Для ефективної роботи: у Харкові розглянули нові можливості для регіону

31.01.2019 10:30 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Новий формат роботи, міжнародні проекти та інвестиції в регіон, а також іміджеві заходи, які роблять Харківщину відомою у світі – такі питання обговорили на перших цього року зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

Цього разу роботу на загальних зборах, які відбулися 30 січня в Харкові, представники місцевого самоврядування розпочали з нововведень. Про необхідність модернізувати роботу сказав на початку заходу голова Харківської обласної ради, президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов.

– Вважаю, сьогодні треба запропонувати такий формат, який би збирав колег за напрямами роботи. Не тільки керівників, а й фахівців, щоб це був постійний діалог. Бо наразі не вистачає зворотного зв’язку. А коли його не відчуваєш, неможливо прийняти правильне управлінське рішення, – зазначив президент Асоціації.

Самоврядовці обговорили інвестиційні проекти та грантові пропозиції для регіону, а також підбили підсумки обласного конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє». За словами голови постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмили Немикіної, за вісім років існування конкурсу громади написали понад 5 тисяч проектів, з яких переможцями стали майже 2 тисячі.

Також голова бюджетної комісії закликала громади відповідальніше підходити до умов конкурсу, а також до вибору партнерів. Приміром, у 2018 році проект сільради з Первомайського району не вдалося реалізувати, адже обов’язковий внесок від місцевого бізнесу так і не було зроблено. За словами Людмили Немикіної, сьогодні органи місцевого самоврядування Харківщини можуть взяти участь у кількох нових проектах, які передбачають міжнародну допомогу. Серед них – проект «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень», який реалізується ЄС та Програмою розвитку ОНН (ПРООН). Бюджет цього проекту складає 4 мільйона євро, тривалість 24 місяці. Станом на 25 січня до проекту залучилося 562 учасника, з Харківської області приєдналися до роботи 30.

Цей проект має на меті стимулювати та підтримати створення ОСББ, сприяти підвищенню обізнаності населення з питань енергоефективності, а також готує власників ОСББ для отримання фінансування та реалізації проектів з покращення стану будинків.

Ще одна провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом до якої приєдналася Харківщина - це "Угода Мерів". На сьогодні Харківська обласна рада є територіальним координатором 14 підписантів, серед яких: міста Балаклія, Богодухів, Дергачі, Ізюм, Лозова, Красноград, Куп’янськ, Мерефа, Первомайський, Харків, Чугуїв; смт Новопокровка й Пісочин, а також Чкалівська ОТГ.

Підписанти беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Керуючись цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Серед проектів, які реалізують в області за підтримки Європейського Союзу - проект «Ефективна первинна медицина в громаді».
Виконавці проекту Харківська обласна рада – координатор та Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області, Громадська організація «Агенція змін «Перспектива» та Громадська спілка «Українсько-Німецька Медична Асоціація».

Бюджет проекту складає 501 тисяч євро з них 61 тисяч євро – кошти обласної ради. Тривалість проекту 30 місяців. Його було створено задля розбудови ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області шляхом підвищення обізнаності громадськості про медичну реформу, навчання та консультування лікарів, керівників медзакладів та представників місцевого самоврядування, надання міні грантів для покращення медичного сервісу та вивчення кращих місцевих та міжнародних практик.

Також Людмила Немикіна розповіла про оn-line платформу Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), яка створена для здійснення прозорого відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть фінансуватися за рахунок коштів ДФРР. На цій платформі розміщено: нормативно-правову базу ДФРР; перелік інвестиційних програм і проектів в розрізі регіонів, з визначенням їх статусу та описом.

Окрім інвестдіяльності, на зборах обговорили перспективу відзначення 175-річчя від дня народження Іллі Рєпіна на державному рівні та підтримали звернення до Верховної
Ради України щодо прискорення розгляду відповідної постанови.

А до Кабінету Міністрів України члени Асоціації звернулися щодо виділення коштів у 2019 році на завершення реалізації проектів – переможців конкурсу Державного фонду регіонального розвитку 2018 року. За словами Сергія Чернова, на Харківщині до переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, які мали реалізовуватися 2018-го за рахунок коштів ДФРР, включено 13 об’єктів на суму 305,2 мільйона гривень, у тому числі за рахунок загального фонду – 203,4 мільйона гривень, спеціального фонду – 101,7 мільйона гривень. Але станом на 31 грудня 2018 року кошти ДФРР було отримано не в повному обсязі. Недофінансування склало більш ніж 103 мільйони гривень, або 33,8 %.

– В області розпочато будівництво низки об’єктів, але вони недофінансовані. Враховуючи норми Бюджетного кодексу України, відсутність фінансування ставить під загрозу завершення розпочатих проектів, стан реалізації яких сягає 80–90%. Така ситуація потребує невідкладного врегулювання з метою виконання державою взятих на себе зобов’язань та уникнення повторення ситуації в майбутньому, – зазначив голова обласної ради.