Сучасне обладнання з’явилося у музейників, медиків та освітян на Харківщині

Promo
01.12.2020 15:04 Богодухів
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Тепер у Первомайському можна буде «прогулятися» віртуальною екскурсією, а у Богодухові школярі займатимуться трудовим навчанням на сучасному обладнанні. Днями на Харківщині було презентовано ще кілька проєктів-переможців обласного конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

На фінішну пряму вийшов етап реалізації цьогорічних проєктів-переможців обласного конкурсу «Разом в майбутнє», що був запроваджений у 2012 році за ініціативи голови Харківської обласної ради Сергія Чернова. Останній день листопада був насиченим на урочисті відкриття та презентації в Первомайському та Богодухові.

Гуртом завжди легше впоратися з будь-якою проблемою, тому минулого року кілька місцевих рад на Первомайщині об’єднали свої зусилля (зокрема, і фінансові) і подали на конкурс спільний мініпроєкт «Сучасна медицина ІІ рівня – впевнений крок до здоров’я нації». Ця ініціатива дозволила покращити оснащення Первомайської центральної районної лікарні, яка сьогодні приймає хворих на COVID-19.

Загальна сума фінансування цього переможного проєкту склала 1,5 мільйона гривень, з яких 750 тисяч гривень надійшли з обласного бюджету, 114 тисяч гривень – з бюджету Красненської сільської ради (ініціатор мініпроєкту), 445 тисяч гривень надала Первомайська міська рада, решта – кошти інших сільських бюджетів, сільськогосподарських та фермерських підприємств району.

За рахунок цих коштів було придбано сучасне медичне обладнання для хірургічного відділення ЦРЛ. Так, у медзакладі з’явився швейцарський операційний стіл, апарат ШВЛ експертного класу, електрохірургічний апарат BOWA, помпа аспірації та іригації, три медичних портативних аспіратори. Втілення цього проєкту стало успішним прикладом співробітництва територіальних громад.

А завдяки ініціативі громадської організації «Моушн+» у Первомайському краєзнавчому музеї було проведено діджиталізацію усіх процесів діяльності закладу. Алгоритм успіху той же: громадська організація написала мініпроєкт, який переміг у обласному конкурсі «Разом в майбутнє». Бюджет проєкту склав 300 тисяч гривень, половина суми – кошти з обласного бюджету.

Тепер музейники мають сучасне обладнання, завдяки якому вже відцифрували архів та створили сайт музею. До речі, на сайті всі охочу можуть зануритися у віртуальну подорож. На сучасному обладнані співробітники музею тепер зможуть створювати нові експозиції, проводити дослідницьку роботу тощо.

Також у місті було презентовано ще один мініпроєкт – «Друга громадська вбиральня». Ініціатором мініпроєкту стала громадської організації «Потенціал». У Палаці культури «Хімік», де відбувається більшість культурно-масових заходів громади, були відремонтовані санітарні приміщення. До вбиральні було зроблено окремий вхід з вулиці.

Також приміщення адаптували для людей з інвалідністю та матусь з маленькими дітьми. Завдяки реалізації даного мініпроєкту створено комфортні умови для працівників, вихованців профільних гуртків та відвідувачів будинку культури.

Загальна вартість проєкту склала 295 тисяч гривень, співфінансування з обласного бюджету – майже 148 тисяч гривень.

А на Богодухівщині цьогоріч дев’ять мініпроєктів стали переможцями, загальна сума їх фінансування склала понад 1 мільйон гривень. Два проєкти – «У праці життя і краса людини» та «Діти – наше майбутнє» – були презентовані наприкінці листопада. Відповідні сертифікати переможцям вручили керуючий справами виконавчого апарату Харківської обласної ради Сергій Клименко та перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов.

Так, завдяки реалізації першого проєкту у класах трудового навчання Богодухівського ліцею №1 було реконструйовано майстерню. У кабінеті встановили сучасні верстати, обладнання та закупили інструменти. Тож тепер займатися на уроках праці школярам стало ще цікавіше.

Загальна вартість проєкту склала 358,944 тисячі гривень, із них 134,958 тисяч гривень – це обласне спів фінансування, 209,372 тисячі гривень – кошти районного бюджету, 14,613 тисячі гривень надав конкурсант.

Відбулися позитивні зміни й в дитячому садочку №9 «Берізка». Завдяки реалізації мініпроєкту «Діти – наше майбутнє» у дошкільному закладі встановлено два прогулянкові павільйони, проведено благоустрій території, прокладено доріжки та висаджено декоративні рослини. На всі ці зміни було витрачено 247,304 тисячі гривень, із них 124,497 тисячі гривень були спрямовані з обласного бюджету, 110,357 тисячі гривень – Богодухівської міської ради, 12,450 тисячі гривень надав конкурсант.

Читайте також: Призначено першу сесію новообраної Харківської облради