Як жителів Харківщини вакцинуватимуть від COVID-19

02.02.2021 16:27 COVID-19
Фото:РБК Фото:РБК
Із середини лютого Міністерство охорони здоров’я планує розпочати вакцинацію населення від COVID-19. Усього в Україні планується п’ять хвиль, які включають поетапне щеплення людей. Кого вакцинуватимуть першими та як проходить підготовка до великої вакцинації в Харківській області – у матеріалі «СК».

Добровільна для всіх груп

Вакцинація від коронавірусу в Україні буде відбуватися відповідно до дорожньої карти, розрахованої на 2021–2022 роки. Як зазначають у профільному міністерстві, це найбільша імунізація населення, тому вона відбуватиметься у п’ять етапів.

Ці етапи передбачені в плані імунізації населення від COVID-19, який у країні затвердили 22 січня. Документ розробили фахівці Центру громадського здоров’я України разом з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ. За словами в. о. генерального директора Центру громадського здоров’я Ігоря Кузіна, цей документ буде гнучким, його будуть актуалізувати залежно від ситуації з COVID-19, оновлених даних по вакцинах, від доступності самої вакцини проти хвороби.

– Успіх його (плану імунізації. – Ред.) реалізації безпосередньо залежить від партнерства і тісної співпраці з регіональними закладами охорони здоров’я, місцевими
органами влади, лікарями та громадськістю, – наголосив Ігор Кузін.

Відповідно до плану МОЗ, протягом 2021–2022 років охопити вакцинацією від COVID-19 мають щонайменше 50 % населення України (20 мільйонів людей).

– Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професійних груп ризику. Її проведення не заважатиме проведенню рутинної вакцинації відповідно до Календаря щеплень, щоб не допустити зниження рівня вакцинації від інших хвороб, – додав очільник ЦГЗ.

П’ять хвиль і 500 бригад

Тож затверджений міністерством план передбачає, що протягом січня – квітня 2021 року в Україні вакцинують людей з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і тих, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією. Тобто це медики, які працюють у стаціонарах опорних лікарень, а також військові Операції об’єднаних сил. Загалом ідеться про близько 367 тисяч осіб.

У квітні-травні 2021 року в МОЗ запланували другу хвилю вакцинації, яка передбачає подальшу вакцинація медичних працівників. Проте цього разу йдеться про первинну ланку медицини (сімейні лікарі, медсестри та інші працівники), а також категорію людей віком 80+. Загалом – близько 1,9 мільйона осіб.

Протягом травня-червня також в Україні збираються зробити щеплення й іншим працівникам медичних закладів, які не потрапляють у дві попередні хвилі. Йдеться про 363 тисячі людей.

У червні – вересні 2021 року в Україні має розпочатися третя хвиля вакцинації. Під час неї в країні збираються вакцинувати близько 2,9 мільйона осіб віком 79–
80 років.

У липні-серпні 2021 року щеплення мають провести серед працівників структури державної безпеки. А у серпні-вересні вакцинація торкнеться й категорії людей віком 65–69 років. Це близько 2,3 мільйона українців.

На вересень 2021 року в країні запланували початок четвертої хвилі вакцинації. Зокрема на цьому етапі протягом вересня-жовтня планують вакцинувати близько 1,4 мільйона працівників освіти. Також із жовтня по листопад за планом проведуть щеплення серед людей віком 60–64 роки (2,8 мільйона осіб).

П’ятий етап передбачає вакцинацію всього населення країни.
– До пріоритетної групи (осіб, яких вакцинуватимуть у першу чергу. – ) в Україні було включено Збройні Сили. Звичайно, вони не в групі ризику, як літні люди, але ми розуміємо, якщо хвороба буде поширюватися серед військовослужбовців, які перебувають на передовій, то нічого доброго з цього не вийде, – розповів 27 січня під час панельної дискусії «Вакцинація. Корупція. COVID-19» голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я – Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, вакцинація відбуватиметься на двох платформах – це понад 4 тисячі мобільних пунктів щеплення та близько 500 мобільних бригад. У кожному етапі буде по два раунди, бо більшість препаратів, які доступні на сьогодні, передбачають дворазове введення.

За його словами, зараз в Україні сформовано більше 400 мобільних бригад, які складаються з двох медичних працівників – лікаря та водія, а також визначили перелік
закладів, працівників яких вакцинуватимуть у першу чергу.

– Також ми знаємо кожного медичного працівника, який буде щеплюватися, – додав Віктор Ляшко.

Регіон готується

На першому етапі вакцину на Харківщині отримають близько 10–15 тисяч осіб. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Геннадій Бондарчук. За словами чиновника, в області вже сформували перелік осіб, яких вакцинуватимуть від

COVID-19 під час першої хвилі, а також мобільні бригади. Їх створили в кожному районі на базі лікарень та центрів первинної медико-санітарної допомоги.

– Уже сформовані мобільні бригади, розроблений план проведення цих заходів, очікуємо тільки постачання вакцини і наказу від МОЗ, – сказав Геннадій
Бондарчук.

Як повідомила заступниця директора – начальник управління з організаційно-методичної роботи Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради Тетяна Бакалова, в Харкові вже визначили 34 поліклініки, де робитимуть щеплення, починаючи з другого по п’ятий етап вакцинації.

Читайте також: Covid-19 на Харківщині: нових хворих виявили в усіх районах області

Звідки вакцина

А поки в регіонах тільки чекають на появу вакцини, експерти вже говорять про її дефіцит. Ідеться не тільки про Україну, але й про світ. Так, за словами Федора Лапія, у 2021 році виробники вакцини повідомляють про обсяги виробництва на рівні трохи більше 2 мільярдів доз. А країни світу зарезервували 7 мільярдів доз.

– Тому кожна країна, і Україна не є винятком, розробили поетапний план вакцинації. Крім вакцини, потрібно мати ще шприци, голки. Окрім витратних матеріалів, необхідно мати бригади медичних працівників, які будуть проводити вакцинацію, – розповів експерт.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив, що у питанні вакцин Україна співпрацює з ініціативою COVAX, яку створено на платформі Глобального альянсу з вакцин та імунізації (ГАВІ) за участю таких партнерів, як CEPI – Коаліція інновацій з готовності до епідемії та ВООЗ – Всесвітня організація охорони здоров’я.

У рамках цієї ініціативи безкоштовно вакцину отримають 92 країни (загалом близько 50 мільйонів доз), зокрема й Україна. Так, наша країна вже підтвердила, що готова отримати мРНК-вакцину з температурою зберігання мінус 70–80 градусів від німецької компанії Pfizer. Ідеться про близько 117 тисяч доз, які прибудуть в Україну вже в середині лютого.

У транспортуванні цієї вакцини, за даними Віктора Ляшка, допомагатиме проект SAFEMed, який підтримується Агентством США з міжнародного розвитку USID. Національним логістичним партнером стала приватна структура, яка буде зберігати імунологічні препарати. Саме вона доставлятиме вакцину в регіони, де препарат уже зберігатимуть за температури +2… +8 градусів.

– Ця доставка буде розрахована таким чином, щоб мобільні бригади за п’ять днів використали всі дози, – повідомив головний санітарний лікар.

Наступне постачання вакцин у рамках ініціативи COVAX відбудеться із середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Це вакцина, температура зберігання якої складає +2…+8 градусів. Україна отримає від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцин від британської компанії AstraZeneca.

Також Україна планує закупляти вакцину за державний кошт. Зараз ДП «Медичні закупівлі» очікує на портфоліо від китайського виробника Sinovac, де буде вказано точні дані про ефективність.

– У нас є контакт з китайським виробником за умови, якщо дослідження покажуть не менше 70 % ефективності вакцини, – зауважив Віктор Ляшко. Також у МОЗ повідомили, що вакцина для українців, які не входять у групи ризику, з’явиться на ринку не раніше другої половини 2021 року.