У Циркунівській ОТГ побудують дитсадок

04.06.2019 12:30 Область Online
Сьогодні в Циркунівській об’єднаній громаді, де проживає близько 170 дітей дошкільного віку, працює лише один дитсадок, у якому менш ніж півсотні вихованців. Левову частку дошкільнят батьки змушені возити до садків Харкова. Тому вже багато років у громаді мріють про свій просторий дитячий заклад.

Ростуть спортсмени й таланти

У Циркунівській об’єднаній громаді відсвяткували День захисту дітей. Напередодні, 30 травня, у центрі села відбувся святковий концерт. Юні таланти показали свої вокальні, хореографічні та спортивні вміння, влаштувати справжнє свято як для своїх ровесників, так і для дорослих. Своїми виступами гостей радували вокальні колективи «Мармелад», «Сузір’я», «Мальви» та вокалістка Ліза Левадна, хореографічні колективи «Жемчужина» та «Гарний настрій». Запальний танок «Модниця» подарували й найменші учасники свята – вихованці Циркунівського дитсадка.
– Діти – це наше майбутнє. І, звичайно, наше завдання – створити у громаді якісні та комфортні умови для їх всебічного розвитку та виховати гідних громадян для країни, – звернувся під час святкування до громади очільник Циркунівської ОТГ Микола Сікаленко.

Окрім святкового концерту, цього дня юні жителі громади завдяки майстер-класам спробували себе в різних мистецьких напрямах. Увімкнувши уяву, малюки зображували на піску улюблених тваринок і персонажів з мультиків, плели браслети, створювали вироби за допомогою техніки валяння. Особливої атмосфери додало морозиво, яке малечі подарував депутат Харківської районної ради Хазар Бадалов.

Під час проведення справжніх поєдинків силу духу демонстрували місцеві вихованці секції бойового двоєборства військо-спортивного клубу «Скорпіон». Вони відпрацьовували
прийоми самозахисту, моделюючи різні ситуації. За словами голови відокремленого підрозділу Всеукраїнської федерації військово-спортивної багатоборств у Харківській області, голови
військово-спортивного клубу «Скорпіон» Володимира Левіна, секції бойових багатоборств працюють уже багато років на базі Циркунівського та РуськоТишківського ліцеїв та інших
навчальних закладів області та є дуже популярними. Приміром, у Циркунівській громаді, тільки за останні п’ять років навички боротьби та самозахисту тут відпрацювали понад півтисячі
спортсменів.

– Діти, незважаючи на вік, отримують дорослі розряди, і як результат – посідають призові місця на міжнародних чемпіонатах і чемпіонатах світу та входять до збірної команди України. Так, нещодавно до збірної потрапила 16-річна Аня Багатирьова з Циркунів, – розповів Володимир Левін.

За словами голови Циркунівської сільської ради Миколи Сікаленка, спортивний потенціал громади величезний. Місцеві спортсмени постійно виборюють призові місця на обласних, всеукраїнських і міжнародних турнірах. О холодній порі року діти займаються на базі місцевого спортивного залу в школі, улітку – на стадіоні та майданчиках. Проте, для потужного стимулу та професійної підготовки майбутніх чемпіонів у громаді запланували побудувати фізкультурно-оздоровчий комплекс.

Дитсадку бути

Якщо ФОК у Циркунах тільки у планах, то за реалізацію ще однієї давньої мрії – будівництва просторого дитячого садка – у громаді вже взялися. Адже місць у єдиному дитсадку, який зараз працює в ОТГ, катастрофічно не вистачає.
– Приміром, у Циркунах у дошкільний заклад ходять усього 40 дітлахів. Ще приблизно така кількість змушена або ж їздити до Харкова, або ж виховуються вдома. У Руських Тишках проживають 130 дітей віком від 3 до 6 років. Тут ситуація ще складніша, адже дошкільного підрозділу взагалі немає. І єдиний вихід для працюючих батьків – знову ж таки, дитсадки Харкова. Тому тут теж було прийнято рішення створити дитсадок. Було питання із земельною ділянкою, але його завдяки сприянню голови ХОДА Юлії Світличної вдалося вирішити, – розповіла начальник відділу освіти Циркунівської сільської ради Світлана Скрипченко.

Тож у громаді згодом з’являться два дитсадки – один у Руських Тишках, другий – у Циркунах. Щодо останнього, то на розробку проектної документації та початок будівництва дошкільного навчального закладу з обласного бюджету вже виділили 22 мільйони гривень. Таке рішення було прийнято на сесії Харківської обласної ради, яка відбулася 30 травня. Обласні депутати проголосували за внесення змін до
Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2019 рік, де одним з пунктів було будівництво дитсадка в цій ОТГ – у Циркунах, по вулиці Зарічанській. У новому закладі врахують усі новітні стандарти. Планується, що його зможуть відвідувати 150 дітлахів.

Загалом, сьогодні у громаді приділяють увагу освітнім  закладам. За словами Світлани Скрипченко, повністю замінили вікна та вхідні двері в РуськоТишківському та Циркунівському ліцеях. Зараз в останньому з них тривають оновлення: тут на першому поверсі ремонтують коридор, у планах – ремонт підлоги у спортзалі Русько-Тишківського ліцею. Цього року на ремонти в цих закладах освіти планують витратити 1,5 мільйона гривень з бюджету ОТГ.

Окрім цього, за останні роки у громаді з’явилося більш ніж 30 дитячих майданчиків. Нещодавно на вулицях сіл обладнали близько десяти ігрових зон. На закупівлю обладнання для дитячих спортмайданчиків у Руських Тишках та Циркунах гроші громада отримала від держави. Усього на оновлення витратили близько 400 тисяч
гривень.

– Встановлювати зони для дозвілля дітей продовжимо й у цьому році. На цілі в бюджеті громади передбачено близько 100 тисяч гривен, – додав Микола Сікаленко.

Автор: Марічка Зорянська