М’ясо в топі зростання, а овочі й яйця дешевшають: як змінилися ціни на основні продукти
У червні в Україні зафіксовано помітне зростання цін на м’ясо, тоді як вартість молодих овочів і яєць продовжує знижуватись.
Про це повідомляє «Слобідський край» із посиланням на продуктовий моніторинг Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
М’ясо: зростання цін прискорюється
Найбільш стрімко дорожчає курятина:
- філе — +11 % за місяць, 222 грн/кг (+39 % за рік);
- стегно — +28 %, 154 грн/кг (+39 %);
- тушка — +25 %, 110 грн/кг (+42 %).
Яловичина (гуляш) — +6 % за місяць, 336 грн/кг (+20 %).
Ціна на свинячий ошийок залишилася стабільною — 330 грн/кг, але це на 31 % більше, ніж торік.
Підвищення цін пов’язане з подорожчанням кормів та обмеженою пропозицією продукції.
Овочі: сезонні зміни
Продукція нового врожаю дешевшає, тоді як стара — навпаки, дорожчає:
- Молода капуста — подешевшала на 66 % до 25 грн/кг (+64 % до минулого року).
- Огірки — -18 % за місяць, 65 грн/кг (-11 % р/р).
- Помідори — стабільно 99 грн/кг (+12 % р/р).
- Цибуля — +33 % за місяць, 40 грн/кг (+32 % р/р).
- Картопля стара — +10 %, 38 грн/кг (+33 %).
Молочна та бакалійна продукція: стабільність із незначними коливаннями
- Молоко — -2 % до 54,3 грн/900 мл.
- Вершки — -6 % до 33,3 грн/200 г.
- Твердий сир — +1 % до 631 грн/кг.
- Соняшникова олія — -2 % до 75,3 грн/850 мл.
- Цукор — -1 % до 32,7 грн/кг.
Яйця: незначне здешевлення
Ціни на яйця категорії С1 знизилися на 5 % за місяць і наразі становлять 68,9 грн за десяток, що все ще на 79 % дорожче, ніж торік.
Індекс борщу
Індекс борщу у червні знизився на 12 % і становить 196 грн, що на 26 грн дешевше, ніж у травні. Водночас у річному вимірі він зріс на 27 %.
Раніше ми писали, що у травні 2025 року загальна інфляція в Україні прискорилася до 15,9 %, а продовольча — до 22,1 %. Значне зростання цін обумовлене торішнім неврожаєм, весняними заморозками та спекотною погодою влітку й восени 2024 року.