Формула надбавки: як порахувати свою нову пенсію

12.03.2019 13:00 Суспільство
Фото: Ukranews.com Фото: Ukranews.com
Після березневого перерахунку середній розмір пенсії на Харківщині складатиме 3130 гривень. Проте ця індексація – не останнє підвищення, яке чекає на українських пенсіонерів. Які перерахунки відбудуться ще та як розрахувати розмір надбавки – читайте у матералі "СК".

За інформацією регіонального управління Пенсійного фонду, ця індексація торкнеться близько 700 тисяч пенсіонерів області. Збільшену пенсію отримають 626 тисяч пенсіонерів. Усього ж на території Харківщини проживає 801 тисяча 200 пенсіонерів.

– Індексацію не буде проведено, наприклад, для категорій пенсіонерів, які працювали, але не мають показника заробітної плати. Нульова заробітна плата призводить до мінімального розміру пенсії. Пенсії не індексують і 44 тисячам військовослужбовців, яким перерахунок проводиться по-іншому та вже відбувся 1 січня 2019 року (розмір середньої пенсії після перерахунку склав 4713 гривень). Також є категорія інвалідів з дитинства, які отримують пенсію, але теж не мають заробітної плати. Не підпадають під цей перерахунок і спеціальні пенсії (Ці пенсії отримують особи, які постраждали внаслідок техногенних та еко­логічних катастроф. – Авт.), – повідомила заступник начальника Головного управління ПФУ у Харківській області Тетяна Піпченко.

Додаткові виплати

«Березнева індексація пенсій – це не останнє підвищення, це лише початок». Про це в ефірі одного з телеканалів 6 березня заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.
– Сьогодні ми перебуваємо у стадії реформування пенсійної системи. Цей процес був розпочатий у жовтні 2017 року, і зараз, із 1 березня, коли здійснюється перерахунок пенсій, відбувається лише один з етапів пенсійної реформи, – зазначив урядовець.

За його словами, весь додатковий ресурс, який отримуватиме Пенсійний фонд України, буде спрямовуватися на підвищення пенсійних виплат, як це відбулося у зв’язку з надходженням додаткових коштів від пільгового розмитнення автомобілів на єврономерах. Нагадаємо, відповідно до ухваленого закону, всі платежі від розмитнення авто в пільговий період надходили на рахунок Пенсійного фонду. За словами Павла Розенка, до фонду надійшло понад 4,5 мільярда гривень понадпланових, які й використовують для додаткових виплат пенсіонерам.

На Харківщині, за інформацією головного регіонального управління Пенсійного фонду, такі додаткові виплати отримають близько 130 тисяч пенсіонерів: ті, хто має великий трудовий стаж, однак через низьку заробітну плату одержує пенсію, яка не досягатиме 1669,20 гривні. Для чоловіків страховий стаж має складати понад 35 років, і 30 років – для жінок, які вийшли на пенсію після 2011 року. Ті, хто вийшов на пенсію до 2011 року, отримають доплату за умови наявності 25 та 20 років страхового стажу для чоловіків і жінок відповідно. Виплату одноразової доплати проведуть двома частинами: у березні – 1205,09 гривні та у квітні – 1205,08 гривні.

Проте основним джерелом надходжень до Пенсійного фонду все ж залишається єдиний соціальний внесок, який відраховують роботодавці за кожного офіційно оформленого працівника, каже начальник Головного управління Пенсійного фонду в Харківській області Віктор Ачкасов. Це відрахування складає 20 % від заробітної плати людини. Так, за лютий-березень 2019 року від сплати соціального внеску підприємствами Харківщини регіональне управління Пенсійного фонду отримало 2 мільярди 986 мільйонів гривень, які теж спрямують на індексовані пенсії.

– У березні на фінансування пенсій буде спрямовано 2 мільярди 935 мільйонів гривень. Для прикладу, у лютому ця сума складала 2 мільярди 202 мільйони гривень. Загальна сума додаткових коштів, які підуть на індексацію, склала 352,8 мільйона гривень.

Нагадаємо, 1 березня в Україні стартувала планова індексація пенсійних виплат, передбачена ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». За інформацією Міністерства соцполітики, така індексація торкнеться понад 10,2 мільйона пенсіонерів і здійснюватиметься відповідно до інфляційних процесів 2018 року та зростання рівня заробітної плати у країні.

Як порахувати надбавку

За словами заступника начальника Головного управління ПФУ у Харківській області Тетяни Піпченко, розмір підвищення не може бути однаковим для всіх, адже в кожного тривалість трудової діяльності та величина одержуваного заробітку була різною, а середній показник підвищення по області складе близько 395 гривень (без урахування одноразової доплати).
– Звичайно, суми різні, але в тому разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягав 100 гривень, пенсіонерам зарахували не менше цієї суми, яку гарантує постанова, – додала Тетяна Піпченко.

Формула обчислення основного розміру пенсії враховує тривалість стажу особи (коефіцієнт стажу), величину заробітної плати, яку вона отримувала (коефіцієнт заробітної плати), а також рівень середньої заробітної плати по країні – спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат. Якщо перші два показники є індивідуальними в кожного громадянина, то третій – однаковий для всіх, кому пенсія призначається в певному році. Саме цей показник і буде щороку переглядатися, а отже, і збільшуватиметься основний розмір пенсійної виплати.

Цього року перерахунок пенсій проводиться шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якого сплачено страхові внески та який враховувався для обчислення пенсії станом на 1 жовтня 2017 року, а саме 3764,4 гривні, на коефіцієнт 1,17. Тобто з 1 березня пенсії перераховані із застосуванням показника середньої заробітної плати 4404,35 гривні (3764,40 × 1,17).

А щоб порахувати розмір надбавки, пенсіонеру необхідно помножити стаж роботи на коефіцієнт середньої заробітної плати в рік виходу на пенсію та середню заробітну плату за 2019 рік. У результаті отримуємо розмір пенсії станом на 1 березня 2019 року. Віднімаємо розмір пенсії за 2018 рік і отримуємо суму надбавки.

Наступні перерахунки

Також, за словами Тетяни Піпченко, уже другий рік поспіль, відповідно до пенсійної реформи, з 1 січня в Україні проводять перерахунок пенсій для осіб, яким виповнилося 65 років та в яких розмір пенсії не перевищує рівень мінімальної заробітної плати. Із 1 січня 2019 року в області такі пенсії перерахували 122,8 тисячі пенсіонерів.
Наступний перерахунок пенсій розпочнеться 1 квітня. Тоді виплати перерахують пенсіонерам, які відпрацювали після призначення пенсії або після останнього перерахунку два роки.

– Такі пенсіонери мають право на підвищення пенсії з урахуванням заробітної плати, якщо це для них вигідно, та з урахуванням стажу роботи. За кожний рік встановлюється 1 %, тобто за два роки – 2 %, – пояснила Тетяна Піпченко.

Ще один перерахунок відбудеться 1 липня у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму. Відповідно до ЗУ «Про Державний бюджет на 2019 рік», саме з цього місяця у країні затверджується оновлений прожитковий мінімум, який збільшується з 1497 до 1564 гривень.

– Оскільки прожитковий мінімум зростає, змінюються надбавки за наднормативний страховий стаж, а також надбавки для інших категорій, наприклад, інвалідів війни, учасників бойових дій, чорнобильців та інших, тому змінюються і пенсії, – розповіла Тетяна Піпченко.

У зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму до 1638 гривень пенсії перерахують і 1 грудня.