Скільки коштує зібрати учня на навчання

20.08.2018 09:00 Суспільство
Фото: Нова Доба Фото: Нова Доба
До старту нового навчального року залишилися всього кілька тижнів, і шкільний ярмарок уже набирає обертів. Найбільшого напливу покупців на базарах та в магазинах області продавці чекають на кінець місяця. Тим часом «СК» підрахував, у скільки цього року обійдеться збирання школяра у школу.

Цього року дев’ятирічна Ксенія з Мерефи готується йти у третій клас. За словами мами дівчинки Інни, шкільний шопінг у їхній сім’ї продовжується протягом року. Потроху скуповують усі необхідні товари, аби розгрузити час, навантаження та бюджет.

Багато шкільного приладдя залишилося з минулих років. Приміром, це портфель, який ми купила позаторік за 600 гривень, – розповідає мама.

Сьогодні такі ортопедичні портфелі, як у Ксенії, коштують від 800 гривень, зауважує жінка. Звичайний ранець можна придбати й за 350–500 гривень. Загалом канцтовари, за спостереженням Інни, набагато вигідніше купляти на шкільних ярмарках, які з початку серпня стартують у великих супермаркетах.
Тут можна придбати зошити від 1,20 гривні зі звичайною обкладинкою. Ті, на яких зображені улюблені дитячі герої, дорожчі – від 3 гривень і вище, – ділиться спостереженнями мама школярки.

Вигідно в супермаркетах купувати й набори для образотворчого мистецтва. Так, альбом для малювання вартує від 6 гривень, ручки – від гривні, кольоровий папір – від 5 гривень, фломастери та кольорові олівці – від 40–50 гривень, фарби – від 30 гривень.
Ціна пеналу цього року стартує від 15 гривень.

Ми беремо невеликий пенал зі шкірозамінника. Він кращий у використанні, аніж з тканини, адже той постійно брудниться. Пенали з пластмаси, хоча вони зовні яскраві та красиві, теж не беремо, адже йому достатньо одного разу, щоб впасти з парти та побитися, – додає жінка.
За її словами, вельми зручними є пенали у формі книги – у них завжди лад, вони місткі, але один з недоліків – займають багато місця в портфелі та на парті. Ціна за такий пенал – від 90 гривень.

Та канцтовари – це не єдина частина батьківських витрат під час зборів учня до школи. Одна з основних – це одяг. Так, за словами Інни, цього року дочці докупляли лише окремі речі. Одяг і взуття придбали на місцевому базарі. Ціна на спідниці, каже мама школярки, стартує від 200 гривень, жакетик можна придбати за 250 гривень, блузу – від 350 гривень. Нешкіряне взуття обійшлося в 300 гривень, спортивний костюм можна купити від 350 гривень.

За нашими підрахунками, вдягнути третьокласницю з розрахунком, що деякі речі залишилися з минулого року, коштує близько 1300 гривень.

Перший раз у перший клас

Дорожче обійдеться батькам вдягнути первачка, адже в цьому разі купувати все доведеться з нуля. За підрахунками аналітиків платформи он-лайн оголошень OLX, середній бюджет батьків на «набір першокласника» може становити близько 2000 гривень. Підготовку до навчального року зазвичай починають з вибору шкільного портфеля. Можна обрати як новий рюкзак, так і вживаний у доброму стані. У середньому його ціна становитиме близько 300 гривень. Стандартний набір канцтоварів вартуватиме близько 475 гривень. До нього увійдуть укомплектований пенал з двома кульковими ручками, двома простими олівцями, лінійкою, стругачкою, гумкою, набором для малювання (кольорові фломастери та олівці), а також щоденник і комплект з 10 зошитів.

Найвитратнішим у шкільному шопінгу є одяг, додають аналітики. Так, комплект зі штанів, двох сорочок, туфель і спортивного костюма з кросівками для хлопчика в середньому вартуватиме 1000 гривень. Одягнути дівчинку вийде трохи дорожче. Її шкільний гардероб з двох блуз, спідниці, шкільного сарафана, туфель, спортивного костюма та кросівок обійдеться в 1105 гривень.

Загалом на купівлю комплекту шкільних речей батьки витратять приблизно 1800 гривень. Сума, зазначають аналітики, може коливатися залежно від якості й кількості товарів.

Back to school

Ще більше вдарять по батьківському гаманцю старшокласники. Так, за даними інтернет-платформи Prom.ua, зібрати до школи старшокласника коштує в 1,5 раза дорожче, ніж учня початкових класів. Попри те, що першокласникові потрібно набагато більше речей, приміром, шкільна форма, нотні зошити, альбоми та фарби, зібрати до школи учня старших класів, за даними порталу, стартує від 5000 гривень.

У старшокласників у 1,5–2 рази дорожче коштують одяг, взуття, а також рюкзаки й сумки. Щоб заощадити, фахівці рекомендують спочатку купити найнеобхідніше. Наприклад, базовий набір канцтоварів для школярів обійдеться у близько 261 грн, а повний на рік – 445 грн. Усе інше, а також демісезонне або змінне взуття, футболки можна докупити у вересні, коли почнуть діяти знижки.

Шкільні товари з рук

А от на вторинному ринку, за інформацією аналітиків, вартість шкільної форми вдвічі, а іноді і втричі менша, ніж у магазинах. За даними сайта для купівлі та продажу речей Shafa.ua, один комплект уживаної форми на учнів молодших класів (штани або спідниця, сорочка і піджак) може обійтися у 450 гривень.

«Причина такої вартості проста: учні молодших класів дуже швидко виростають з речей. Сенсу зберігати одяг не за розміром немає, тому батьки відбирають добре збережений одяг і продають його онлайн. Знижують вартість до 70–80 % від його початкової ціни, тому що мета – не заробити, а позбавитися зайвих речей у шафі», – розповів керівник сайта Олександр Роєнко.