Операція «Антифейк»: як переможці «Дитятка» вчилися розпізнавати неправду

27.02.2020 10:47 Суспільство
www.fest.dytiatko.org.ua www.fest.dytiatko.org.ua
Відрізнити, де правда, а де брехня, не піддаватися емоціям і встояти перед маніпуляціями, не потонувши в морі дезінформації – усьому цьому вчилися у Страсбурзі переможці медіафестивалю «Дитятко». А в Україну привезли свої рецепти боротьби з фейками.

Побувати в інституціях Ради Європи та взяти участь у Форумі демократії змогли минулого року представники трьох українських дитячих телестудій завдяки перемозі в Міжнародному дитячому медіафестивалі «Дитятко» в номінації «Місцеве самоврядування – це ми!». Серед переможців – харківська медіа-школа «Новий кадр», яка брала участь у фестивалі «Дитятко» вже вчетверте.
Як розповіла директорка медіа-школи Катерина Усмєнцева, ця спеціальна номінація – їхня друга спроба. Першого разу юним фільммейкерам довелося задовольнитися лише участю.
А у 2019 році вони стали переможцями, посівши третє місце.

– Для мене як керівника важливо, щоб діти розуміли, у якому світі вони живуть, як усе влаштовано, – розповідає Катерина Усмєнцева. – Ця номінація дає змогу в творчому процесі розповісти дітям, як працює самоврядування, що це таке. Вони з цим обов’язково зустрінуться в майбутньому, тому ми їм запропонували взяти участь саме в цій номінації. 

Читайте також: У Чугуєві збираються створити табір за французьким зразком

До того ж, розповідає керівниця школи, її підопічні мали чудовий привід спробувати свої сили в цій номінації. До села Тернова Введенської селищної ради Чугуївського району саме приїхали члени громадської організації «Будуємо Україну разом». Тож юні телевізійники вирішили розповісти за допомогою відеосюжету про подію, в якій були задіяні волонтери, місцева влада та жителі населеного пункту.

– Це було яскравим прикладом того, як працює місцеве самоврядування. Дітям дуже сподобалася сама подія: як волонтери з інших міст приїздять до певного селища й щось будують разом з місцевими, – каже режисерка.

Перемога в номінації стала для учасників школи квитком до Страсбурга. Від «Нового кадру» до Франції поїхала викладачка Олена Скалецька та одна з учениць – 15-річна Катерина Мітюхіна.
Фільммейкери відвідали інституції Ради Європи, відвідали екскурсії Страсбургом, а також провели своє невеличке розслідування вуличками цього міста.

– Ми з’ясували, що страсбурзькі лебеді дуже люблять українське шоколадне печиво. Усього одним квитком можна проїхати і на трамваї, і на автобусі. І відвідати більшість визначних пам’яток міста можна, скориставшись самим тільки річним трамваєм, – розповідає Катерина Мітюхіна.

Тема тогорічного Форуму демократії стосувалася повод­ження з інформацією, боротьби з фейками в контексті загроз для демократії. У програмі було багато заходів, присвячених розпізнаванню дезінформації. Тож додому харків’яни повернулися з новим досвідом і знаннями, якими поділилися зі своїми колегами по медіа-школі. Тема була настільки цікавою юним журналістам, що вони всім класом створили новий відеосюжет про фейки, в якому навели практичні прийоми фільтрування правди і брехні.

Читайте також: Цього року фестиваль «Дитятко» пройде за підтримки Міносвіти

Цього року школа «Новий кадр» також планує позмагатися на «Дитятку», але вже в іншій номінації – дитяча телепрограма. Для роботи обрали тему української книги. Діти вже перечитують твори сучасних українських письменників. У березні почнуть створювати передачу.

– Ми обрали цю тему, тому що діти дуже мало знають українське, – пояснює Катерина Усмєнцева. – Вони читають перекладені книжки більш розкручених неукраїнських авторів. Ми вирішили: чому ми маємо розповідати про Гаррі Поттера, а не про Івана Силу, наприклад? Хай діти знають про своє.

Прийом робіт на Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко»-2020, який відбудеться в Харкові 2–5 вересня, триває до 31 травня. До оргкомітету вже надійшли 542 конкурсні роботи від 503 авторів з 88 країн світу.
Спеціальну номінацію Національної конкурсної програми «Місцеве самоврядування – це ми!» започатковано у 2012 році, вона реалізується спільно з Радою Європи. Номінацію запроваджено для заохочення підлітків розповісти засобами екранної творчості про власне бачення майбутнього рідного краю, уявлення, що саме вони управ­ляють своєю громадою.

Подробиці – на fest.dytiatko.org.ua.

Автор: Олена Загребельна