Ціна свята: в яку суму обійдеться Новий рік – 2019

27.12.2018 09:00 Суспільство
Фото: esp.md, Твоє Місто, СК Фото: esp.md, Твоє Місто, СК
Зустріти Новий рік – 2019 у домашньому колі та зі звичним меню цього року українській родині коштуватиме 1535 гривень. Це на 20 % дорожче, ніж минулого року, підрахували в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки». Яку суму доведеться викласти за бюджетне домашнє святкування та на скільки подорожчав новорічний стіл на Харківщині – традиційно напередодні свята підрахував «СК».

Лайфхак: купити ялинку дешево

Чим ближче до Нового року, тим активніше українці поринають у передноворічну метушню. На часі – вибір головного атрибута новорічного свята, ялинки.
У лісгоспах Харківщини цього року готові реалізувати майже 22 тисячі новорічних дерев. Як повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, порівняно з минулим роком вартість сосен практично не змінилася та залежить від висоти рослини. Так, метрові деревця можна придбати за 42 гривні, 1,5 метра та вищі коштують у межах від 65–85 гривень. Придбати ялинку в лісгоспах – один з найдешевших варіантів, адже в окремих торгових точках, які розгорнулися на Харківщині в кінці минулого тижня, за найменші, метрові, сосни просять близько 150 гривень.

Середнє дерево висотою 1,3–1,5 метра обій­деться в 350 гривень, а от ціна за пухнасту сосну висотою 1,8 метра сягає 400 гривень. Для охочих зекономити традиційним залишається прийом – купити ялинку напередодні новорічної ночі. Тоді знижки сягають 50–70 %. А для тих, кому до вподоби штучні деревця, новорічний атрибут обійдеться дорожче. Харківські інтернет-магазини за півтораметрову красуню просять від 700 гривень. Новорічну ялинку висотою від 1,8 м в середньому пропонують придбати за 1000 гривень, вищу за 2 метри – за 1400 гривень. Найбільший діапазон тут може сягати 10 тисяч гривень, адже ціна залежить не тільки від висоти дерева, а й від матеріалу, з якого виготовили новорічну красуню.

Ще однією статтею витрат напередодні новорічних свят є іграшкові прикраси та гірлянди. Тож для тих, хто полюбляє поповнювати свою новорічну колекцію, цього року набір з шести пластикових кульок обійдеться в 50 гривень. А от за одну скляну іграшку з ручним розписом ціни стартують від 60–70 гривень, пластикові коштують 25–30 гривень.
Доповнить святкове вбрання ялинки новорічна мішура. Так, ціна двометрового дощику цього року варіюється від 20 до 50 гривень. Дешевше купувати в наборі, де скомпоновано дві-три блискучі стрічки. Ціна набору складає в середньому 35–45 гривень.

Святкову атмосферу в домі забезпечать яскраві та різнокольорові вогники. Найдешевшу гірлянду на 100 лампочок можна придбати за 50–70 гривень.
Популярними вже кілька років залишаються міні-штори з гірлянд, якими на свята вбирають вікна, даруючи новорічний настрій не тільки домашнім, а й перехожим надворі. За 100 світлодіо­дів просять близько 300 гривень.

Накрити стіл

А коли головний символ Нового року вже прикрашено, час братися за святковий стіл. У новорічному меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини (четверо членів сім’ї), обов’язково знай­деться місце для салату «Олів’є». Цьогоріч ця страва додала в ціні близько 20 %, адже за два кілограми салату господиням доведеться викласти 130 гривень.
Найдорожчим інгредієнтом страви є ковбаса – 65 гривень за півкіло. Від 15 гривень обійдеться бляшанка зеленого горошку, близько 20 гривень коштуватимуть солоні огірки, ще 14 гривень – шість яєць, і 15 гривень – майонез.

Через збільшення ціни на овочі подорожчав цього року і всенародний улюбленець «Оселедець під шубою», приготування 1,5 кілограма якого обійдеться приблизно у 82 гривні. Традиційно левову частку вартості складатиме оселедець, 600 грамів якого коштують 57 гривень, ще 15 гривень – витрати на майонез. Інші інгредієнти знадобляться поштучно: морква, яка коштує близько 3 гривень за штуку (12 гривень за кілограм), ще стільки ж вартує буряк, за кілограм якого сьогодні просять 13 гривень; близько 2 гривень знадобиться на цибулину (16 гривень за кілограм); таку ж суму доведеться викласти й за дві картоплини (9 гривень за кілограм).

Запекти курку цього року обійдеться господині приблизно у 100 гривень за тушку вагою 1,5 кілограма. Трохи дешевше зробити відбивні. Півкілограма свинини коштує 60–65 гривень.
Ще однією традиційною стравою на новорічному столі є холодець, який теж за рік подорожчав – зі 100 до 145 гривень. Для нього знадобиться свиняча ніжка, кілограм якої коштує близько 45 гривень, і півень (80 гривень за кілограм).

Близько 20 % додала в ціні і м’ясно-сирна тарілка – вона обійдеться у 190 гривень. Так, півкілограма ковбаси коштуватиме близько 100 гривень, 500 грамів сиру – 90 гривень.
За 120 грамів червоної ікри доведеться викласти в середньому 230 гривень. Для бутербродів з морськими ласощами додатково потрібно витратитися на багет ціною у 12 гривень, а також пачку масла, яка сьогодні коштує щонайменше 30 гривень за 200 грамів.
Ікру на бутербродах можна замінити червоною рибою. Наприклад, за 100 грамів філе форелі доведеться заплатити щонайменше 110 гривень. Трохи дешевше обійдеться сьомга – 80 гривень за таку ж кількість.

Пакунок оливок (280 грамів) наразі можна знайти за 25 гривень, а бляшанку консервованого ананаса (500 грамів) – за 40 гривень.
Затратною частиною новорічного столу стануть алкогольні напої. Приміром, пляшка ігристого обійдеться приблизно у 90 гривень, пляшка «біленької» (0,5) – від 100 гривень, а бюджетного коньяку (0,5) – близько 150 гривень, пляшка вітчизняного вина (0,7) у середньому коштує від 65 гривень. Пакет соку (2 л) обійдеться приблизно у 55 гривень.
Щодо солодкого столу, то він теж подорожчав. Близько 30 гривень коштує кілограм мандарин, кіло бананів можна придбати за 23 гривні, яблука – за 20–25 гривень, апельсини – від 30 гривень. Середня вартість торта складає близько 150 гривень.

Отже, за найскромнішими оцінками, накрити стіл на компанію коштуватиме близько 1900 гривень. Минулого року вартість новорічного меню, за підрахунками «СК», була в межах 1600 гривень.