сягають майже 2,2 мільйона гривень.
Приблизно таке ж фінансування отримав й інший освітній заклад громади – Циркунівський ліцей. Тут цього року відремонтували фойє, на що з місцевого бюджету також спрямували близько 200 тисяч гривень.


Кошти з бюджету ОТГ виділялися й на поточні ремонти в закладах: придбання шпалер і різних матеріалів, фарби; на новий посуд для їдальні, кондиціонери та спортивний інвентар.