У Лозівській ОТГ відновлюють дороги та лікарняні відділення

23.06.2020 12:48 Область Online
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Ремонт шкільних харчоблоків, лікарняних відділень та доріг – цього року Лозівська об’єднана громада опинилася серед лідерів за кількістю поданих мініпроєктів на обласний конкурс «Разом в майбутнє». Завдяки цьому на ініціативи місцевих жителів спрямують понад 5 мільйонів гривень.

Лідери ідей

Цього року жителі Лозівської ОТГ подали на обласний конкурс розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» понад 60 проєктів, 20 з яких перемогли. Як результат, цього року на території громади реалізують два десятки ініціатив, запропонованих місцевими жителями. Серед них – ремонти шкіл, медзакладів та сільських будинків культури.

Зокрема, більше десяти проєктів стосуються освітніх закладів: планують оновити харчоблоки, відремонтувати спортивні зали та придбати комп’ютерну техніку й мультимедійне обладнання.

Активними учасниками конкурсу виявилися й місцеві ОСББ, які отримають кошти на облаштування прилеглої території біля будинків. Загалом на реалізацію мініпроєктів спрямують близько 5,3 мільйона гривень, з яких 2,6 мільйона гривень – кошти обласного бюджету.

За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, який відвідав Лозівщину з робочою поїздкою 19 червня, за десять років існування обласний конкурс став потужним механізмом для розв’язання проблем громад.

– Коли ми майже 10 років тому запроваджували обласний конкурс розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», навчали людей писати проєкти й залучати фінансову підтримку, не сподівались, що конкурс стане настільки потужним механізмом для розв’язання багатьох проблем розвитку громад, – зазначив Сергій Чернов. – Сьогодні ж ми бачимо, що завдяки йому вирішується широкий спектр питань: від комунальних до належного рівня організації інклюзивної освіти в громаді. Наприклад, цьогоріч передбачено облаштування ресурсної кімнати в Шатівському ліцеї.

Дорожні ремонти

Серед цьогорічних масштабних проєктів Лозової – капітальний ремонт дороги на вулиці Вишнева. На нове дорожнє покриття за рахунок державної субвенції спрямували майже 14 мільйонів гривень. Капітальні роботи передбачали не лише заміну асфальтового покриття, а й ремонт системи водовідведення
дощових і талих вод. Усього на вулиці відновили майже 1,4 кілометра дороги та 70 метрів тротуару.

Також у місті дорожні ремонти запланували по вулицях Покровській, Ломоносова і Козацькій. Загалом на ремонт доріг у Лозовій, відповідно до Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018–2020 роки, цьогоріч спрямують близько 20 мільйонів гривень.

Лікують жителів прилеглих районів

Цього року на Лозівщині реалізують і кілька медичних проєктів. Так, Лозівський центр медико-санітарної допомоги переміг у проєкті «Ефективна первинна медицина в громаді», який фінансується Європейським Союзом і виконується Харківською облрадою. Тому, аби знизити ризик інфекційних захворювань серед жителів громади, для сімейних лікарів закуплять 60 бактерицидних рециркуляторів – пристрої для безпечного знезараження повітря в приміщенні. Загальна сума проєкту – 288 тисяч гривень.

Ще півтора мільйона гривень, за інформацією Сергія Чернова, спрямовано з обласного бюджету на капітальний ремонт Лозівської травматології. За цей кошт у відділенні облицювали плиткою маніпуляційний кабінет, перев’язувальну, санвузли і душові кімнати, замінили вікна, двері, каналізацію та електропроводку, осучаснили систему опалення. Палати обладнали системою виклику медсестер.

Також на закупівлю необхідних меблів, медичних ліжок та обладнання майже 500 тисяч гривень спрямували з міського бюджету. За словами завідувача травматології Юрія Шевченка, фінансова підтримка з боку влади надала змогу мешканцям Лозівської ОТГ отримувати своєчасну та якісну медичну допомогу в комфортних та сучасних умовах. Зокрема, на протезування тазостегнових суглобів для малозабезпечених громадян протягом року було виділено близько 120 тисяч гривень.

На сьогодні у відділенні працюють 23 фахівці, які надають допомогу жителям не тільки об’єднаної територіальної громади, а й прилеглих районів. Цьогоріч у лікарні запланували відремонтувати й урологічне відділення, де останні капітальні зміни відбувалися в кінці 90-х років. Зараз виготовляється проєктно-кошторисна документація на ремонт відділення. За словами завідувача урологічного відділення Олександра Шайка, минулого року в урології проліковано більше 800 пацієнтів, проведено 152 операції.

Читайте також: На Харківщині запускають ще 23 приміські електрички — розклад

– Для розширення можливостей лікування пацієнтів з патологією простати та сечового міхура необхідно придбати цисторезектоскоп. Орієнтовна кількість оперативних втручань за допомогою цисторезектоскопа може складати 40–50 на рік, – розповів лікар.